Медведчук забрав у Мінську чотирьох українських заручників з ОРДЛО

доповнено

У Мінську сепаратисти ОРДЛО в п’ятницю, 28 червня, передали політику Віктору Медведчуку чотирьох українських полонених.

Як передає “Новинарня“, про це Медведчук заявив у прямому ефірі каналу “112 Україна” вдень у п’ятницю, 28 червня, стоячи поруч із заручниками в аеропорту “Мінська”.

Домовленість про передачу утримуваних в ОРДЛО громадян України була досягнута 27 червня в Мінську під час переговорів Віктора Медведчука з ватажками “ДНР/ЛНР” Денисом Пушиліним і Леонідом Пасічником.

На брифінгу в п’ятницю Медведчук заявив, що заручники прибули літаком, транзитом із Ростова-на-Дону, і надалі разом з ним летять приватним літаком у Київ. Він додав, що офіційні представники української влади не зв’язувалися з ним з цього приводу.

За словами політика, який очолює “Опозиційну платформу – За життя”, звільнення українців з ОРДЛО триватиме.

Він розкритикував “хворобливу” реакцію Зеленського на повідомлення, що саме Медведчук домовився про передачу полонених, зазначивши, що “не має цензурних слів” для коментаря.

В Україну повертаються четверо осіб:

Дезертир із лав ЗСУ Дмитро Великий, 1988 р.н. Після переходу на бік “ЛНР” поїхав на заробітки в Росію. Значиться в базі “Миротворця”. Сепаратисти його затримали 2017 року й засудили до 15 років позбавлення волі нібито за тероризм.

Дмитро Великий

Військовослужбовець Яків Веремейчик, 1986 р.н., із 14 омбр ЗСУ. Його бойовики взяли в полон у секреті 25 травня 2018 року разом із Юрієм Євтушком, зробили знаряддям пропаганди, безпідставно порушили кілька карних справ (за “геноцид” та “застосування заборонених засобів ведення війни”).

Яків Веремейчик

Військовослужбовець Максим Горяїнов, старшина з 53 омбр ЗСУ. Це лише один із восьми бійців, яких 22 травня бойовики взяли в полон у районі Новотроїцького, коли військові 53-ї бригади на вантажівці помилково відхилилися від визначеного маршруту та потрапили на тимчасово окуповану територію. Бойовики вже встигли провести “суд”, який призначив Горяїнову за “тероризм” 15 років позбавлення волі.

Максим Горяїнов

Олена Дуванова-Рожкова – дружина військового Кіма Дуванова, який заїхав у полон разом на тому КамАЗі 53-ї бригади, – написала у “Фейсбуці”, нібито саме Горяїнов нібито був за кермом і сприяв тому, що машина з сімома військовимипотрапила на непідконтрольну Україні територію через кілька блокпостів.
Сам Горяїнов ці закиди відкидає. Каже, він та решта військових із того авто потрапили в полон через помилку водія, але ним тоді був не він, а “Борис Йосипович, водій із великим стажем”.
Чому він потрапив до списку на звільнення, Горяїнов не знає.

Цивільний Едуард Міхєєв. Його затримали в ОРЛО 16 жовтня 2017 року в Луганську, засудили нібито за “держзраду ЛНР” – роботу на користь СБУ – та посадили на 12 років.

Едуард Міхеєв

Як відомо, в полоні “ДНР/ЛНР” залишаються десятки українських військових, серед яких Богдан Пантюшенко з 1 отбр – ще з січня 2015 року.

Читайте також:
Зеленський обурився, що Медведчук згадує про полонених тільки під вибори

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.