Зеленський записав відео та пояснив, як відбуватимуться вибори в ОРДЛО

 

Президент Володимир Зеленський запевняє, що вибори на непідконтрольній Києву території Донбасу можуть пройти тільки за українським законодавством.

Як повідомляє “Новинарня“, про це президент сказав у своєму відеозверненні у четвер, 3 жовтня.

Президент ще раз наголосив, що “формула Штайнмаєра” не означає, що Україна визнає анексію Криму і відмовляється від Донбасу.

“Чи передбачає вона (формула – ред.), що вибори на Донбасі пройдуть завтра і під дулом кулеметів? Ні. Чому три роки тому попередній президент України заявляв про початок роботи з імплементації цієї формули? Невже він хотів зрадити Україну? Ця формула каже лише одне – коли має запрацювати так званий закон про особливий статус Донбасу. А саме, після проведення там місцевих виборів, які відбудуться за Конституцією України, законодавством України та після публікації звіту ОБСЄ про те, що вибори відбулися відповідно до міжнародних демократичних стандартів. Ось з чим погодилася Україна в Мінську”, – сказав Зеленський.

Зеленський наголосив, що Київ не підписував жодних документів із представниками так званих “ДНР” і “ЛНР”.

“Далі відбудеться зустріч у “нормандському форматі” разом з президентом Франції, канцлером Німеччини та президентом Російської федерації, де ми обговоримо шляхи припинення війни на Донбасі”, – сказав він.

Зеленський заявив, що його позиція щодо проведення виборів “збігається із позицією всіх українців”.

“Ми всі розуміємо, що Донбас це Україна і там повинен запанувати мир, відбутись повне припинення вогню, виведення іноземних військових формувань. Ми всі розуміємо, що на українсько-російському кордоні з нашого боку повинні бути українські прикордонники, має статись обмін полоненими… і проведення виборів має відбутися не під дулами кулеметів, а за українським законодавством, з доступом кандидатів від українських політичних сил, українських засобів масової інформації та міжнародних спостерігачів, з можливістю реалізації свого виборчого права усіма внутрішньо переміщеними особами”, – сказав Зеленський, додавши, що про це все буде йти мова на зустрічі у “нормандському форматі”.

Президент Володимир Зеленський каже, що чує голос протестувальників, але закликає їх “не піддватись на маніпуляції і провокації”, а також запевняє, що ніколи не здасть інтереси країни.

“Я поважаю конституційне право кожного громадянина України на протест. Я чую вас, і повірте, я ніколи не здам Україну. В той же час я дуже прошу усіх зважено і спокійно підійти до ситуації та не піддаватись на маніпуляції і провокації деяких осіб. Вони дуже хочуть використати вас, і повернути собі можливість по грабунку, стати жертвами політичного переслідування та уникнути кримінальної відповідальності. Цього не буде. Все буде Україна!”

Читайте також:
“Формулу Штайнмайєра” імплементують у закон про статус Донбасу, – Зеленський

Як інформувала “Новинарня“, 1 жовтня на переговорах Тристоронньої контактної групи в Мінську сторони (Україна, РФ, ОБСЄ, ОРДЛО) Україна погодила так звану “формулу Штайнмайєра” щодо виборів на окупованому Донбасі у процесі деокупації. Це підтвердив президент Володимир Зеленський.

“Формулу”, що може реалізувати частину Мінських угод, запропонував 2016 року тодішній міністр закордонних справ Німеччини, на той час голова ОБСЄ Франк-Вальтер Штайнмайєр. Згідно з його пропозиціями, Донбас отримує “особливий статус” (тимчасово набуває чинності закон про особливості місцевого самоврядування в ОРДЛО) в день проведення виборів на окупованих територіях на тимчасовій основі. А після того, як ОБСЄ засвідчить законність таких виборів, закон набуде постійної сили.
При цьому “формула” ніяк не пов’язує це з вирішенням безпекових питань – таких, як виведення чи роззброєння незаконних збройних формувань (російських гібридних сил), відновлення контролю за кордоном тощо, які так само передбачені мінськими домовленостями.

18 вересня глава МЗС України Вадим Пристайко заявив, що Україна погодилася на “формулу Штайнмайєра” . Згодом він пояснив, пояснив, чому Україна не підписала цю “формулу”.

20 вересня Пристайко розкрив текст домовленості, яка замінила “формулу Штайнмаєра”.
У цьому документі йдеться, що закон про “особливий статус” ОРДЛО застосовується на тимчасових умовах з моменту проведення виборів на Донбасі, а на постійній основі він починає діяти після визнання БДІПЛ ОБСЄ того, що вибори відповідають високим стандартам.
Пристайко зазначив, що у новому формулюванні немає жодних ідей про кордон, про наявність чи відсутність збройних формувань.

1 жовтня на ТКГ також домовилися про розведення сил у Петрівському та Золотому з 7 жовтня.

Проти імплементації “формули Штайнмайєра” без урахування безпекової складової виступає проукраїнська опозиція, зокрема п’ятий президент Петро Порошенко, націоналісти та ін.

Читайте також:
“Формула Штайнмайєра” написана Лавровим, – Порошенко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна