“Ніякого контролю над кордоном”: ватажки ОРДЛО відреагували на “формулу Штайнмайєра”

 

Очільники сепаратистів заявили, що Україна не отримає контролю над кордоном, а дати виборів в непідконтрольних українській владі регіонах вони визначатимуть самостійно.

Як повідомляє “Новинарня“, про це йдеться у спільній заяві самозванців-“голів” “республік” Дениса Пушиліна та Леоніда Пасічника, яке в середу, 2 жовтня, поширюють сепаратистські ЗМІ.

“Закликаємо пана Зеленського не диктувати нам умови. Коли він говорить, що вибори в Донбасі пройдуть тільки після того, як Україна отримає контроль над кордоном, він не розуміє, що не йому вирішувати, коли у нас пройдуть вибори, а нам“, – йдеться у повідомленні.

“Ніякого контролю над кордоном київська влада не отримає”, – кажуть лідери сепаратистів.

Пушилін та Пасічник зазначають, що 1 жовтня Україна підписала “формулу Штайнмайера”, яка гарантуватиме Донбасу особливий статус.

“Таким чином, вона визнає особливе право народу Донбасу на самостійне визначення своєї долі”, – вважають сепаратисти.

У своїй спільній заяві Пушилін та Пасічник стверджують, що ухвалення формули означає визнання права сепаратистів вирішувати, якою буде економіка, судова влада, силові структури непідконтрольних українській владі територій, а також те, “як ми будемо інтегруватися з Росією”.

Очільники сепаратистів також вимагають від Зеленського вести з ними прямі перемовини та узгоджувати зміни до закону про особливий статус.

“В іншому випадку ми будемо вважати їх прямим і грубим порушенням Мінських угод, й вони для нас будуть юридично нікчемні”, – твердять вони.

Як інформувала “Новинарня“, 1 жовтня на переговорах Тристоронньої контактної групи в Мінську сторони (Україна, РФ, ОБСЄ, ОРДЛО) Україна погодила так звану “формулу Штайнмайєра” щодо виборів на окупованому Донбасі у процесі деокупації. Це підтвердив президент Володимир Зеленський.

“Формулу”, що може реалізувати частину Мінських угод, запропонував 2016 року тодішній міністр закордонних справ Німеччини, на той час голова ОБСЄ Франк-Вальтер Штайнмайєр. Згідно з його пропозиціями, Донбас отримує “особливий статус” (тимчасово набуває чинності закон про особливості місцевого самоврядування в ОРДЛО) в день проведення виборів на окупованих територіях на тимчасовій основі. А після того, як ОБСЄ засвідчить законність таких виборів, закон набуде постійної сили.
При цьому “формула” ніяк не пов’язує це з вирішенням безпекових питань – таких, як виведення чи роззброєння незаконних збройних формувань (російських гібридних сил), відновлення контролю за кордоном тощо, які так само передбачені мінськими домовленостями.

18 вересня глава МЗС України Вадим Пристайко заявив, що Україна погодилася на “формулу Штайнмайєра” . Згодом він пояснив, пояснив, чому Україна не підписала цю “формулу”.

20 вересня Пристайко розкрив текст домовленості, яка замінила “формулу Штайнмаєра”.
У цьому документі йдеться, що закон про “особливий статус” ОРДЛО застосовується на тимчасових умовах з моменту проведення виборів на Донбасі, а на постійній основі він починає діяти після визнання БДІПЛ ОБСЄ того, що вибори відповідають високим стандартам.
Пристайко зазначив, що у новому формулюванні немає жодних ідей про кордон, про наявність чи відсутність збройних формувань.

1 жовтня на ТКГ також домовилися про розведення сил у Петрівському та Золотому з 7 жовтня.

Проти імплементації “формули Штайнмайєра” без урахування безпекової складової виступає проукраїнська опозиція, зокрема п’ятий президент Петро Порошенко, націоналісти та ін.

Читайте також:
“Формула Штайнмайєра” написана Лавровим, – Порошенко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна