Пристайко анонсував нове “всеосяжне” перемир’я з 21 грудня

 

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що на засіданні 18 грудня в Мінську Тристороння контактна група має домовитися про нове перемир’я на Донбасі з 20-21 грудня.

Про це він сказав в інтерв’ю УНІАН.

Глава МЗС розповів, що українська сторона за підсумками саміту лідерів країн “нормандської четвірки” до кінця року розраховує на практичну реалізацію трьох питань: оголошення нового перемир’я на Донбасі, звільнення “всіх погоджених на всіх погоджених” осіб (із врахуванням наміру реалізувати у майбутньому формулу обміну за принципом “всіх на всіх”), а також допуску представників Міжнародного комітету Червоного Хреста до усіх українських заручників на окупованому Донбасі. Міністр уточнив, що Червоний Хрест ще спробує отримати інформацію про близько 500 осіб, які вважаються зниклими безвісти.

За словами міністра, ТКГ 18 грудня має забезпечити технічне рішення лідерів “норманської четвірки” про “стійке, постійне і всеосяжне припинення вогню”, повідомивши, з якого саме часу почне діяти цей режим тиші.

“Оголошення [про припинення вогню] буде 20-го чи 21 грудня. І ми побачимо, чи можливий подальший прогрес”, – заявив Пристайко.

Глава МЗС уточнив, що спостерігачі Спеціальної моніторингової місії після цього мають перевірити і підтвердити, що нове перемир’я почало діяти та що сторони його дотримуються.

“Тристороння контактна група уповноважена лідерами забезпечити це технічне рішення – скільки, коли, в який час і з якого моменту оголошується перемир’я, коли здійснюється верифікація Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ, потім, звичайно, ОБСЄ дається час, хоча би доба, на підготовку (їм треба мати достатньо екіпажів на місцях, технічні можливості, щоб перевірити), потім подається узгоджена дата… Ми планували десь ближче до 24-го числа. Лідери були більш обережні і попросили до кінця грудня, до 31-го”, – сказав міністр.

Глава МЗС переконаний, що є достатньо часу для того, щоб втілити нове перемир’я до кінця 2019 року.

Як інформувала “Новинарня“, лідери країн “нормандської четвірки” на саміті в Парижі 9 грудня домовилися зокрема про всеохопне припинення вогню, яке має бути встановлене до кінця 2019 року.

Попереднє “всеохопне безстрокове” припинення вогню на Донбасі оголошували з 21 липня ц.р., однак воно не було дотримане (див. таймлайн втрат).

У попередні роки “новорічно-різдвяні” перемир’я на фронті традиційно оголошували щороку наприкінці грудня, у ці періоди дійсно зменшувалося число загиблих.

Читайте також:
Нові ділянки розведення на Донбасі назвуть в Мінську 18 грудня

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна