Влада пропонує провести місцеві вибори і на окупованій території, – Пристайко

 

Влада України хотіла би проведення місцевих виборів у всій країні, включно з територіями тимчасово не підконтрольного уряду Донбасу.

Про це  у п’ятницю, 13м вересня, повідомив український міністр закордонних справ Вадим Пристайко, передає “Інтерфакс-Україна”.

“Ми погодилися на Мінські домовленості п’ять років тому, зокрема й на проведення виборів. На нашу думку, ідеально було би провести вибори, доки це неможливо, одночасно в усій нашій державі. В них (на окупованих територіях Донбасу, — “Н”) уже двічі були вибори — фейкові, їхніх результатів ми не визнаємо. Зараз ми пропонуємо провести одночасно вибори на всій території, зокрема й на окупованій. Подивимося, чи спрацює це, за часом виключно”, — сказав дипломат.

Водночас Пристайко додав, що “формулу Штаймаєра” ще в 2016 році узгодив п’ятий президент України Петро Порошенко.

“Формулу Штаймаєра”, яку наш глава держави погодив, ми як люди, які виконують навіть те, що пообіцяли наші попередні президенти, повинні виконувати. Ми зараз обговорюємо, в якій формі”, — сказав він.

Він запевнив, що “в ній немає нічого цікавого, або такого, щоб звинувачували у зраді або перемозі”.

Нагадаємо, “формула Штайнмаєра” стосується визначення статусу Донбасу. Передбачає одночасне прийняття Верховною Радою поправок до Конституції, за якими Донбас отримає особливий статус і проведення там вільних виборів, після чого Росія виведе свої війська та техніку з території ОРДЛО.

Місцеві вибори за планом мають відбутисяу жовтні 2020 року, однак у команді Зеленського допускають проведення таких виборів й раніше.

Як повідомляла “Новинарня“, 28 серпня президент України провів телефонну розмову з федеральною канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель, під час якої співрозмовники домовилися про якнайшвидше проведення саміту в “нормандському форматі”.

Зеленський закликав терміново провести зустріч лідерів країн “Нормандської четвірки” для обговорення мирного процесу та узгодження подальших кроків щодо врегулювання конфлікту.

Зі свого боку Меркель висловила підтримку зусиллям України, спрямованим на встановлення миру на Донбасі, погодившись із необхідністю проведення зустрічі на найвищому рівні найближчим часом.

29 серпня Зеленський провів телефонну розмову з президентом Французької Республіки Еммануелем Макроном, під час якої Макрон підтвердив намір провести зустріч у “нормандському форматі” найближчим часом.

Радники глав держав “нормандського формату” на зустрічі 2 вересня в Берліні мали обговорити порядок денний майбутньої зустрічі лідерів, а також саму підготовку зустрічі. Проте за підсумками зустрічі вони не погодили дати саміту глав держав “нормандського формату”.

Читайтет також:
Путін чекає від Києва “закріплення формули Штайнмайєра”

“Ніякої федерації і конфедерації”: Кучма розповів про побоювання щодо “нормандської четвірки”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна