Глава ОБСЄ анонсував нові ділянки розведення військ на Донбасі

 

Переговори про можливі нові ділянки розведення військ на Донбасі ведуться в рамках Тристоронньої контактної групи.

Як повідомляє “Новинарня“, про це в п’ятницю, 29 листопада, заявив глава ОБСЄ, міністр закордонних справ Словаччини Мирослав Лайчак.

“Тривають переговори в рамках Тристоронньої контактної групи. Ми повністю це підтримуємо. Я не хочу зараз говорити, що у нас вийде. Але є позитивний тренд, є позитивна тенденція”, – цитує Лайчака під час візиту в Станицю Луганську видання “Новини Донбасу”.

Глава ОБСЄ запропонував дочекатися саміту лідерів України, Росії, Франції та Німеччини в “нормандському форматі”, який відбудеться 9 грудня.

“Тоді знатимемо точніше”, – резюмував Лайчак.

Лайчак також заявив про безальтернативність Мінських угод для досягнення миру в Україні і розраховує на конкретний результат зустрічі лідерів країн “нормандської четвірки”.

“У мене є очікування від зустрічі лідерів” нормандської четвірки” і я дійсно хотів би бачити план конкретних кроків, щоб ту позитивну динаміку, яка у нас є, щоб її зберегти і щоб йти далі. Тому що альтернативи виконанню мінських домовленостей немає, і якщо ми дійсно хочемо мир в Україні, тоді треба це виконувати. Щоб Україна була такою, як ми її бачимо в міжнародно визнаних кордонах”, – сказав Лайчак журналістам під час візиту в Станицю Луганську.

Разом з тим, за словами заступника командувача Об’єднаних сил генерал-майора Богдана Бондара, у разі поновлення обстрілів на ділянці в районі сіл Богданівка і Петрівське ЗСУ можуть повернутися на попередні позиції.
9 листопада він акцентував, що “інші ділянки ні в мінському, ні в нормандському форматі для процесу розведення не обговорювалися”.

Читайте також:
Керівник УС СЦКК пояснив, за який час ЗСУ повернуться на старі позиції в районах розведення

Як інформувала “Новинарня“, 9 листопада за присутності СММ ОБСЄ відбулося дзеркальне розведення сил і засобів на ділянці №3 в районі Богданівка-Вікторівка-Новопетрівське.

Розведення сил у районі Богданівка-Петрівське стало можливим після дотримання на цій ділянці “режиму тиші” протягом більш як семи діб.

Раніше начальник Генштабу Збройних сил України Руслан Хомчак анонсував, що розведення військ у районі Петрівського розпочнеться у п’ятницю, 8 листопада, о 12:00.
Однак розведення було перенесене на 9 листопада, про що оголосили представники ОБСЄ. Таким чином противник вкотре порушив міжнародні домовленості, заявили у пресцентрі штабу ООС.

Як писала “Новинарня”, вперше угоду про відведення військ і озброєнь у трьох зонах безпеки – біля Станиці Луганської, Золотого і Петрівського – було підписано на переговорах ТКГ в Мінську ще 21 вересня 2016 року. Угода передбачає відведення по 1 кілометру з кожної зі сторін.

У 2016 році часткове розведення сил відбувалося в районах Золотого і Петрівського на Донеччині. Однак у 2017-му сторони повернулися на більш вигідні позиції.

Повторне рішення про розведення сил поблизу Петрівського та Золотого ухвалили 1 вересня на зустрічі Тристоронньої контактної групи у Мінську.

Розведення військ у Золотому й Петрівському стало однією з умов Росії щодо проведення зустрічі у “нормандському форматі”.

На ТКГ в Мінську датою розведення військ у районі Золотого й Петрівського назвали 7 жовтня (день народження президента РФ Володимира Путіна).

За даними української сторони СЦКК, збройні формування РФ на початку жовтня вчиняли обстріли на ділянках розведення сил та засобів у напрямку н.п. Богданівка та Золоте-4. Такі обстріли відбувалися зокрема 4-6 жовтня.

Нова влада України вважає, що розведення військ у Станиці Луганській 26 червня було першим етапом, другий – розведення в Золотому і Петрівському, а надалі планується розведення військ і припинення обстрілів по всій довжині лінії розмежування.

7 жовтня міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що розведення військ у Золотому й Петрівському відкладається через недотримання 7-денного “режиму тиші”.
Тож протягом тижня бойовики “ЛНР” і “ДНР” марно влаштовували запуски білих ракет (у три різні дні), сигналізуючи про готовність до відведення сил і засобів.

Згодом президент Зеленський пояснив, що для розведення військ обстрілів не повинно бути принаймні сім днів на обох ділянках – і в Золотому, і в Петрівському.
Надалі такі умови не були дотримані.

9 жовтня в районі Золотого відбулися сутички поліції з ветеранами, які прямували в цей район, щоб влаштувати блокпости проти відведення військ.

26 жовтня президент Володимир Зеленський на “блокпосту” у Золотому-4 зустрівся  з ветеранами, які протистоять імовірному відведенню українських військ на цій ділянці та мають із собою зареєстровану зброю.
Ветерани назвали поведінку Зеленського на блокпосту “хамською”.
Після цього штаб ОС заявив, що “надає належну правову оцінку” ветеранам у Золотому, які говорили із Зеленським зі зброєю. Для нейтралізації протестувальників у Золотому на кілька днів було оголошено безпековий спецрежим “жовтий”.
28 жовтня в поліції заявили, що учасники акції “Ні капітуляції” в супроводі правоохоронців вивезли із Золотого-4 свою зброю.

Офіс президента поширив у ФБ і на ТБ пропагандистський фільм “За крок до миру” за підсумками поїздки Володимира Зеленського в Золоте, зустрічей із військовими, місцевими жителями та протестувальниками.

Розведення військ у районі Золотого почалося о 12:00 29 жовтня.

У штабі ООС початок відведення військ пояснили тим, що протягом семи днів обстрілів не було саме в межах ділянки розведення.
Водночас раніше штаб ООС повідомляв про обстріли в межах ділянок розведення як у районі Золотого-4 (26 жовтня та 28 жовтня), так і біля Богданівки з боку Петрівського (24 жовтня).

Після хвилі критики пресцентр штабу ООС пояснив проблеми з верифікацією обстрілів.

30 жовтня українська сторона СЦКК документально підтвердила факт обстрілів з боку бойовиків 28 жовтня в Золотому-4.

Штаб ООС 1 листопада заявив про завершення розведення біля Золотого. Наступні заходи з розмінування і розбирання фортифікаційних споруд триватимуть 30 днів.

Як відомо, після розведення військ на ділянці №2 українські війська залишили село Катеринівка.

При цьому на ділянці №3 біля Богданівки відступ ЗСУ не охопить населені пункти, тоді як бойовики мають піти із села Петрівське.

Читайте також:
“Приниження нашої армії”: ОБСЄ при розведенні переписує номери автоматів ЗСУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна