“Формула Штайнмайєра” написана Лавровим, – Порошенко

 

“Формули Штайнмайєра”, погодженої з кимось, не існує, а нібито позиції щодо організації політичного процесу врегулювання на Донбасі без обговорення безпекової складової – це вигадки президента РФ Володимира Путіна.

Як передає “Новинарня“, про це п’ятий президент Петро Порошенко заявив у програмі “Рандеву” на “5-му каналі”, яка вийшла в ефір у суботу, 21 вересня.

“Ніякої угоди Штайнмайєра не існує в природі. Немає угоди Штайнмайєра. Ніякої “формули Штайнмайєра”, нібито з кимось погодженої, не існує”, – підкреслив Порошенко.

Він розповів, що були пропозиції міністра закордонних справ Німеччини Франка-Вальтера Штайнмайєра, які полягали в наступному: після того, як буде сформований безпековий компонент, після того, як буде проведена бездоганна організація виборів, після того, як ОБСЄ визнає ці вибори такими, які відповідають критеріям ОБСЄ і будуть вільними й демократичними, відповідатимуть вільному волевиявленню громадян, Штайнмайєр запропонував, щоб закон про особливий режим місцевого самоврядування запроваджувався не через два тижні після виборів, коли виборчі комісії зобов’язані будуть підрахувати підсумки виборів, а в день виборів, тоді коли ОБСЄ видасть звіт, що вибори вільні.

“Ніяких інших позицій щодо перетасовки, що ми організовуємо виключно політичний процес, а безпековий не обговорюємо – це все вигадки пана Путіна”, – підкреслив п’ятий президент України.

“Я хочу вам розповісти, я вперше це розповідаю, про останню зустріч у Берліні з Путіним, Меркель, французьким президентом і вашим покірним слугою.

Коли Путін сказав: у нас є “формула Штайнмайєра”, написана Лавровим.

Я кажу: вибачте, ось є лист двох міністрів закордонних справ Франції і Німеччини пана Штайнмайєра, де вони викладають, що це є – “формула Штайнмайєра”. Будь ласка, подивіться. Він, Путін, бере цю форму, читає і каже: ні, це зовсім не те, у нас написав Лавров “формулу Штайнмаєра”. Я кажу: вибачте, ніякий Лавров нічого нам писати не буде. Тим більше, що за цим столом сидить сам Штайнмайєр, і ви можете його спитати, пане Путін. Не буду я його питати, ви його переагітували, ми будемо базуватись на наших пропозиціях – ось це стиль ведення переговорів Росією”, – розповів Порошенко.

“Я раджу бути дуже обережними. Ми зацікавлені у мирі, ми зацікавлені у відновлені суверенітету України над окупованими територіями. Але точно не навпаки – ми не зацікавлені, щоб це був російський анклав, і щоб Росія під стволами представників своїх збройних сил визначала, хто буде обраний на цих виборах”, – додав лідер партії “Європейська солідарність”.

П’ятий президент України розповів про ще один діалог з президентом Росії.

“Я також можу вам розповісти ще одну історію, коли Путін запропонував мені, коли ще були діалоги, це мені здається був 2015 рік, каже: що Ви сперечаєтесь, давайте ми з Вами домовимось, кого ми оберемо, і проведемо це через вибори – це єдиний можливий шлях. Я кажу: ні, обирати, навіть лідерів місцевого самоврядування, буде український народ. І ні з ким я не збираюся ні погоджувати кого обирати, ні віддавати, яку частину повноважень ми їм делегуємо. Є закон – він рівний для всіх”, – сказав він.

Також Петро Порошенко розповів, що Володимир Путін обіцяв відпустити режисера Олега Сенцова відразу після затримання, однак згодом порушив цю обіцянку.

“Перше обговорення прізвища Сенцова було через два тижні після його незаконного арешту. Я хочу наголосити, що тоді були затримані два російські журналісти, у 2014 році, у червні чи в липні. І Путін під час розмови поставив це питання, і я кажу: “Ви відпускаєте Сенцова, ви відпускаєте тих, кого затримали, – я відпускаю журналістів”. Путін наголосив: “Так, я готовий, але прошу зробити перший крок. Ви відпустіть зараз журналістів, і ми негайно розглянемо питання із Сенцовим”… Це дуже добре і на всі п’ять років навчило, як треба ставитись до подібних обіцянок. Так, було прийнято рішення, щоб ми звільнили цих двох журналістів. І після цього я телефоную пану Путіну і кажу питання про Сенцова та інших. Він каже: “Так почекайте, мені принести документи, це терористи”, – сказав Порошенко.

За його словами, Путін упродовж п’яти років категорично відмовлявся обговорювати звільнення Сенцова, попри шалений тиск.

Читайте також:
Пристайко пояснив, чому Україна не підписала “формулу Штайнмайєра”

“Погоджена дорожня карта”: Порошенко розповів, за яких умов можливі вибори в ОРДЛО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна