Розведення військ у Петрівському відклали через обстріли. Попри білу ракету “ДНР”

 

Розведення сил у районі села Петрівське на Донеччині, яке мало початися в понеділок, 4 листопада, відтерміновується через зафіксовані протягом останніх семи днів обстріли.

Як передає “Новинарня“, про це заявив міністр закордонних справ Вадим Пристайко на брифінгу в МЗС з естонським колегою Урмасом Рейнсалу.

“Щодо нерозведення в зоні Петрівського. Ви знаєте, що, за нашими оцінками, розведення мало початися сьогодні якраз. Але декілька днів назад були обстріли в районі розведення – не просто в районі десь там, а в конкретній зоні розведення, що було зафіксовано також СММ ОБСЄ. Тому ми вимушені були перенести це розведення на той період, коли знову, як ми домовилися в 2016 році, буде досягнуто семиденний період тиші”, – сказав Пристайко.

За словами міністра, українська сторона буде готова до наступного етапу розведення в Петрівському, щойно мине сім діб без обстрілів у цій зоні розведення №3.

Водночас Вадим Пристайко зазначив, що з розведенням сил у Петрівському буде завершено виконання всіх передумов для проведення зустрічі лідерів країн “нормандського формату”, й Україна до цього вже готова.

“Розраховуємо, що Російська Федерація все ж таки знайде цього разу час для того, щоб чотири лідери зустрілися”, – сказав Пристайко, додавши, що німецькі й французькі колеги готові до зустрічі.

Як відомо, за даними звіту СММ ОБСЄ від 31 жовтня, останнє порушення “режиму тиші” в межах ділянки №3 біля села Петрівське, яке контролюють НЗФ, зафіксовано 30 жовтня року.
Після цього міністр оборони України Андрій Загороднюк уже попереджав, що розведення в Петрівському буде відтерміноване.

Тим часом о 12:00 за київським часом 4 листопада бойовики “ДНР” випустили в небо білу ракету на знак своєї готовності розпочати процес відведення військ на ділянці “Петрівське – Богданівка”. Про це сьогодні повідомив інтернет-сайт сепаратистів Донецька “ДАН”.

Зазначається, що разом із представниками НЗФ у Петрівському перебували співробітники Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

Однак дзеркальних дій з українського боку не послідувало, розведення не почалося.

Нагадаємо, вранці 4 листопада штаб Об’єднаних сил заявив, що запуск білої сигнальної ракети “представниками окупаційної влади” буде провокацією, адже не зафіксовано семи днів без обстрілів.

Читайте також:
Російський депутат Журавльов “перевірив” розведення військ у Золотому-5. ВІДЕО

Як інформувала “Новинарня”, повторне рішення про розведення сил поблизу Петрівського та Золотого ухвалили 1 вересня на зустрічі Тристоронньої контактної групи у Мінську.

Розведення в Золотому й Петрівському стало умовою Росії щодо проведення зустрічі у “нормандському форматі”.

На ТКГ в Мінську датою розведення військ у районі Золотого й Петрівського назвали 7 жовтня (день народження президента РФ Володимира Путіна).

За даними української сторони СЦКК, збройні формування РФ на початку жовтня вчиняли обстріли на ділянках розведення сил та засобів у напрямку н.п. Богданівка та Золоте-4. Такі обстріли відбувалися зокрема 4-6 жовтня.

Нова влада України вважає, що розведення військ у Станиці Луганській було першим етапом, другий – розведення в Золотому і Петрівському, а надалі планується розведення військ і припинення обстрілів по всій довжині лінії розмежування. 

6 жовтня Нацполіція України оголосила, що посилює присутність у смт Золоте 19 своїми патрульними і що після відведення ЗСУ без їхнього захисту залишаться 122 будинки.

Того ж дня лідер партії “Національний корпус”, колишній нардеп, перший командир полку “Азов” Андрій Білецький разом з іншими ветеранами АТО/ООС прибув у Золоте та заявив про готовність захищати селище у випадку відводу військ, оскільки влада хоче залишити місцевих мешканців “без прикриття, на поталу так званим “Л/ДНР”.

7 жовтня міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що розведення військ у Золотому й Петрівському відкладається через недотримання 7-денного “режиму тиші”.
Тож протягом тижня бойовики “ЛНР” і “ДНР” марно влаштовували запуски білих ракет (у три різні дні), сигналізуючи про готовність до відведення сил і засобів.

Згодом президент Зеленський пояснив, що для розведення військ обстрілів не повинно бути принаймні сім днів на обох ділянках – і в Золотому, і в Петрівському.
Надалі такі умови не були дотримані.

9 жовтня в районі Золотого відбулися сутички поліції з ветеранами, які прямували в цей район, щоб влаштувати блокпости проти відведення військ.

26 жовтня президент Володимир Зеленський на “блокпосту” у Золотому-4 зустрівся  з ветеранами, які протистоять імовірному відведенню українських військ на цій ділянці та мають із собою зареєстровану зброю.
Ветерани назвали поведінку Зеленського на блокпосту “хамською”.
Після цього штаб ОС заявив, що “надає належну правову оцінку” ветеранам у Золотому, які говорили із Зеленським зі зброєю. Для нейтралізації протестувальників у Золотому на кілька днів було оголошено безпековий спецрежим “жовтий”.
28 жовтня в поліції заявили, що учасники акції “Ні капітуляції” в супроводі правоохоронців вивезли із Золотого-4 свою зброю.

Офіс президента поширив у ФБ і на ТБ пропагандистський фільм “За крок до миру” за підсумками поїздки Володимира Зеленського в Золоте, зустрічей із військовими, місцевими жителями та протестувальниками.

Розведення військ почалося о 12:00 29 жовтня.

У штабі ООС початок відведення військ пояснили тим, що протягом семи днів обстрілів не було саме в межах ділянки розведення.
Водночас раніше штаб ООС повідомляв про обстріли в межах ділянок розведення як у районі Золотого-4 (26 жовтня та 28 жовтня), так і біля Богданівки з боку Петрівського (24 жовтня).

Після хвилі критики пресцентр штабу ООС пояснив проблеми з верифікацією обстрілів.

30 жовтня українська сторона СЦКК документально підтвердила факт обстрілів з боку бойовиків 28 жовтня в Золотому-4.

Штаб ООС 1 листопада заявив про завершення розведення біля Золотого. Наступні заходи з розмінування і розбирання фортифікаційних споруд триватимуть 30 днів.

Як відомо, після розведення військ на ділянці №2 українські війська залишили село Катеринівка. При цьому на ділянці №3 відступ ЗСУ не охопить населені пункти, тоді як бойовики мають піти із села Петрівське.

Читайте також:
“Приниження нашої армії”: ОБСЄ при розведенні переписує номери автоматів ЗСУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна