Українці протестують проти втілення “формули Штайнмаєра”. ФОТО, ВІДЕО

 

Після акцій протесту проти імплементації “формули Штайнмайєра”, які відбулися на Майдані та на Банковій увечері 1 жовтня, активісти планують маніфестувати також у середу, 2 жовтня – із 10-ї години ранку під стінами Верховної Ради та надвечір – знову на Майдані Незалежності.

Фото: RFE/RL

Напередодні, невдовзі після повідомлення про “підписання Україною в Мінську “формули Штайнмайєра”, на Майдані в Києві мітингували близько півтисячі людей – представники правих партій, “Європейської солідарності”, “Голосу”, “Демократичної сокири”, громадські організації, ветерани АТО і ООС, волонтери, пересічні активісти.

Фото: Твіттер Алекс Кочкаров

Перед ними виступали нардепи від “ЄС” Ахтем Чийгоз, Володимир Ар’єв, Софія Федина та інші.

Учасниками акції зокрема були голова фракції “Голос” у ВР Сергій Рахманін, народний депутат від “ЄС”, колишній командувач ДШВ й АТО на Донбасі Михайло Забродський.

Михайло Забродський (ліворуч) на Майдані. Фото: ФБ Юрій Бірюков

Вимогою мітингарів було не допустити капітуляцію перед Росією та здачу українських інтересів.

“Люди самі виходять, я теж сам прийшов, тому що боротися за Крим неможливо без сильної, стійкої, впевненої України”, – зазначив народний депутат, один із лідерів кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз.
За його словами, єдиною “формулою”, яка повинна бути на всіх без винятку переговорах, має бути “жорстке відстоювання захисту інтересів України, щоб Росія забралась із наших окупованих територій”.

Деякі учасники цього зібрання заявляли зокрема про потребу відставки або імпічменту президента Володимира Зеленського і принесли на Майдан ялинку – з відсиланням до “Йолки”, що стала символом Революції Гідності та Євромайдану 2013-2014 років.

Дерево в горщику було оздоблене підписом: “Зе, вам йолка!!!”

На деяких плакатах Зеленському вже “дарували квитки на Ростов”.

Фото: RFE/RL

Присутні заявляли, що вимагають оприлюднення документа, підписаного на ТКГ в Мінську.

Відповідне звернення записав військовий 10-ї гірсько-турмової бригади Гліб Бабіч, який на виборах до ВР балотувався за списком “Євросолідарності”:

Акція відбулась мирно, за винятком ситуації, коли невідомі молодики зайняли сходи на підхід до стели Незалежності, заблокувавши таким чином поміст для виступів, передає “Укрінформ”.
На прохання учасників акції звільнити прохід молоді чоловіки не реагували, тож виступи відбувались безпосередньо на сходах.

Протест націоналістів на Банковій. Фото: RFE/RL

Ще одна акція відбулася на вулиці Банковій. Там, під офісом президента, зібралися праворадикальні й націоналістичні сили, зокрема “Національний корпус”, “Національні дружини” і ВО “Свобода”. Вони палили фаєри і тримали великий транспарант із написом “Ні капітуляції!”

Лідер “Нацкорпусу” Андрій Білецький заявив про “безстрокову акцію проти капітуляції”.

“Сьогодні відбулося те, що Черчілль називав: “Спочатку ми отримаємо ганьбу, а згодом і війну”.

Зеленський зрадив 16 тисяч* загиблих на фронті українців.

Ми, патріоти, ветерани оголошуємо безстрокову акцію. Ми звертаємося до всіх українців виходити сьогодні на Банкову…” – цитує Білецького “Українська правда”.

У свою чергу представник ВО “Свобода”, голова партійної фракції у Київраді Юрій Сиротюк оголосив про “державну зраду” президента Зеленського.

“Президент підтвердив підписання формули Штайнмайєра. Це факт державної зради… Уряд аврально вніс законопроект про розпродаж з молотка української землі і це теж продовження формули зради, бо ту землю, яку не здали на Сході російським окупантам, продадуть на решті територій. Тому ми вийшли на Банкову вже”, – сказав Сиротюк.

На Банковій були присутні кілька сотень націоналістів, вони вигукували: “Ні капітуляції!” Промовці наголошували, що акція носить попереджувальний характер, наступні акції будуть влаштовані з 2 жовтня.

Перепалка з праворадикалами на Майдані. Фото: RFE/RL

Як передає “Радіо Свобода”, частина правих із Банкової згодом прийшла на Майдан, і за їхньою участю виникла словесна перепалка.

* * *

Акції протесту проти погодження владою України “формули Штайнмаєра” 1 жовтня відбулися також у Харкові, Львові та Запоріжжі.

У Харкові активісти пікетували обласне управління СБУ та написали звернення до Служби безпеки про притягнення до відповідальності Леоніда Кучми – представника Києва в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі.

На акції були помічені прапори “Національного корпусу”, “Національних дружин”, “Демократичної сокири”, “Фрайкору” тощо, інформувало “Громадське”.

У Львові на протест вийшли представники “Нацкорпусу”. Учасники львівської акції також пікетували обласне управління СБУ.

Спільнота “Євромайдан Львів” повідомила про відновлення діяльності Комітету Майдану Львівщини.

У Запоріжжі під стінами облуправління СБУ також відбувся пікет, учасники якого вимагали негайно оприлюднити документ підписаний на ТКГ, скандували “Ні капітуляції!” та палили фаєри.

Читайте також:
“Формулу Штайнмайєра” імплементують у закон про статус Донбасу, – Зеленський

Як інформувала “Новинарня“, 1 жовтня на переговорах Тристоронньої контактної групи в Мінську сторони (Україна, РФ, ОБСЄ, ОРДЛО) Україна погодила так звану “формулу Штайнмайєра” щодо виборів на окупованому Донбасі у процесі деокупації. Це підтвердив президент Володимир Зеленський.

“Формулу”, що може реалізувати частину Мінських угод, запропонував 2016 року тодішній міністр закордонних справ Німеччини, на той час голова ОБСЄ Франк-Вальтер Штайнмайєр. Згідно з його пропозиціями, Донбас отримує “особливий статус” (тимчасово набуває чинності закон про особливості місцевого самоврядування в ОРДЛО) в день проведення виборів на окупованих територіях на тимчасовій основі. А після того, як ОБСЄ засвідчить законність таких виборів, закон набуде постійної сили.
При цьому “формула” ніяк не пов’язує це з вирішенням безпекових питань – таких, як виведення чи роззброєння незаконних збройних формувань (російських гібридних сил), відновлення контролю за кордоном тощо, які так само передбачені мінськими домовленостями.

18 вересня глава МЗС України Вадим Пристайко заявив, що Україна погодилася на “формулу Штайнмайєра” . Згодом він пояснив, пояснив, чому Україна не підписала цю “формулу”.

20 вересня Пристайко розкрив текст домовленості, яка замінила “формулу Штайнмаєра”.
У цьому документі йдеться, що закон про “особливий статус” ОРДЛО застосовується на тимчасових умовах з моменту проведення виборів на Донбасі, а на постійній основі він починає діяти після визнання БДІПЛ ОБСЄ того, що вибори відповідають високим стандартам.
Пристайко зазначив, що у новому формулюванні немає жодних ідей про кордон, про наявність чи відсутність збройних формувань.

1 жовтня на ТКГ також домовилися про розведення сил у Петрівському та Золотому з 7 жовтня.

Проти імплементації “формули Штайнмайєра” без урахування безпекової складової виступає проукраїнська опозиція, зокрема п’ятий президент Петро Порошенко, націоналісти та ін.

Читайте також:
“Формула Штайнмайєра” написана Лавровим, – Порошенко

* За даними ООН, кількість загиблих унаслідок війни на Донбасі – близько 13 тисяч осіб з обох сторін, включно із цивільними.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна