Перспектива нормандського саміту проясниться після розведення сил, – РФ

 

У МЗС Росії вважають, що перспектива саміту глав держав у нормандському форматі проясниться після підтвердження СММ ОБСЄ розведення сил у Петрівському і Золотому.

Про це сказав представник Росії при ОБСЄ Олександр Лукашевич, інформує пресслужба російського МЗС.

Там бачать “деякі зрушення” у процесі врегулювання ситуації на Донбасі.

Лукашевич заявив, що тепер “м’яч” на боці Києва, оскільки Україна “має здійснити імплементацію” формули Штайнмаєра в своє законодавство.

“Разом з тим важливо розуміти, що узгодженням її (“формули Штайнмаєра”) тексту у контактній групі (ТКГ) не вичерпуються всі необхідні поправки, пов’язані з наданням Донбасу особливого статусу на постійній основі”, – стверджує російський посадовець.

Дипломат додав, що перспектива проведення саміту нормандської четвірки “стане зрозумілою після підтвердження СММ розведення сил і засобів в Петрівському і Золотому”.

“Виконання цих доручень (розведення та підписання “формули Штайнмаєра”) якраз і відкриває шлях для нового саміту “нормандської четвірки”. В іншому випадку зустріч заради зустрічі навряд чи буде затребувана”, – сказав Лукашевич.

Російський дипломат також заявив, що “в нинішніх умовах не може бути ніякого “плану Б”.

Раніше глава МЗС України Вадим Пристайко зазначив, що представники ОБСЄ можуть не визнати вибори на окупованих територіях Донбасу. За його словами, на цей випадок Київ має “план Б”, що спрямований на досягнення миру в регіоні.

Читайте також:
“Формулу Штайнмайєра” імплементують у закон про статус Донбасу, – Зеленський

Як інформувала “Новинарня“, 1 жовтня на переговорах Тристоронньої контактної групи в Мінську сторони (Україна, РФ, ОБСЄ, ОРДЛО) Україна погодила так звану “формулу Штайнмайєра” щодо організації місцевого самоврядування та виборів на окупованому Донбасі у процесі деокупації. Це підтвердив президент Володимир Зеленський.

“Формулу”, що може реалізувати частину Мінських угод, запропонував 2016 року тодішній міністр закордонних справ Німеччини, на той час голова ОБСЄ Франк-Вальтер Штайнмайєр. Згідно з його пропозиціями, Донбас отримує “особливий статус” (тимчасово набуває чинності закон про особливості місцевого самоврядування в ОРДЛО) в день проведення виборів на окупованих територіях на тимчасовій основі. А після того, як ОБСЄ засвідчить законність таких виборів, закон набуде постійної сили.
При цьому “формула” ніяк не пов’язує це з вирішенням безпекових питань – таких, як виведення чи роззброєння незаконних збройних формувань (російських гібридних сил), відновлення контролю за кордоном тощо, які так само передбачені мінськими домовленостями.

18 вересня глава МЗС України Вадим Пристайко заявив, що Україна погодилася на “формулу Штайнмайєра” . Згодом він пояснив, пояснив, чому Україна не підписала цю “формулу”.

20 вересня Пристайко розкрив текст домовленості, яка замінила “формулу Штайнмаєра”.
У цьому документі йдеться, що закон про “особливий статус” ОРДЛО застосовується на тимчасових умовах з моменту проведення виборів на Донбасі, а на постійній основі він починає діяти після визнання БДІПЛ ОБСЄ того, що вибори відповідають демократичним стандартам.
У формулюванні домовленості немає жодних згадок про кордон, наявність чи відсутність збройних формувань в ОРДЛО.

1 жовтня на ТКГ також домовилися про розведення сил у Петрівському та Золотому з 7 жовтня.

Проти імплементації “формули Штайнмайєра” без урахування безпекової складової виступає проукраїнська опозиція, зокрема п’ятий президент Петро Порошенко, націоналісти та ін. Звернення з цього приводу ухвалили кілька обласних і міських рад.

1-2 жовтня на Банковій і на Майдані Незалежності в Києві відбулися політичні й громадські акції протесту проти втілення “формули Штайнмаєра”.

Читайте також:
Зеленський записав відео та пояснив, як відбуватимуться вибори в ОРДЛО

“Формула Штайнмайєра” написана Лавровим, – Порошенко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна