Бійці 14 омбр Веремейчик і Євтушок у полоні “ЛНР” стали знаряддям пропаганди

 

14-та окрема механізована бригада Збройних сил України оприлюднила заяву після брифінгу, на якому її бійці, що потрапили в полон до бойовиків “ЛНР”, виступили в окупованому Луганську.

“26 травня двох наших військовослужбовців під час їх висування до передового спостережного посту було підло захоплено диверсійно-розвідувальною групою противника. Впродовж тижня нічого не було відомо про долю наших військовослужбовців.
Цей час був використаний для шаленого психологічного тиску, а, можливо, й фізичного, на наших бійців. Як результат було зроблено кілька відеоматеріалів за участю цих військовослужбовців”, – сказано в дописі прес-служби бригади у “Фейсбуці”, розміщеному вдень 3 червня.

“Наразі вони, згідно інформації, яку оприлюднюють ЗМІ однієї з псевдореспублік, живі – і це найважливіше, однак перебувають у ворожому полоні. І безсовісно використовуються окупантом для створення проросійської пропаганди. Дешеві зрежисовані ворожі телесюжети та так званий брифінг чітко свідчать, що на військовослужбовців ЗСУ чиниться сильний психологічний, і не виключено, фізичний тиск. Перебуваючи під ним, полонені розповідають неправду про Збройні сили України загалом і бригаду зокрема“, – зазначено в заяві.

“Командування бригади робить усе можливе для визволення військовослужбовців із полону”, – резюмувала прес-служба 14 омбр.

Як відомо, вранці 27 травня прес-центр ООС повідомив, що “два військовослужбовці однієї з механізованих бригад, що виконує завдання на Луганському напрямку, самовільно залишили військову частину” і розшукуються.

Яків Веремейчик і Юрій Євтушок – так звуть полонених – виступили на брифінгу в сепаратистському інформагентстві “ЛИЦ” у суботу, 2 червня.
З ними була представниця ОРЛО в робочій підгрупі з гуманітарних питань мінської ТКГ, так звана “керівник робочої групи з обміну військовополонених ЛНР” Ольга Кобцева.

За інформацією “Луганського інформцентру”, Яків Веремейчик розповів про обставини полону так: “…Ми були на спостережному посту під мостом, який з’єднує Катеринівку і Первомайськ. Ми стояли, так би мовити, по сто грам бойових випили, тут нема чого приховувати, і вирішили піти по дорозі й подивитися, чи є там позиції [бойовиків]… Ми буквально пройшли від мосту метрів 300 і біля самого знаку “Первомайськ” натрапили на засідку, нас там прийняли…
Хоча в мене і була з собою зброя – автомат, я опору ніякого не чинив. Ми здалися без нічого. Нас не били там, не катували, здали в комендатуру. Нам там дали помитися, поїсти, переодягнутися, і так нас там досі тримають”.

“ЛИЦ” зробив із брифінгу понад півтора десятка новин із пропагандистськими посилами, як-то: “Затримані в ЛНР військовослужбовці ЗСУ закликали колег кидати зброю”, “ЗСУ через несправну техніку і небажання бійців не готові до наступу”, “Затриманий боєць ЗСУ переконався у відсутності російської армії на території Республіки”, “Командири і бійці ЗСУ виявляють взаємну неповагу”, “Бійці ЗСУ не володіють ситуацією на передовій”, “ЗСУ передають бійцям, що прибувають у зону ООС, раніше зайняті будинки жителів Катеринівки”, “Затримані бійці ЗСУ впевнені, що після повернення на Україну на них чинитимуть тиск” тощо.

Серед іншого, Веремейчик нібито розповів, що після затримання “ЛНРівці” провели їм екскурсії по Первомайську і Луганську, і полонені були вражені “руйнуваннями шкіл і дитсадків”, “убивством дітей” та іншими “злочинами української армії”.
При цьому, за його словами, в центрі Луганська стоїть пам’ятник Шевченка, “і його ніхто не чіпає”, хоча “у нас (в Україні) зносять пам’ятники Леніну”.

Також сепаратистами традиційно цитується “висновок” полонених про те, нібито в ОРДЛО “немає російських військових”.

Євтушок і Веремейчик сподіваються, що їх звільнять через обмін.

“Родичам привіт, не переживайте за нас. Нас тут годують, одягають, не ображають. Живі-здорові! Дуже вдячні, що маємо можливість звернутися, можливо, це подіє на нашу владу, швидше організують обмін”, – цитують сепаратисти слова Якова Веремейчика.

Обидва полонені – з Волині. Веремейчик – із села Гірка Полонка Луцького району, Юрій Євтушок – із міста Любомль.

Варто зазначити, що днями в полон до “ДНР” напідпитку потрапив чернігівець Володимир Воскобойник із 30-ї окремої Новоград-Волинської механізованої бригади ЗСУ.

Читайте також:
Як вижити в полоні та після нього

Зниклий після боєзіткнення морпіх знайшовся, – ООС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна