Геращенко застерегла нову владу від “формули Штайнмайєра” на шкоду Україні

 

У Мінському процесі виконання гуманітарного блоку не може підміняти питання деокупації Донбасу та роззброєння, і українська влада не має допустити, щоб Росія отримала перевагу в домовленостях з ЄС щодо ОРДЛО.

Про це заявила народна депутатка, співголова фракції “Європейська солідарність”, колишня представниця України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко, коментуючи питання “формули Штайнмайєра” в Мінському процесі.

“Виконання гуманітарного блоку не може підмінити питання повної деокупації і роззброєння! Це підігравання Москві. Найважчий блок – безпековий, бо окупована територія нашпигована зброєю. Але виконання саме безпекового блоку є ключовим, запорукою, фундаментом переходу до політичного блоку. На нас теж тиснули. Але мир і ілюзія миру – не синоніми. На цьому ми і стояли”, – наголосила Геращенко на своїй сторінці у Facebook, розповідаючи про переговори щодо Донбасу за часів президента Порошенка.

Ірина Геращенко підкреслила, що попередні кілька років у Мінську, в “нормандському форматі” на рівні політичних радників і міністрів закордонних справ точилися важкі й невдячні дебати щодо “плану Мореля” і “формули Штайнмайєра”.

“Наші французькі й німецькі друзі привозили уточнені, деталізовані, розмиті, приблизні, різні проєкти, наша ж задача була одна – прочитати в рядках і між рядків, що туди напхала Москва, чітко це артикулювати, й виконувати політичний блок мінських угод так, як вони виписані, а не так, як їх читає і просуває Кремль”, – зазначила колишня перша заступниця голови Верховної Ради.

За словами Геращенко, щоб не “здати” українських інтересів, в унісон працювали президент Порошенко, його адміністрація, МЗС, Мінська група та Верховна Рада.

Так, вона розповіла як європейським колегам наочно продемонстрували, що ситуація на Донбасі не дозволяє провести вільні вибори, попри численні заяви РФ про протилежне: “Ми прийняли рішення провести парламентський комітет Асоціації на Донбасі. Аби показати депутатам Європарламенту наслідки русского мира. І! Нам прийшов лист, в якому європейські колеги відверто написали, що через війну на Донбасі політикам і стафф не рекомендують відвідувати таку гарячу точку, офіційне проведення заходу там неможливе! Я схопила цей лист, і він став одним з важливих аргументів в наших гарячих дискусіях, в тому числі зі Штайнмаєром. Якщо є фактична заборона для європейців на відвідини підконтрольного Донбасу, то хто поїде спостерігачами на [вибори на] окупований Донбас? Ніхто…. й результати там просто намалюють”.

Ірина Геращенко нагадала, що “тягнула” “наших візаві” із ЄС на Донбас, але тодішній міністр закондонних спарв Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр відвідав лише мирний Краматорськ, не прийнявши запрошення в Широкине, Попасну, Станицю Луганську.

За її словами, в тій важливій поїздці був і тодішній заступник міністра закордонних справ Вадим Пристайко, нині глава МЗС України, який говорить про потребу виборів до місцевих органів самоврядування на всій території України, включно з окупованою.

Читайте також:
Пристайко: з Росією – потепління і болісні компроміси, готується обмін всіх на всіх

Вибори в ОРДЛО відбудуться за українськими законами, – Зеленський

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна