Зеленський на зустрічі полонених у “Борисполі”: Я обрав живих

 

У київському міжнародному аеропорту “Бориспіль” приземлився літак зі звільненими з полону ОРДЛО українцями.

Після обміну на КПВВ “Майорське” визволені громадяни України вилетіли до столиці військовим бортом з аеропорту Чугуєва.

У “Борисполі” їх зустрічали родичі, друзі, численні журналісти, а також президент Володимир Зеленський.

Як повідомляє Укрінформ, окрім того, зустріти колишніх бранців приїхали міністр оборони Андрій Загороднюк, начальник Генштабу Руслан Хомчак та помічник глави держави Андрій Єрмак.

Зеленський особисто зустрічав кожного зі звільнених біля трапу, тиснучи їм руку й вітаючи зі звільненням.

Під час короткого брифінгу для журналістів президент повідомив, що загалом у рамках обміну в неділю бойовики звільнили 81 людину, але дехто з них вирішив залишитися на окупованій території.

“Перша частина, про що ми домовлялися в нормандському форматі – виконана. Ми повернули наших людей. Звільнено 81 людину, 76 людей зараз в Україні на контрольованій частині. Шестеро залишилися на тимчасово окупованих територіях, тому що там їхні сім’ї (згодом на сайті президента ці слова передали з уточненою цифрою: в ОРДЛО залишилося п’ятеро включених у списки на обмін українців. Раніше зазначалося, що таких буле четверо. – “Н”). Якщо вони захочуть приїхати сюди, ми забезпечимо все, що для них важливо”.

“Найголовніше – люди вдома. Як ми й обіцяли – до Нового року. Тому Новий рік вони зустрічатимуть з рідними та близькими”, – зазначив Зеленський.

Фото: пресслужба президента

Відповідаючи на запитання, президент прокоментував видачу представникам ОРДЛО п’ятьох екс-“беркутівців”.

“З приводу беркутівців. Так, це умова «всіх на всіх», умови цього обміну. Ми забирали наших героїв. Це складне було рішення, рішення політичне, це правда. Я вважаю, що наші бійці, наші військові і журналісти – всі є герої. І для нас пріоритет – повернути наших людей“, – пояснив глава держави.

“Я з повагою ставлюся до всіх батьків і родичів тих, хто загинув на Майдані. На жаль, ми не можемо повернути тих, кого вже немає. Але ми могли повернути живих. І я впевнений, що це пріоритет”, – сказав Зеленський.

Фото: пресслужба президента

Він також зауважив, що “беркутівцях” п’ять років не було вироків суду, і відзначив, що двоє з них “були під домашнім арештом – не такі як наші, не худі, не биті іншими людьми, а дуже непогано жили ці п’ять років”.

“Чому були без вироків – ми розберемося. Це ніяк не буде впливати на справи Майдану. Поки що все, що ми обіцяли, ми робимо (після цих слів президент тричі “сплюнув” і постукав по столу. – “Н”). Тому, як я і сказав, справи Майдану ми обов’язково закінчимо”.

“А троє тих «беркутівців», які були в СІЗО, – по них теж не було вироку суду. Якби вони [там] залишились, ми б не отримали наших розвідників, не отримали хлопців, які були в Дебальцевому“, – зазначив президент.

“А якщо б навіть був вирок суду, вони б отримали п’ять чи шість років… А ми повертаємо живих людей. Я вам більше скажу: якби у мене було ще 100 беркутівців і мені б запропонували повернути одного розвідника, я б їм віддав 100 беркутівців і повернув живого розвідника”, – підкреслив Зеленський.

“У нас кожну секунду кожного дня міг зірватися цей обмін. Тому я робив як президент України: я повертав живих. І це – найголовніше. Це був мій вибір”, – додав він.

Фото: пресслужба президента

У відповідь на запитання журналістів, коли будуть звільнені інші українські полонені, Зеленський відповів:

“Було домовлено, що ми першою справою звільняємо всіх підтверджених на всіх підтверджених. Інші люди не підтверджені поки що… Але у нас є інформація, що є ще немало [ув’язнених] українців і на тимчасово окупованих територіях, і в Росії, і в Криму… Ми працюємо над цим”.

Фото: пресслужба президента

Також президент розповів, що ті із запланованих на обмін ув’язнених, які не захотіли їхати в ОРДЛО й вирішили залишитися в Україні, відбуватимуть свої терміни ув’язнення до кінця, бо “вони зробили такий вибір”.

Читайте також:
У президента обіцяють включити кримських полонених “до наступного етапу звільнення”

Як інформувала “Новинарня“, напередодні, 28 грудня, президент Володимир Зеленський підтвердив, що на 29 грудня запланований обмін полоненими з ОРДЛО, він відбудеться в районі КПВВ “Майорське” біля окупованої Горлівки без представників ЗМІ.

Про такий обмін, що має відбутись до кінця 2019 року, домовилися лідери країн “нормандської четвірки” на саміті в Парижі 9 грудня (починаючи з “усіх встановлених на всіх встановлених”).
Сам факт обміну узгодили учасники ТКГ під час відеоконференції 23 грудня.

Обмін відбувся 29 грудня. Він уперше відбувався не в “сірій зоні”, а на українській частині КПВВ.

Україна отримала 76 осіб (серед них – 12 військових, 64 цивільних).
На той бік були відпущені 123 людини, при цьому, за різними даними, від 14 до 19 осіб відмовилися їхати на окуповані території.

Близько 21:30 військово-транспортний літак зі звільненими прибув в аеропорт “Бориспіль”. Перед дорогою до Києва 12 військових перевдягли в однострої ЗСУ.

Перед очікуваним обміном в Україні відбувалася “юридична чистка” ув’язнених – підозрюваних, обвинувачених та засуджених, так, щоб їх можна було віддати на вимогу влади РФ. Зокрема, суд випустив з-під варти проросійських бойовиків, що скоїли теракт у Харкові 22 лютого 2015 року з чотирма смертями – Володимира Дворнікова, Віктора Тетюцького та Сергія Башликова, п’ятьох “беркутів” – Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Олександра Маринченка, Сергія Тамтуру та Олега Янішевського, яких обґрунтовано обвинувачують у масових розстрілах людей на Майдані 20 лютого 2014 року, та інших.

При цьому повідомлялося, що Росія не віддає на обмін кримських політв’язнів.

Як повідомляла “Новинарня“, попередній обмін утримуваними особами між Україною й ОРДЛО відбувся 27 грудня 2017 року на тому ж КПВВ “Майорське” у форматі “74 на 306”.
Обмін полоненими між Україною і РФ відбувся 7 вересня 2019 року у форматі “35 на 35”.

Читайте також:
“Не можна звільняти героїв ціною паплюження цінностей, за які вони боролися”, – Сенцов

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна