Розведення сил у Золотому: бойовики не виконали умову про відсутність обстрілів, – СЦКК

 

Українська сторона Спільного центру контролю та координації (СЦКК) режиму припинення вогню на Донбасі заявила, що перед початком розведення сил і засобів підтримувані Росією бойовики не дотримали умови про відсутність обстрілів поблизу Золотого в Луганській області упродовж семи днів.

Як передає “Новинарня“, українська сторона СЦКК повідомила про обстріли у середу, 30 жовтня.

“Зокрема, 28.10.2019, у період з 20:45 до 21:25 та з 21:53 до 22:40 з боку ЗФ РФ у напрямку н.п. Золоте-4 здійснено обстріли із застосуванням стрілецької зброї. 29.10.2019 року мобільною групою української сторони Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін за фактом обстрілу житлових будинків у н.п. Золоте-4 Попаснянського району Луганської області проведено фотофіксацію”, – ідеться в повідомленні, поширеному на сторінці штабу операції Об’єднаних сил.

“Прибувши на місце обстрілу мобільна спостережна група виявила наступне:
– приватний будинок по вулиці Горіховій 25 зазнав ушкоджень від стрілецької зброї калібру 7,62мм. На місці обстрілу групою додатково проведено опитування місцевих жителів та, з їхньою допомогою, виявлено отвори у пластиковому облицюванні будинку.
– приватний будинок по вулиці Довженка 28 зазнав ушкоджень від стрілецької зброї калібру 7,62 мм. На місці обстрілу групою додатково проведено опитування місцевих жителів та, з їхньою допомогою, виявлено 3 отвори в покрівлі будинку.
Постраждалих внаслідок обстрілів осіб немає”, – зазначила УС СЦКК.

Як інформувала “Новинарня”, повторне рішення про розведення сил поблизу Петрівського та Золотого ухвалили 1 вересня на зустрічі Тристоронньої контактної групи у Мінську.

Розведення в Золотому й Петрівському стало умовою Росії щодо проведення зустрічі у “нормандському форматі”.

На ТКГ в Мінську датою розведення військ у районі Золотого й Петрівського назвали 7 жовтня (день народження президента РФ Володимира Путіна).

За даними української сторони СЦКК, збройні формування РФ на початку жовтня вчиняли обстріли на ділянках розведення сил та засобів у напрямку н.п. Богданівка та Золоте-4. Такі обстріли відбувалися зокрема 4-6 жовтня.

Нова влада України вважає, що розведення військ у Станиці Луганській було першим етапом, другий – розведення в Золотому і Петрівському, а надалі планується розведення військ і припинення обстрілів по всій довжині лінії розмежування. 

6 жовтня Нацполіція України оголосила, що посилює присутність у смт Золоте 19 своїми патрульними і що після відведення ЗСУ без їхнього захисту залишаться 122 будинки.

Того ж дня лідер партії “Національний корпус”, колишній нардеп, перший командир полку “Азов” Андрій Білецький разом з іншими ветеранами АТО/ООС прибув у Золоте та заявив про готовність захищати селище у випадку відводу військ, оскільки влада хоче залишити місцевих мешканців “без прикриття, на поталу так званим “Л/ДНР”.

7 жовтня міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що розведення військ у Золотому й Петрівському відкладається через недотримання 7-денного “режиму тиші”.

Згодом президент Зеленський пояснив, що для розведення військ обстрілів не повинно бути принаймні сім днів на обох ділянках – і в Золотому, і в Петрівському.
Надалі такі умови не були дотримані, хоча відомо, що підготовка ОС до відведення триває.

9 жовтня в районі Золотого відбулися сутички поліції з ветеранами, які прямували в цей район, щоб влаштувати блокпости проти відведення військ.

26 жовтня президент Володимир Зеленський на “блокпосту” у Золотому-4 зустрівся  з ветеранами, які протистоять імовірному відведенню українських військ на цій ділянці та мають із собою зареєстровану зброю.
Ветерани назвали поведінку Зеленського на блокпосту “хамською”.
Після цього штаб ОС заявив, що “надає належну правову оцінку” ветеранам у Золотому, які говорили із Зеленським зі зброєю.

Офіс президента поширив у ФБ і на ТБ пропагандистський фільм “За крок до миру” за підсумками поїздки Володимира Зеленського в Золоте, зустрічей із військовими, місцевими жителями та протестувальниками.

28 жовтня в поліції заявили, що учасники акції “Ні капітуляції” в супроводі правоохоронців вивезли із Золотого-4 свою зброю.

Розведення військ почалося о 12:00 29 жовтня.

У штабі ООС початок відведення військ пояснили тим, що протягом семи днів обстрілів не було у межах ділянки розведення.
Водночас раніше штаб ООС повідомляв про обстріли в межах ділянок розведення як у районі Золотого-4 (26 жовтня та 28 жовтня), так і біля Богданівки з боку Петрівського (24 жовтня).

Після хвилі критики пресцентр штабу ООС пояснив проблеми з верифікацією обстрілів.

Читайте також:
“Приниження нашої армії”: ОБСЄ при розведенні переписує номери автоматів ЗСУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна