Хомчак назвав час початку розведення військ у Петрівському

 

Начальник Генштабу Збройних сил України Руслан Хомчак заявив, що розведення військ на Донбасі в районі Петрівського розпочнеться у п’ятницю, 8 листопада, о 12:00.

Про це Хомчак сказав під час поїздки українських урядовців і послів західних держав на лінію розмежування, передає “Укрінформ”.

“Всі могли переконатися, і в тому числі посли, що там, де відвели на сьогодні, обстрілів немає, що війська, які відійшли на визначену відстань, готові до реагування на всі ситуації. Також сьогодні ми були і в районі Петрівського і також бачили, що сім днів “тиші” вчора якраз пройшло, сьогодні зроблені всі заяви, проходить верифікація, і з завтрашнього дня ми вже готові будемо виконувати ті вимоги, які є щодо розведення. Відповідно, це все буде дзеркально. О 12:00 завтра буде заява від керівників, які за це відповідають, щодо початку тих заходів”, – сказав генерал-лейтенант Хомчак 7 листопада.

Начальник Генштабу також зазначив, що контроль ділянок розведення військ здійснює СММ ОБСЄ.

“ОБСЄ контролює ті ділянки. Вони мають свої камери встановлені, які контролюють 24 години на добу, вони мають свої безпілотні літальні апарати. Крім того, ті ділянки контролюються СЦКК цілодобово. Крім того, додатково встановлені камери на всіх ділянках, які розводяться, для відповідного реагування. Ті ділянки, які ви бачите, всюди працює Національна поліція, яка повністю підтримує правопорядок”, – додав Руслан Хомчак.

Цього дня, 7 листопада, пресцентр Об’єднаних сил повідомив, що посли США, Великої Британії, Німеччини та Франції відвідали населений пункт Золоте-4 Луганської області, де раніше відбулося розведення сил і засобів на ділянці №2, а також ділянку №3 у районі населених пунктів Богданівка і Петрівське Донецької області.

Разом із головнокомандувачем Збройних сил України Русланом Хомчаком та главою МВС Арсеном Аваковим там побували тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор, Надзвичайний і Повноважний Посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен, Надзвичайний і Повноважний Посол Франції в Україні Етьєн де Понсен, Надзвичайний і Повноважний Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс.

“30 жовтня зафіксовано останній обстріл наших позицій, – розповів їм командир батальйону на псевдо “Вовк”, підрозділ якого знаходиться в районі розведення біля Богданівки. – З того часу обидві сторони дотримуються режиму тиші”.

За словами офіцера, 7 листопада закінчується так званий день “Д-1” домовленостей, і наступного дня, о 12.00, розпочинається день “Д-2” – за сигналом світло-шумових ракет у повітря з обох боків розпочнеться процес відведення особового складу та бойової техніки.

Нагадаємо, розведення військ біля Золотого на Луганщині почалося 29 жовтня. Спостерігачі СММ ОБСЄ переписали серійні номери автоматів у військових з обох сторін. Штаб ООС 1 листопада заявив про завершення розведення.
Наступні заходи з розмінування і розбирання фортифікаційних споруд триватимуть 30 днів.

Як стало відомо, підконтрольне Україні селище Золоте-4 не входить у ділянку відведення сил.

На 4 листопада було заплановано початок розведення військ у Петрівському Донецької області, однак українська сторона відклала його через недотримання семиденного режиму припинення вогню.

Читайте також:

У Золотому завершують гуманітарне розмінування

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна