“Погоджена дорожня карта”: Порошенко розповів, за яких умов можливі вибори в ОРДЛО

 

Підготовка до виборів в ОРДЛО і сам процес волевиявлення в окремих районах Донецької і Луганської областей має відбуватися винятково за українським законодавством після виведення російських військ і роззброєння бойовиків, переконаний Петро Порошенко.

Як передає “Новинарня“, про це п’ятий президент, лідер партії “Європейська солідарність” заявив в інтерв’ю Яніні Соколовій у програмі “Рандеву” на “5-му каналі”, яка вийшла в ефір у суботу, 21 вересня.

“Я би просив не бавитись у перегляд досягнутих домовленостей щодо Мінського формату. В тому числі й тих, по яких стоять підписи Порошенка й Путіна, Меркель і Олланда. У нас є 13 пунктів Мінських угод. Вони є базовим документом, де є виконання тих обов’язків, які зроблені”, – нагадав Порошенко про домовленості, узгоджені раніше.

“Не виключаю, що ми можемо це оприлюднити (хочу порадитися з президентом Зеленським): нами погоджена дорожня карта імплементації Мінських угод. Це означає – що і коли має робитися. Вона обговорювалася на “нормандському форматі” і на найвищому рівні, і на рівні міністрів закордонних справ і дипломатичних радників”, – сказав експрезидент.

За його словами, “по-перше, має бути зроблений безпековий компонент, який дає можливість взагалі говорити про вільне волевиявлення, гарантувати вільне волевиявлення громадян і проведення вільних виборів”.

“Якщо хтось каже, що нам зараз треба терміново навесні провести вибори місцеві, в тому числі й на окупованих територіях, не згадуючи при цьому безпековий компонент, який би гарантував волевиявлення громадян, можливість проведення кампаній… Бо в Мінських угодах записано, що це має бути за українським законодавством, це має бути організовано українськими державними органами, українським політичним силам має бути гарантована участь у цих виборах, кандидати від України мають їздити й агітувати – і тільки за цих умов ці вибори будуть вільними”, – сказав Порошенко.

Він наголосив: Мінські угоди передбачають, що збройна загроза ворожої сторони має бути нейтралізована, аби запобігти перешкоджанню виборчому процесу.

“Спроби обговорити, що це буде розроблено під відкритою, як зараз, чи таємною присутністю російських окупаційних військ, коли незаконні збройні формування, як чітко записано в Мінських угодах, не будуть роззброєні, а будуть перешкоджати вільному волевиявленню і проведенню кампаній – ці вибори не можуть бути за визначенням вільними. І це означає, що ніякого політичного процесу до вирішення безпекового компоненту не буде”, – зазначив Петро Порошенко.

“Виведення військ, роззброєння незаконних формувань, вивезення артилерійського і танкового озброєння, чітка позиція щодо гарантування перекриття неконтрольованої ділянки україно-російського кордону, присутність українських політичних сил, українського законодавства і українських організаторів. І ще одна надзвичайно важлива річ: участь тимчасово переміщених осіб. Кажуть, що більше 1,5 млн українських громадян, постійно проживаючих у Донецькій області, вимушені були виїхати, і зараз Росія перешкоджає їхній участі. Тому я вимагаю високого рівня компетентності під час розмов”, – підсумував колишній президент.

Читайте також:
Пристайко пояснив, чому Україна не підписала “формулу Штайнмайєра”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна