У Мінську підписали “формулу Штайнмайєра”, – Сайдік

 

Тристороння контактна група у Мінську узгодила й підписала документ, що розвиває так звану “формулу Штайнмайєра”.

Про це у вівторок, 1 жовтня, повідомив журналістам посередник на переговорах щодо врегулювання на Донбасі від ОБСЄ Мартін Сайдік, передає “Радіо Свобода”.

“Члени ТКГ і представники ОРДЛО листами на мою адресу підтвердили узгодження формули “Штаймаєра”, – заявив Сайдік.

Документ передбачає запровадження закону про особливий статус окупованої частини Донбасу після проведення там місцевих виборів, згідно з законодавством України, та підтвердження вільного і демократичного проведення спостерігачами від ОБСЄ.

Це рішення ТКГ відкриває можливість проведення цього року зустрічі лідерів “норманської четвірки” щодо Донбасу. На його ухваленні у Мінську наполягала Росія.

Окремого документу, який підписали усі сторони, на переговорах у Мінську не було. Усі учасники ТКГ, Україна, Росія, ОБСЄ, а також ОРДО і ОРЛО окремими листами на адресу Сайдіка підтвердили текст пропозиції щодо імплементації українського законодавства на Донбасі – так званої “формули Штайнмаєра”. Це той самий текст, який узгодили 11 вересня представники лідерів “норманської четвірки”.

Нагадаємо, раніше очільник МЗС Вадим Пристайко сказав, що влада України хотіла би проведення місцевих виборів у всій країні, включно з територіями тимчасово не підконтрольного уряду Донбасу.

Місцеві вибори за планом мають відбутисяу жовтні 2020 року, однак у команді Зеленського допускають проведення таких виборів й 2019-го.

28 серпня президент України провів телефонну розмову з федеральною канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель, під час якої співрозмовники домовилися про якнайшвидше проведення саміту в “нормандському форматі”.

Зеленський закликав терміново провести зустріч лідерів країн “нормандської четвірки” для обговорення мирного процесу та узгодження подальших кроків щодо врегулювання конфлікту.

Зі свого боку Меркель висловила підтримку зусиллям України, спрямованим на встановлення миру на Донбасі, погодившись із необхідністю проведення зустрічі на найвищому рівні найближчим часом.

29 серпня Зеленський провів телефонну розмову з президентом Французької Республіки Еммануелем Макроном, під час якої Макрон підтвердив намір провести зустріч у “нормандському форматі” найближчим часом.

Радники глав держав “нормандського формату” на зустрічі 2 вересня в Берліні мали обговорити порядок денний майбутньої зустрічі лідерів, а також саму підготовку зустрічі. Проте за підсумками зустрічі вони не погодили дати саміту глав держав “нормандського формату”.

Народна депутатка Ірина Геращенко застерегла нову владу від “формули Штайнмайєра” на шкоду Україні.

У Києві під офісом президента 19 вересня відбулася акція “Нормандська змова – державна зрада”. Уасники вимагали не підписувати капітуляційних угод з Путіним, за жодних обставин не імплементувати “формулу Штайнмайєра”, не погоджуватись на узаконення проросійської автономії Донбасу та амністію для бойовиків.

1 жовтня президент Франції Еммануель Макрон закликав до подальшого виконання Мінських домовленостей шляхом реалізації “формули Штайнмайєра”.

Читайте також:
Російська пропаганда намагається зробити Медведчука єдиним “реальним” конкурентом Зеленського

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна