З Порошенком, але без Філарета: якою була перша хресна хода ПЦУ. ВІДЕО

 

У неділю, 28 липня, помісна Православна церква України вперше провела хресну ходу на честь Дня хрещення Руси-України.

Як передає “Новинарня“, очолював святкові заходи предстоятель ПЦУ, митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

Святкові заходи Помісної церкви на честь 1031-річчя хрещення Руси почалися з літургії в Софії Київській. На події був присутній глава делегації Вселенського патріархату в Україні митрополит Гальський Еммануїл та представники Елладської церкви.

Далі хода в умовах 31-градусної спеки пройшла за маршрутом: Софіївська площа – Михайлівська площа – вулиця Трьохсвятительська – Володимирська гірка.

Фото: RFE/RL

На Володимирській гірці відбувся традиційний святковий молебень, який заверщився піснеспівом “За Україну, за її волю”.

Уперше хресна хода Української церкви в День хрещення пройшла не з Володимирського собору, де настоятелем колишній глава УПЦ Київського патріархату Філарет, а з Софіївської площі.
Митрополит Епіфаній вперше очолив богослужіння та ходу з нагоди річниці хрещення України-Руси як предстоятель Православної церкви України.

За оцінками митрополита Епіфанія, до хресної ходи ПЦУ 2019 року долучилися близько 20 тисяч людей. Про це він сказав на брифінгу по завершенні молебню.
Зе незалежними оцінками, загальна кількість учасників ходи ПЦУ була менша.
Вранці поліція Києва оприлюднювала дані, за якими до урочистостей в центрі столиці долучилися близько 15 тисяч вірян. Згодом Нацполіція поширила повідомлення, відповідно до якого, “за попередніми підрахунками, до столиці прибуло до 30 тисяч віруючих”.

Нагадаємо, напередодні хода РПЦ в Україні по центру Києва зібрала, за даними поліції, близько 30 тисяч осіб. Сама так звана “УПЦ Московського патріархату” називала явно завищену цифру – 300 тисяч учасників.

“Загалом, я так вважаю, що в нашій українській хресній ході взяли участь приблизно 20 тисяч людей. Ми штучно людей не звозили, просто запрошували до Києва, на нашу справжню українську ходу, для того, щоб взяти участь у молитві, помолитися за єдність, мир, любов, злагоду. Сьогодні ми бачимо, що багато охочих з усієї України долучилися до нашого українського ходу”, – прокоментував митрополит Епіфаній.

За словами предстоятеля ПЦУ, серед учасників було близько 50 архиєреїв та 1500 священнослужителів.

Кадр відео

У хресній ході Української церкви традиційно взяли участь окремою передовою колоною православні капелани українського війська.

Під час хресної ходи ПЦУ було пронесено великі християнські святині, які напередодні передали в Михайлівський Золотоверхий собор із такої нагоди представники Константинопольського патріархату: частинку Древа Хреста Господнього, на якому було розп’ято Господа Ісуса Христа; мощі святого апостола Андрія Першозваного (перенесені з міста Патри до Константинополя), який за церковним переданням, проповідував на просторах України, та свячену воду з Влахерненського храму Богородиці в Стамбулі.
Про це повідомила прес-служба Київської митрополії ПЦУ.

Предстоятель помісної Української православної церкви у співслужінні єпископату звершив у соборі Всенічне бдіння.

Після святої літургії 28 липня у Софійському соборі митрополит Епіфаній сказав: “Сьогодні ми, як і багато поколінь перед нами, користуємося плодами справ святого Володимира, можливо, навіть належним чином не замислюючись над тим, яку роль зіграв цей святий в житті нашого народу, а значить – кожного з нас. 1031 рік тому ми духовно об’єдналися у православній вірі. Сьогодні ж радісно святкуємо у єдиній родині помісної Православної церкви України”.

На святкових заходах з нагоди хрещення Руси, у Софійському соборі, на ході та під час молебню на Володимирській гірці порч з архиєреми, був присутній п’ятий президент України, один із будівничих Помісної церкви Петро Порошенко.

Фото: ФБ Петро Порошенко

У коментарі журналістам на Володимирській гірці він нагадав про отримання томосу Помісною церквою України в січні цього року та привітав усіх зі святом.

“Україна повернула собі велику спадщину Володимира Великого, хрестителя Київської Русі-України. І ніхто не змусить нас від нього відректися”, – сказав Петро Порошенко.

Хресна хода ПЦУ відбулася спокійно та без порушень правопорядку. 
Про це по завершенню заходів розповіли перший заступник міністра внутрішніх справ України Сергій Яровий та начальник поліції Києва Андрій Крищенко.

Для охорони громадського порядку сьогодні були залучені працівники поліції, військовослужбовці Національної гвардії та фахівці Державної служби з надзвичайних ситуацій. Правоохоронці супроводжували колону учасників ходи й забезпечували безпеку за маршрутом їх пересування.

Загалом про публічну безпеку для учасників церковних заходів 28 липня дбали близько 4 тисяч правоохоронців.

Читайте також:
“Хвороба змінила його невпізнанно”: Філарет дав телеканалу “Россия 24” розгромне інтерв’ю про томос

У спільних заходах помісної ПЦУ з нагоди Дня хрещення України-Руси не взяв участь колишній патріарх УПЦ КП Філрарет, який заявив, що “не приймає томос”.

Раніше він рік у рік очолював ходу Київського патріархату від Володимирського собору, для якого цей день є храмовим святом, по вулиці Володимирській, через Софіївську й Михайлівську площі до Володимрської гірки.
Цього ж року Філарет опівдні провів окремий хресний хід лише навколо Володимирського собору.

Перед тим у храмі, де Філарет є настоятелем, відбулося Всенічне бдіння та вранці дві Божественні літургії. Ці заходи Філарет, який і надалі називає себе “Святійший патріарх Київський і всієї Руси-України”, провів у співслужінні нечисленного наближеного єпископату й духовенства.

Нагадаємо про хресний хід Української церкви 2018 року:
“Вальгалла” Київського патріархату. Великий репортаж із маніфестації, найбільшої після Майдану

Як інформувала “Новинарня“, 5 січня 2019 року в Стамбулі, в соборі Святого Георгія, відбулася церемонія підписання томосу про автокефалію Православної церкви України. 6 січня томос було вручено предстоятелю ПЦУ митрополиту Епіфанію.

Раніше, 11 жовтня 2018 року, за результатами Синоду в Стамбулі, Вселенський патріархат оприлюднив документ, у якому підтвердив визнання недійсною анафеми патріарха УПЦ КП Філарета і митрополита УАПЦ Макарія (через задоволення їхніх апеляцій) та визнав незаконним томос 1686 року про зверхність Московського патріархату над Київською митрополією.
Патріарх Варфоломій оголосив, що продовжує реалізацію рішення про надання автокефалії церкві України, та заявив про свою ставропігію в Києві.

29 листопада синод Вселенського патріархату затвердив текст томосу про автокефалію для Української помісної православної церкви та проект статуту цієї церкви, частиною якого стане томос. Також було прийнято рішення про проведення Об’єднавчого собору в Києві. Собор у Софії Київській відбувся 15 грудня. Главою церкви обрали митрополита Бориспільського і Білоцерківського Епіфанія.

Читайте також:
Глава ПЦУ Епіфаній планує ставити лавки у храмах і не гримає за відсутність хусток

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна