На Банковій видали темник, як виправдовувати звільнення “беркутів” для обміну полоненими, – Сініцин

доповнено

Офіс президента розсилає в регіони та інші підпорядковані структури “темник” щодо правильного медійного висвітлення і коментування процесу обміну полоненими з ОРДЛО, що відбувається 29 грудня.

Як передає “Новинарня“, фотокопію документа (без підпису й вихідних даних) оприлюднив громадський діяч Роман “Сініцин” Балан.

“А от і темничок під‘їхав офісу Президента. Кажуть, що на ОДА поскидували і не тільки”, – написав він у фейсбуці.

“Яка ж мерзотна дічь, нічого нікого не вчить історія…” – додав він.

У документі, вочевидь призначеному для використання в коментарях у ЗМІ й соцмережах, містяться такі позиції:

“Україна звільняє злочинців в обмін на звільнення з полону наших героїв. А хіба до цього ми повертали до Росії чи самопроголошених “республік” безневинних людей? Хто раптом намалював “червоні лінії”, яких раніше не було, аж ось з’явилися? Мабуть, слід згадати, що за Надію Савченко віддали двох кадрових російських військових розвідників, а в бою з ними загинули українські військовослужбовці”.

Щодо звільнення за рішенням суду п’ятьох “беркутівців” із “чорної сотні”, обвинувачених у розстрілі Майдану, в інструкції зазначено:

“Хто саме з родичів героїв Небесної сотні уповноважив сотні диванних експертів від їхнього імені засуджувати обмін українських полонених героїв на вбивць-беркутівців? Справам про розстріл Майдану скоро вже 6 років — що чи хто заважав встановленню справедливості?”.

Також в документі зазначено, що “якби Україна відмовилася нині видати беркутівців, то дуже скоро після вироків вони би вийшли на волю за “законом Савченко”. За версією авторів “темника”, без звільнення “беркутівців” “наші герої так і залишилися б у полоні, щодня ризикуючи життям”. Натомість, зазначено в документі, “Росія, зажадавши звільнення вбивць героїв Небесної сотні, на весь світ фактично визнала, що вони виконували накази з Москви”.

Також в інструкції міститься згадка про звільнення у жовтні 2011 року ізраїльського капрала Гілада Шаліта в обмін на більш ніж 1000 палестинських в’язнів. “В усьому світі, і в Україні зокрема, це називали взірцем того, як держава має прагнути звільнення її героїв. Що змінилося у ставленні симпатиків попередньої української влади до обов’язків держави?”

ДОПОВНЕНО. Нардеп від “Слуги народу” Михайло Радуцький у себе в ФБ сумлінно виклав “темник” із невеликими змінами. Але видалив пост, коли в соцмережі викрили рознарядку з ОП щодо тез про “беркутів”.

Як інформувала “Новинарня“, напередодні, 28 грудня, президент Володимир Зеленський підтвердив, що на 29 грудня запланований обмін полоненими з ОРДЛО, він відбудеться в районі КПВВ “Майорське” біля окупованої Горлівки без представників ЗМІ.

Про такий обмін, що має відбутись до кінця 2019 року, домовилися лідери країн “нормандської четвірки” на саміті в Парижі 9 грудня (починаючи з “усіх встановлених на всіх встановлених”).
Сам факт обміну узгодили учасники ТКГ під час відеоконференції 23 грудня.

Перед очікуваним обміном в Україні відбувалася “юридична чистка” ув’язнених – підозрюваних, обвинувачених та засуджених, так, щоб їх можна було віддати на вимогу влади РФ. Зокрема, суд випустив з-під варти проросійських бойовиків, що скоїли теракт у Харкові 22 лютого 2015 року з чотирма смертями – Володимира Дворнікова, Віктора Тетюцького та Сергія Башликова, п’ятьох “беркутів” – Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Олександра Маринченка, Сергія Тамтуру та Олега Янішевського, яких обґрунтовано обвинувачують у масових розстрілах людей на Майдані 20 лютого 2014 року, та інших.

При цьому повідомлялося, що Росія не віддає на обмін кримських політв’язнів.

Як повідомляла “Новинарня“, попередній обмін утримуваними особами між Україною й ОРДЛО відбувся 27 грудня 2017 року на тому ж КПВВ “Майорське” у форматі “74 на 306”.
Обмін полоненими між Україною і РФ відбувся 7 вересня 2019 року у форматі “35 на 35”.

Читайте також:
Бразильський найманець “ЛДНР” Лусваргі потрапив у списки на обмін, – ЗМІ

Суд звільнив з-під варти підозрювану в держзраді Мастикашеву, – адвокат

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна