Активісти блокують Лук’янівське СІЗО, щоб не допустити звільнення “беркутів” на обмін. ФОТО, ВІДЕО

 

Уранці в неділю, 29 грудня, станом на 9:00, громадські активісти й небайдужі кияни продовжують блокувати виїзди з Лук’янівського СІЗО. Люди протестують проти звільнення та обміну в ОРДЛО колишніх “беркутівців” із “чорної роти”, обвинувачених у масових розстрілах людей на Майдані 20 лютого 2014 року.

Із вечора суботи під СІЗО чергують кілька десятків людей, різні виїзди зі слідчого ізолятора заблоковані сміттєвими баками, іншими підручними засобами, автомобілями протестувальників.

Вони закликають інших киян приєднуватися до акції та змінювати їх на чергуванні.

“Під’їжджайте, досі немає інфи, чи вивезли якось “беркутів”, чи ні. Люди блокують виїзди з СІЗО уже 13-ту годину”, – написав у ФБ громадський діяч Роман Сініцин уранці 29 грудня.

Під СІЗО присутня невелика кількість поліцейських.

Уночі під СІЗО сталися сутички між активістами й силовиками. Люди намагалися заблокувати виїзд з ізолятора. Після нетривалої сутички спецпризначенцям вдалося відтіснити їх, після чого із воріт СІЗО виїхав мікроавтобус у супроводі бронеавтомобіля.

Відповідне відео опублікувало “Радіо Свобода”:

Після виїзду мікроавтобуса блокування СІЗО продовжилося до ранку:

Як інформувала “Новинарня“, президент Володимир Зеленський підтвердив, що на 29 грудня запланований обмін полоненими з ОРДЛО, він відбудеться в районі КПВВ “Майорське” біля окупованої Горлівки без представників ЗМІ.

Перед обміном в Україні відбувалася “юридична чистка” ув’язнених – підозрюваних, обвинувачених та засуджених, так, щоб їх можна було віддати на вимогу влади РФ. Зокрема, суд випустив з-під варти проросійських бойовиків, що скоїли теракт у Харкові з чотирма смертями.

Напередодні ввечері Київський апеляційний суд випустив під особисте зобов’язання екс-“беркутівців” Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Олександра Маринченка, Сергія Тамтуру та Олега Янішевського, яких обґрунтовано обвинувачують у масових розстрілах людей на Майдані 20 лютого 2014 року.
Цим особам інкримінується скоєння теракту, перевищення службових повноважень, умисне вбивство, замах на вбивство, перешкоджання проведенню мирних мітингів і зборів, викрадення і приховання зброї після вчинення злочину. Було встановлено 48 фактів вбивств і 80 фактів замахів на вбивства людей 20 лютого 2014 року в центрі Києва.
28 грудня на засіданні апеляційного суду прокурори підтвердили, що “беркути” включені в список на обмін утримуваними особами між Україною і бойовиками “ЛНР/ДНР”.
Адвокати потерпілих по справі Майдану наголошували, що “екс-беркутівці” не мають жодного стосунку до війни на сході України і злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту, та мають бути притягнуті до відповідальності і справі про розстріл Небесної Сотні.

Читайте також:
Бразильський найманець “ЛДНР” Лусваргі потрапив у списки на обмін, – ЗМІ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна