“Слава нації – ні капітуляції!”: як Київ виходив на новий РОК-Майдан. ФОТО, ВІДЕО

 

Віче “Ні капітуляції!”, що відбулося на Майдані Незалежності в Києві в неділю, 6 жовтня, зібрало, за різними оцінками, від 10 до 15 тисяч учасників.

Як передає “Новинарня“, захід був організований надпартійним “Рухом опору капітуляції” (РОК) та об’єднав представників і симпатиків дуже різних політичних течій – від “Європейської солідарності” й “Голосу” до “Національних дружин”.

Учасники мітингу ухвалили резолюцію, закликавши не допустити відведення українських військ від лінії розмежування на Донбасі та встановлення “особливого статусу” ОРДЛО за “формулою Штайнмаєра”. Після завершення віча активісти пішли протестувати до ОП на Банкову та до Верховної Ради, а наступного разу пообіцяли маніфестувати на День захисника України, 14 жовтня.

Що стало поштовхом

1 жовтня на переговорах Тристоронньої контактної групи в Мінську представники України, Росії, ОБСЄ та ОРДЛО погодили так звану “формулу Штайнмайєра” щодо встановлення особливої форми самоврядування на окупованих територіях Донбасу. Першими цю новину повідомили російські ЗМІ, згодом факт згоди Києва підтвердив президент Володимир Зеленський.

“Формулу”, що може реалізувати частину Мінських угод, запропонував 2016 року тодішній міністр закордонних справ Німеччини, на той час голова ОБСЄ Франк-Вальтер Штайнмаєр.
Згідно з його пропозиціями, Донбас отримує “особливий статус” (набуває чинності закон про особливості місцевого самоврядування в ОРДЛО) в день проведення виборів на окупованих територіях на тимчасовій основі. А після того, як БДІЛП ОБСЄ засвідчить, що вибори відповідають демократичним стандартам, закон набуде постійної сили.

При цьому “формула Штайнмаєра” ніяк не пов’язує ці кроки з розв’язанням безпекових питань – таких, як виведення чи роззброєння незаконних збройних формувань (російських гібридних сил), відновлення контролю за кордоном з РФ тощо, хоча це й передбачено мінськими домовленостями.

1 жовтня на ТКГ також домовилися про розведення військ на лінії розмежування у Петрівському та Золотому з 7 жовтня.

При цьому бойовики продовжують обстріли з важкого озброєння тих ділянок, де має відбутися розведення.

Проти імплементації “формули Штайнмаєра” без урахування безпекової складової виступає проукраїнська опозиція, зокрема п’ятий президент Петро Порошенко і його партія “Європейська солідарність”, націоналісти та ін. Звернення з цього приводу ухвалили кілька обласних і міських рад.

1-2 жовтня на Банковій і на Майдані Незалежності в Києві відбулися попередні політичні й громадські акції протесту.
Під час другої такої акції в Києві оголосили про створення позапартійного “Руху опору капітуляції”.

Координатори РОК оголосили, що їхні вимоги підтримали десятки громадських організацій та політичних партій різного спрямування та закликали на мітинг під гаслом “Ні капітуляції!” 6 жовтня. Умовою участі назвали відсутність політичної символіки.

Читайте також:
Зеленський записав відео та пояснив, як відбуватимуться вибори в ОРДЛО

“Не порохоботи”: Порошенко відреагував на відео Зеленського та сказав, хто протестує проти “формули Штайнмайєра”

Мітинг: як це виглядало і де був Порошенко

Уже по дорозі на Майдан у багатьох киян виникали призабуті відчуття осені 2013 року: на станціях метро в спальних районах, незважаючи на вихідний день, до вагонів то тут, то там заходило багато україномовних парочок, груп людей із національною символікою, які гучно обговорювали поточні політичні події. Додаткову атмосферу створювали чоловіки в камуфляжі, з патчами військових підрозділів та молодики в куртках “Нацдружин”.

На самому Майдані можна було зустріти багатьох знайомих із Євромайдану та з фейсбуку. Люди йшли на віче сім’ями – з дружинами і малими дітьми.

Зворушливо виглядали пасіонарні україномовні бабусі поруч із молодиками з татуюваннями у вигляді сварг і рун.

Серед учасників мітингу можна було побачити багато відомих облич, як-от Віталій Портников

Деяекі ветерани намотували на рукава жовтий скотч – як розпізнавальний знак ЗСУ на Донбасі 2014 року.

Одним із показників громадської активності також була велика кількість написаних від руки на надрукованих на принтерах плакатів, які піднімали в різних частинах юрби, клеїли на стіни, щогли тощо.

Підвозу з регіонів видно не було. Прапор Київської області на плечах одного з мітингарів був напевно своїм.

Під стелою Незалежності була встановлена сцена із великим банером “Рух опору окупації”. Враховуючи великий плазмовий екран по праву руку (який, утім, значну частину часу не вмикався), у декого з присутніх склалося враження, що з таким забезпеченням цей Майдан може залишитися стояти.

Втім, критично налаштовані таки робили висновок, що, за “формулою Подерв’янського”, для повноцінного українського Майдану народу ще “не до*уя”, і загроза державності ще не остаточно означена.

Ті, хто стояв далі від сцени, навіть не здогадувалися, що в натовпі ближче до “підмостків” у якийсь момент можна зустріти колишнього президента Петра Порошенка і зробити з ним селфі – і він буде таким самим відкритим та посміхатиметься, як під час останньої передвиборчої кампанії. Але, як з’ясувалося із фото й допису Порошенка у ФБ, він “запалив” принаймні частину юрби.

Фото: ФБ Петро Порошенко

Пізніше з сайту “ЄС” можна було довідатися, що Порошенко не лише приєднався з дружиною Мариною до мітингу, а й у юрбі робив заяви, спілкувався із киянами, відповідав на запитання та співав гімн.

“Народ знає, що робити. І те, що сьогодні народ так проводить неділю – це означає, що він знає, що робить і він дуже любить Україну”, – цитував Порошенка сайт “Євросолідарності”.

“Люди прийшли сюди захищати Україну. Вони не прийшли сюди за жодного політичного лідера… Люди, які сьогодні тут зібралися мають право бути почутими. Я переконаний, що з сьогоднішнього дня їх слово, їх думка, їх воля точно будуть почуті”, – підкреслив п’ятий президент.

“«Формула Штайнмаєра» написана в Кремлі, до неї приліпити прізвище Штайнмаєра, і Штайнмаєр не знав… І ніхто зміст цієї формули не знає, і після того, як події відбуваються зараз – і знати не буде, – сказав Петро Порошенко, відповідаючи на запитання людей. – Це чисто російський сценарій”.

За повідомленням партійного сайту, п’ятий президент України також прокоментував заяви влади щодо розведення військ.
“Особливо зараз, коли вони кажуть, що вони збираються відступати по всій лінії – це точно ні з військової, ні з політичної точки зору робити не можна”, – сказав він.

Фото: ФБ Петро Порошенко

Водночас ведучий мітингу намагався дати слово від мікрофона якомога більшій кількості членів оргкомітету, ініціаторів звернення “Ні капітуляції”, партнерських партій і ГО, та серед них не було ні Порошенка, ні інших політиків першого ешелону чи лідерів парламентських фракцій.

Хоча – що показово – в резолюції віча міститься заклик до створення у Верховній Раді опозиційної платформи “Ні капітуляції” та її співпраці з позапартійним РОКом.

Цим віче дещо нагадувало “студентський Євромайдан”, який принципово уникав політиків. Щоправда, в даному випадку мітингарі та оратори на сцені не танцювали, а були налаштовано дуже навіть войовниче. У їх числі – представники “Свободи” (сам Олег Тягнибок), “Нацкорпусу” і “Нацдружин”, інші радикальні противники Мінських угод.

Утім, радикала Степана Хмару, який раніше теж був категоричним противником “режиму Порошенка”, а перед цим вічем озвучив свою “антизеленську” позицію, на сцені так і не побачили. Чи то серед частини організаторів діяло право вето, чи то список промовців від великої кількості організацій-засновниць був не гумовий.

Варто також врахувати, що погода в Києві була прохолодна (близько +8), під кінець мітингу пішов дощ, люди змерзли, і, наприклад, від фінального виступу гурту “Широкий лан” із “Заповітом” довелося відмовитися.

Умова організаторів – без партійних прапорів – загалом була дотримана. Принаймні хтось у юрбі прибрав прапор ВО “Свобода”, коли модератор зі сцени нагадав про домовленість щодо символіки.

Що говорили оратори

Новинарня” зібрала деякі фрагменти з промов ораторів на вічі.

Ігор Лапін “Зола”, народний депутат Верховної Ради України VIII скликання, у 2014 році – учасник АТО, командир роти батальйону “Айдар”:
– Для мене “червона лінія” – це кров мого побратима в окопі, який завтра можуть залишити після відведення військ. І хто прийде на ці окопи – сепарня, росіяни?… Ми у 2014-му залишили після себе у спадок стабілізований фронт. І зараз ми, добровольці, залишаємо за собою право знову зайняти ці позиції, щоб захистити звільнені території. Ми будемо просити “Народний тил” і інших наших волонтерів підтримати нас, тому що ніхто, крім вас, не зможе допомогти вистояти в цій битві.

Володимир Василенко, правознавець-міжнародник, аудитор НАБУ, Надзвичайний і Повноважний Посол України, доктор юридичних наук, професор, у 2006-2010 роках — представник України в Раді ООН із прав людини: закликав вийти із Мінських угод як із таких, що нав’язані силою (за ст. 52 Віденської конвенції такі угоди є нікчемними з моменту підписання).

Виступ Яни Зінкевич. Фото: ФБ Петро Порошенко

Яна Зінкевич, нардеп від “Європейської солідарності”, командир батальйону УДА “Госпітальєри”, заявила, що “Госпітальєри” не відступлять ні на крок.

“Зараз настрої дуже серйозні і навіть радикальні. Всі розуміють, що зараз відбувається здача інтересів України, що це перші кроки до нашої капітуляції. Всі розуміють, що «формула Штайнмайєра» – це насамперед формула Путіна, і вона захищає російські інтереси і аж ніяк не українські”, – пояснила волонтерка з “ЄС” у коментарі журналістам.

Інна Совсун, нардеп від фракції “Голос”: – Єдина формула, яка нас влаштує, – це формула України.

Майдан пришов сюди, аби зафіксувати “червоні лінії”. Ми повинні пояснити владі, що ніхто не допустить капітуляції — ані 13 мільйонів людей, які проголосували за президента Зеленського, ані 20 мільйонів тих, хто не голосували за нього.

На жаль, нам доводиться нагадувати про це президентові. Ми чуємо цілий тиждень: “не чіпайте президента, президенту народ довірив досягнути миру, президент все пояснить у відеозверненнях”. Але відеозвернення — це не формат спілкування з народом. Президент повинен прийти до народу, до парламенту і пояснити, на чому він стоїть. А стояти він може тільки на одному — на тому, що Україна є суверенна і цілісна, і ми не можемо підважувати нашу цілісність та суверенітет.

Ми не можемо здавати ані сантиметра нашої території. Кожен метр української території відвойований українськими військовими і добровольцями, які також сьогодні тут, на Майдані. Але ще більше їх на Сході — вони утримуть кордони України…

Зі свого боку ми зробимо все можливе, щоб ніякого особливого статусу, ніяких умов, які нам нав’язує Росія чи Путін, парламент не підтримав.

Сергій Бевз, “Нацдружини”: – Не був на минулому Майдані, бо сидів у Лук’янівському СІЗО як політв’язень режиму Януковича.

Червоні лінії перейдені ще в 2014 році, коли Росія вторглася на Донбас. Якщо влада буде відводити війська, ми знову згадаємо 65-ту статтю Конституції (“Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов’язком громадян України…”)

Максим Жорін, голова міжобласного об’єднання “Терен Схід” партії “Національний корпус”:
– Лише за останні кілька місяців на Донбасі загинуло декілька десятків наших воїнів. За що вони загинули? За те, щоб сепаратисти отримали офіційний статус влади чи за те, щоб зрадники і злочинці стали “народною міліцією”? Ні! Вони загинули за велику соборну Україну. Вони загинули заради того, щоб ми з вами та наші діти могли жити в нормальній, сучасній європейській країні, а не в федеративному окрузі Московії.
У випадку відведення військ, Україна може втратити ті населені пункти, за звільнення яких загинули українські воїни.
Реалізація “формули Штайнмаєра” “призведе не тільки до легалізації сепаратистів, але й до зняття всіх санкцій з РФ. І після цього вони вдарять по нас ще раз, як вони це робили в Чечні, Грузії, Молдові. Тільки вдруге вони заберуть вдвічі більше територій і вб’ють ще більше українців. Тож ми маємо не дати зрадити Україну, не дати спаплюжити пам’ять про наших загиблих героїв. І Донбас буде обов’язково українським на українських умовах.

Андрій Тарасенко із “Правого сектора” передав слово колишньому речнику руху, екснардепу Бориславі Березі. Той емоційно заявив:
– Президент не розповідає, що буде записано в законі про особливий статус, новому законі про реінтеграцію ОРДЛО, що він підпише на нормандському саміті. Пане президент, почніть відповідати на запитання народу!

Фото: ВО Свобода

Олег Тягнибок, голова ВО “Свобода”:
– Зеленський повинен відчути, що таке сила нації. Мінські угоди та Закон про особливий статус Донбасу є найбільшим злом, на яке могла піти нова влада. Він передбачає створення на окупованих територіях судів, прокуратури, народної міліції, які не будуть підпорядковуватися Україні. Водночас закон передбачає їхнє фінансування з української держскарбниці за рахунок простих громадян.
Потрібно гнати геть Зеленського, який капітулює на умовах Путіна.
Протягом цього тижня відбулися десятки сесій місцевих рад, на яких “свободівці” ініціювали звернення до керівництва держави із вимогою припинити процес капітуляції на умовах Путіна. Реакція громади на ці наміри має бути максимально агресивною – не допустити, щоб парламент ухвалював ці рішення. Влада зобов’язана дотримуватися державних інтересів, а не діяти, як малороси.

Володимир Жемчугов, колишній заручник терористів “ЛНР”, український партизан з Луганщини, радник міністра з питань інформполітики:
– Продовжуємо боротися за окуповані території, за луганчан.

Юрій Гудименко, “Демсокира”:
– Сьогодні на вулицях українських міст звучав голос нації. Як грім. Але блискавка ще не вдарила. Поки що над всією Україною лише хмарне небо. Президент може ще все змінити.

Підполковник запасу ЗСУ Віталій Баранов із групою “кіборгів” 90-го окремого аеромобiльно-десантного батальйону:
– Ми такою кров’ю обороняли 200 кв. метрів ДАПу, а зараз Зеленський хоче відвести війська на 15 км. Як?!

Сергій Василюк, лідер гурту “Тінь сонця”:
– Особливий статус окупованих територій – це і є федералізація, а Україна має бути соборна.

Віталій Гайдукевич, телеведучий “5-го каналу”, “Європейська солідарність”:
– Україна може бути дорога тільки українцям. Не можна втратити Україну через внутрішній розбрат і “френдлі фаєр”. Зараз мова не про формулу Штайнмаєра, а про збереження державності. Україна не рояль, може захлопнутися кришка.
Влада не готова чути людей, і те відеозвернння з поясненнями, яке кілька днів тому було оприлюднено президентом, було ні про що. Там не було видно людини, яка хоче чути і за наслідками почутого щось робити для країни. Тому важко прогнозувати, чи з’явиться це “чути” після сьогоднішньої акції, яка відбувається як в столиці, так і у всіх великих містах України.

Мирослав Гай, волонтер, учасник АТО:
– Якщо Зеленський нас не дослухається, ми виведемо не 10-20 тисяч, а мільйон.

Сергій Шакун, колишній голова Попаснянської ВЦА (Луганська область):
– Золоте звільнили в січні 2015 року, а минулого року дві вулиці Золотого-4 зайняли бойовики “ЛНР”. Тепер там немає демократії… У Станиці Луганській після відведення військ зняли українські прапори… Єдиний можливий відвід військ – за російський кордон!

Олександр Іванов, громадський активіст, співорганізатор “Руху опору капітуляції”:
– Якщо влада капітулює, навіщо нам така влада?

Оксана Сироїд, колишня заступниця голови Верховної Ради (Об’ єднання “Самопоміч”):
– Майдан ми збираємо тоді, коли відчуваємо загрозу своїй свободі, гідності, безпеці. Я вперше виступила проти “особливого статусу” [ОРДЛО] у 2015 році, мене підтримували тільки мої колеги з “Самопомочі” і невелика горстка людей в Україні. Сьогодні Майдан проти “особливого статусу” і виборів на окупованих територіях збирає десятки тисяч людей. Це означає, що нам потрібен був час для усвідомлення. Що немає ніякої різниці між російськими кулями і домовленостями, які нам пропонує Росія. Це однакова вбивча сила і зло.
Тож сьогодні ми повинні стояти проти будь-яких виборів і “особливого статусу”.
Ми не визнаємо “народу Донбасу” – є єдиний український народ, однаковий у статусі і правах. І є єдина умова для виборів на Донбасі – коли український солдат контролюватиме кожен сантиметр території до українського кордону. Коли будуть роззброєні й покарані бойовики, коли буде люстрація і “карантин” – можливо, через десять років. Сьогодні це зробити неможливо. Тому сьогодні потрібно поставити стіну, юридичну стіну з окупованими територіями.
Сьогодні час на боці українців. Стоїмо і не даємо задовольнити вимоги РФ.

Ігор Мазур “Тополя”, учасник бойових дій (УНСО):
– До мене перед мітингом грузини підходили, казали – якщо Україна здасться, Грузія ніколи не переможе. Поляки підходили, казали, що після капітуляції України наступна – Польща. нам не можна відступати. Якщо Україна вистоїть, Російська імперія впаде. Зеленському треба зрозуміти, що він верховний головнокомандувач, і що не можна розпускати армію, як це робили в УНР сто років тому.

Дмитро Лінько, колишній нардеп від РП Ляшка:
– Зеленський на день народження Путіна хоче подарувати два населених пункти – Золоте та Петрівське, відвівши там наші війська. Це відкрита капітуляція і зрада українців, які там проживають.
Всі плани реалізації “мінських домовленостей” приречені на провал, тому що їх ніколи не приймуть українці, які хочуть жити в вільній країні. Всі ці “формули Штайнмаєра” ведуть до федералізації та знищення державності. Ми повинні змусити владу зупинитись і не вестись на московські плани капітуляції.

Звернення Білецького із Золотого

Під час віча на екрані транслювалося звернення лідера “Національного корпусу” Андрія Білецького – першого командира полку “Азов”, який разом з іншими ветеранами ООС цього дня перебував у селищі Золоте на на Луганщині. Білецький із побратимами заявив про готовність захищати селище у випадку відведення військ.

“Сьогодні ми тут, всього кілометр залишився до Золотого. Тут сотні молодих хлопців, літніх жінок із Золотого, Сєвєродонецька, всієї Луганщини, які запросили нас. І ми сьогодні організували великий автопробіг на підтримку українців Золотого”, – заявив лідер “Нацкорпусу” та “Азовського руху”.

Білецький наголосив, що ветерани, які у 2014-му взяли в руки зброю для того, щоб боротися за Україну, приїхали в Золоте і залишаться тут “навіть якщо влада кине їх напризволяще”.

“Якщо свій прямий обов’язок – захищати кожного українця, кожен сантиметр української землі – не виконує президент, влада, того його виконаємо ще раз ми, ветерани-добровольці.

Це наш останній блокпост, і ми даємо слово, що його ніколи не покинемо”, – наголосив Білецький.

Що ухвалили в резолюції

Резолюцію мітингу, ухвалену без заперечень, зачитав друг “Кабул” – Павло Білоус, ветеран АТО, боєць батальйонів “Гарпун” та 25 омпб “Київська Русь”.

Віче протестує проти т.зв. “плану припинення війни”, який одноособово погоджений президентом Зеленським із Путіним та передбачає створення проросійської автономії з особливим статусом.

“Закликаємо громадян до широкого спротиву”.

У резолюції міститься заклик до всіх небайдужих громадян задля організації широкого спротиву незаконним діям влади.

“…До президента, Верховної Ради та уряду. Формувати та провадити державну політику щодо Росії та окупованих нею територій на підставі чинного Закону України “Про особливості державної політики та забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганських областях”. Росія – агресор і повинна нести повну відповідальність за злочини перед Україною та за ситуацію на окупованих територіях. Донбас і Крим мають повернутися до України разом, без жодних умов з боку Кремля”, – сказано в заяві.

“Також вимагаємо у президента негайно відправити у відставку главу офісу президента Андрія Богдана як людину, що стояла за зривом підписання Угоди про асоціацію з ЄС в 2013 році та за зневагу до громадянського суспільства”, – зазначено в резолюції.

В ухвалі міститься заклик до парламентських фракцій партій “Європейська солідарність”, “Голос” і “Батьківщина” створити в парламенті міжфракційне опозиційне об’єднання “Ні капітуляції!” та налагодити співпрацю з “Рухом опору капітуляції”.

Що показово: сайт ВО “Батьківщина” і ФБ-сторінка партії ніяк не відреагували на віче “Ні капітуляції!”
Для партії Тимошенко цього дня інформаційним приводом був… День учителя.

Постановляється вести просвітницьку роботу серед населення та звернутися до лідерів Франції і Німеччини Макрона і Меркель із тим, що їхні дії з насадження Україні “формули Штайнмаєра” є фактичною співучастю в агресії РФ проти України.

Учасники акції чекають “чіткої реакції” влади на ці вимоги до 14 жовтня. На цей день – День захисника України – анонсовані нові акції протесту в Києві та інших містах України.

Фото: ФБ Павло Білоус

Уже під Кабміном мітингарі звернулися до прем’єр-міністра Олексія Гончарука з вимогою підготувати “консолідовану претензію до Росії”.

Чисельність і претензії до Богдана

Учасники мітингу на Майдані Незалежності зайняли простір від стели до фонтанів з протилежного боку площі, перекривши проїжджу частину вулиці Хрещатик, від Головпоштамту до Будинку профспілок і частково Алею Героїв Небесної сотні.

Фотогалерея:

віче Ні капітуляції - Майдан 6.10 (5) віче Ні капітуляції - Майдан 6.10 - Кулик віче Ні капітуляції - Майдан 6.10 (48) віче Ні капітуляції - Майдан 6.10 (47) віче Ні капітуляції - Майдан 6.10 (45) віче Ні капітуляції - Майдан 6.10 (41) віче Ні капітуляції - Майдан 6.10 (42) віче Ні капітуляції - Майдан 6.10 (34) віче Ні капітуляції - Майдан 6.10 (30) віче Ні капітуляції - Майдан 6.10 (25) віче Ні капітуляції - Майдан 6.10 (23) віче Ні капітуляції - Майдан 6.10 (21) віче Ні капітуляції - Майдан 6.10 (19) віче Ні капітуляції - Майдан 6.10 (18) віче Ні капітуляції - Майдан 6.10 (12) віче Ні капітуляції - Майдан 6.10 (11) віче Ні капітуляції - Майдан 6.10 (9) віче Ні капітуляції - Майдан 6.10 (2) віче Ні капітуляції - Майдан 6.10 (1)
<
>
Фото: Роман Кулик

У вічі взяли участь близько 10 тисяч осіб – така офіційна оцінка поліції Києва.

Зазначається, що за дотриманням правопорядку стежили 300 поліцейських, у тому числі співробітники поліції діалогу та військовослужбовці Національної гвардії України.

За іншими оцінками, чисельність учасників сягала до 20 тисяч.

У свою чергу партієць “Євросолідарності” Юрій Бірюков пише про 12-15 тисяч мітингувальників.

Після виконання під дощем Державного Гімну учасники акції запалили на Алеї Небесної сотні фальшфаєри  та пішли ходою до офісу президента та в Урядовий квартал.

Люди скандували “Зелю – геть!”, “Ні капітуляції!”, “Україна – не рояль!”, “Імпічмент!”

Провокацій не було – втім, як і на Майдані.

На Банковій активісти також вимагали відставки голови офісу президента Андрія Богдана, який цього дня опублікував допис у Facebook із нібито скріншотами переписки про те, що людей на мітинг на Майдан збирали за гроші.

Богдан натякнув, що за участь у вічі “крадені гроші” роздавав “переляканий” “хтось” (вочевидь Порошенко).

Активісти оголосили, що Богдан “такими постами провокує громадянський конфлікт”.

“Ця людина зараз невідомо чиї завдання виконує, кидаючи такі заяви. Біля нього сидить Портнов, який керує вже в ручному режимі судами, який керує ДБР… Для нас це є принципове питання… До 14 жовтня ми очікуємо чіткої заяви щодо неприпустимості капітуляції, підтримки всіх позицій, висловлених резолюцією нашого віча, а також відставки Богдана”, – цитує “Громадське” мітингувальників.

підготували: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун
фото: “Новинарня

Читайте також:
“Ніякого контролю над кордоном”: ватажки ОРДЛО відреагували на “формулу Штайнмайєра”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна