Томос наш. Вселенський патріарх передав Епіфанію документ про автокефалію для Церкви України

 

Вселенський патріарх Варфоломій передав томос про автокефалію Православної церкви України митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.

Церемонія відбулася в неділю, 6 січня, під час ранкової літургії в патріаршому храмі Святого Георгія в Стамбулі.

Богослужіння проводили спільно патріарх Варфоломій та митрополит Епіфаній. У храмі були присутні, крім інших, президент Петро Порошенко, голова Верховної Ради Андрій Парубій, члени української світської делегації.

“Щойно звершилася велика історична справа, в якій Бог був з нами, і ми були з Богом! Автокефальна Православна Церква України отримала Томос від Вселенського Патріарха!” ідеться в коментарі до події у “Твіттері” Петра Порошенка.

В ході богослужіння патріарх Варфоломій також передав Епіфанію, крім томосу, жезл митрополита.

“Як після темряви нічної знову сходить сонце, так і нині давня несправедливість завдяки мудрості Вашої всесвятості та Священного синоду Матері-церкви усунута, а справедливість відновлена… За підтримки Української держави і нашого президента розділення усунуті, а єднання відновлено”, – сказав під час церемонії митрополит Епіфаній.

Він звернувся до Матері-церкви і всіх помісних церков з проханням молитися за мир в Україні.

Як інформувала “Новинарня“, в суботу, 5 січня у Стамбулі, в патріаршому храмі Святого Георгія, відбулася церемонія підписання томосу про автокефалію Православної церкви України. Було оприлюднено його переклад із старогрецької.

На свято Різдва Христового у Софії Київській відбудеться святкове богослужіння, де буде вперше продемонстровано томос про автокефалію.

Раніше, 11 жовтня, за результатами Синоду в Стамбулі, Вселенський патріархат оприлюднив документ, у якому підтвердив визнання недійсною анафеми патріарха УПЦ КП Філарета і митрополита УАПЦ Макарія (через задоволення їхніх апеляцій) та визнав незаконним томос 1686 року про зверхність Московського патріархату над Київською митрополією.
Патріарх Варфоломій оголосив, що продовжує реалізацію рішення про надання автокефалії церкві України, та заявив про свою ставропігію в Києві.
29 листопада синод Вселенського патріархату затвердив текст томосу про автокефалію для Української помісної православної церкви та проект статуту цієї церкви, частиною якого стане томос. Також було прийнято рішення про проведення Об’єднавчого собору в Києві. Собор відбувся 15 грудня.

Доктор історичних і церковно-історичних наук, професор Київської православної богословської академії Ірина Преловська в інтерв’ю “Новинарні” пояснила, чому Церква України потребує томосу саме від Константинополя: “Вселенське Православ’я влаштоване як система історичних патріархатів і залежних від них автокефальних і автономних Церков. Не може бути Церкви, яка б проголосила своє утворення і подальше існування без зв’язку з існуючими Церквами і, відповідно, не перебуваючи з ними в молитовному єднанні.
Такі утворення однозначно відкидаються як єретичні або сектантські або розкольницькі — тобто, такі, що або не мали апостольського преємства, або розірвали його з тими, хто традиційно залишається в спілкуванні із Вселенським православ’ям”.

Читайте також:
Незалежність, історія, зрідка розкол. Що пишуть про томос світові ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна