Історичний момент: у Києві – мітинг і Собор нової Помісної церкви, обрано митрополита

 

У суботу, 15 грудня, в Національному заповіднику “Софія Київська” відбувається Об’єднавчий собор для створення Української православної помісної церкви та обрання її предстоятеля.

Як передає “Новинарня“, на Софійській площі встановлена сцена, відбувається мітинг прибічників автокефальної Української церкви.

* * *

Після 17:00 із Собору вийшли президент Петро Порошенко, голова Верховної Ради Андрій Парубій та митрополит – Епіфаній (Думенко).

Зі сцени на Софійській площі президент оголосив про створення єдиної помісної Української православної церкви та обрання її предстоятелямитрополита Епіфанія.

Порошенко, Епіфаній і Парубій виступили з промовами.

Глава держави підкреслив, що питання автокефалії виходить далеко за межі «церковної огорожі» – це питання української національної безпеки, державності і світової політики. “Недарма, всі лідери держав, з якими я зустрічався останні півроку питали мене: «Як з вашою церквою?». І ми маємо шалену і важливу підтримку від всього світу”, – сказав Петро Порошенко.

“І коли російський президент сказав, що розпад СРСР став для Росії головною геополітичною катастрофою ХХ століття. «Для Путіна, – як дуже добре написав Мирослав Маринович, «надання автокефалії українському православ’ю є другою геополітичною катастрофою». Тільки, дозвольте мені поправити, цього разу – вже масштабом не століття, а тисячоліття. Нехай знають”, – наголосив Порошенко.

Президент додав: “Ми, як ніхто інший добре знаємо: там де сьогодні махають російським кадилом, завтра б’ють російськими «градами». Спочатку патріарх Кирило колесив Україною з пропагандою «русского мира» та єдиної купелі, а потім поїхали їхні танки”, – сказав президент.

“Автокефалія – частина нашої державницької проєвропейської та проукраїнської стратегії, яку ми послідовно втілюємо в життя протягом майже п’яти років. Все це – основа нашого власного шляху розвитку, розвитку держави Україна і розвитку нашої української нації”, – підкреслив глава держави.

Порошенко заявив, що Філарет залишиться духовним лідером церкви.

“Ваше святосте, ще не придумано тої міри, якою можна виміряти внесок патріарха Філарета в боротьбу за власну помісну церкву. Ви були, є і залишитесь духовним лідером Української церкви, духовним лідером українського народу”, – сказав президент.

Новообраний митрополит Епіфаній, крім іншого, також висловив подяку Його Святості Святішому патріарху Філарету, “який є нашим духовним наставником і буде надалі почесно діючий, довічно допомагати нам спільно розбудовувати нашу Єдину помісну православну церкву”.

“Двері нашої церкви відкриті до всієї. Ми закликаємо усіх до єднання, ми закликаємо усіх бути у цій визнаній Єдиній помісній православній церкві України. Попереду у нас ще багато роботи. Передусім ми повинні завершити цю справу єднання українського православ’я, плекати нашу українську богословську освіту і науку, молитися про припинення війни та за панування в Україні справедливого миру. І нехай нам у цьому допоможе Господь, Бог за молитвами усіх українських святих. Слава Ісусу Христу і Слава Україні!” – сказав новий глава Церкви.

На пропозицію президента учасники зібрання виконали Гімн України.

* * *

Перед початком Собору у храмі Малої Софії була відслужена Божественна літургія, після чого відбулась реєстрація учасників Об’єднавчого Собору.
Про це інформує прес-служба УПЦ КП.

Фото: прес-центр УПЦ КП

Як видно на фото, делегати Собору мають на грудях акредитаційні картки.

Журналісти звернули увагу на те, що предстоятель Київського патріархату Філарет прийшов на Собор не в патріаршому куколі, а в простій скуфії, що символізує поступку в амбіціях.

* * *

Прес-служба президента України оприлюднила фото, на якому видно, що президент Петро Порошенко сидить у президії Собору.

Фото: прес-служба АП

Президент виступив перед Собором із промовою, з якої стало зрозуміло, що близько 16-ї години виборчий процес лише починається.

Петро Порошенко подякував Вселенському патріарху Варфоломію, учасникам Всеукраїнського православного об’єднавчого собору та всім вірянам, які зібралися на площі Софійським собором, за підтримку створення української автокефальної православної церкви.

“Нас об’єднує розуміння, що нині вирішується велике державотворче питання. І я хочу сказати тим, хто зібрався: ви безпосередні учасники становлення української незалежної церкви. Це ви, які сьогодні прийшли на площу, які є в храмі Святої Софії, творите українську історію, прямо тут і прямо зараз”, – наголосив Глава держави.

За його словами, саме учасники цієї події понесуть по Україні добру звістку про утворення автокефальної Української православної церкви.

Порошенко у виступі відзначив президента України 2005-2010 років Віктора Ющенка, також присутнього на Соборі, який починав активний діалог із Фанаром про автокефалію для Української церкви.

Президент звернувся до всіх учасників Собору: “Це є колосальна відповідальність, яка в ці години лежить на вас. Держава, наголошую, зробила все, що могла. Тепер саме від вас і лише від вас залежить майбутнє України, майбутнє нашої великої нації, наша свобода, наша державна і духовна незалежність. Вам належить ухвалити Статут. Вам належить обрати предстоятеля, а Томос вже чекає Предстоятеля на Фанарі. Отже, все залежить від вашої здатності домовитися, від вашої здатності почути один одного, почути заради України”.

Глава держави процитував слова святого апостола Петра:

“Бог противиться гордим, а смиренним дає благодать!”

“Тож заради Господа і України прийміть ваші найрозумніші зважені рішення. Вірю, що ви – правильні люди, у правильний час і у правильному місці. Бажаю Об’єднавчому собору успішної роботи”, – наголосив президент у прямій телетрансляції зі Святої Софії.

* * *

Фото: Українська правда

Зі сцени, яку встановлено на площі, першим виступив міністр культури Євген Нищук.

Євген Нищук, відомий як актор і ведучий сцени Майдану, закликав присутніх на Софійській площі не розходитися і дочекатися повідомлення про обраного Об’єднавчим собором предстоятеля Української православної церкви.

На майдані зібралося кілька тисяч людей, деякі тримають синьо-жовті прапори. Встановлено намети для обігріву, роздають чай. Частину учасників мітингу привезли централізовано, зокрема з парафій УПЦ КП.

Після виступу зі сцени Мирослава Гая мітингувальники на його заклик виконали Державний Гімн.

На заклики зі сцени “Слава Україні!” люди відповідають “Героям слава!”, “Слава нації! – Смерть ворогам!”, “Слава Ісу! – Слава навіки!”

Об 11:20 на Софійську площу до прибув президент Петро Порошенко. Він пройшов через людську масу, вітаючись із прибічниками автокефалії. При цьому президент казав, що вони є учасниками історичної події.

Надалі Порошенко прослідував на територію Софійського заповідника, де в головному храмі пройде Собор за його участю.

Після цього зі сцени з промовою виступив співак Тарас Петриненко. Разом із Тетяною Горобець вони виконали пісню “Боже, Україну збережи! Господи, помилуй нас”.

Петриненко закликав “триматися купи і чекати хороших вістей” із Собору.

Наступним виступив луганчанин Семен Кабакаєв, координатор організації “Стоп терор”, який підтримав автокефальну церкву та “відновлення історичної справедливості”. Він висловив упевненість, що разом із церквою Україна поверне окуповані Донбас і Крим.

Надалі зі сцени виступили інші промовці та музиканти.

Капелани. Фото: ФБ Ірина Геращенко

Відправу зі сцени відслужила велика група військових капеланів УПЦ Київського патріархату. Вони закінчили церковну службу виконанням Державного Гімну.

Читайте також:
Капелани українського війська: скільки їх, яких конфесій, як служать

Народна артистка України Ада Роговцева прочитала вірш Ліни Костенко і згадала про “наших хлопчиків на Сході, які в цей час у холоді захищають Україну”.

На сцені також виступив гурт “Хорея козацька”. Його лідер Тарас Компаніченко виконав зокрема марш “За Україну, за її волю”, інші патріотичні пісні й відомі композиції в бароковому стилі, як-то “Ангели знижайтеся” (Дух свободи внутр нас родить…”) Григорія Сковороди.

* * *

За даними ЗМІ, в Об’єднавчому соборі взяли участь 192 делегати, які обирали предстоятеля єдиної УПЦ у два тури та приймуть статут церкви.

Учасники собору представляли три православні церкви – Українську православну церкву Київського патріархату (УПЦ КП), Українську автокефальну православну церкву (УАПЦ) та Українську православну церкву Московського патріархату (УПЦ МП), яка є філією РПЦ в Україні.
Перші дві релігійні організації схвалили участь у соборі на рівні своїх Архієрейських соборів, остання представлена окремими представниками кліру та мирян.

На Соборі головував митрополит Гальський Еммануїл (Адамакіс) від Вселенського патріархату.

Крім президента Петра Порошенка, як почесний гість на Соборі був присутній зокрема голова Верховної Ради України Андрій Парубій.

Патріарх УПЦ КП Філарет заявляв, що єпархії Київського патріархату будуть пропонувати власного кандидата на главу єдиної УПЦ, а на соборі оголосять рішення стосовно майбутнього голови.

За даними ЗМІ, у четвер УПЦ КП на Архієрейському синоді визначилася зі своїм кандидатом – це патріарший намісник, 39-річний митрополит Епіфаній (Сергій Думенко).

УАПЦ заявила, що не подаватиме кандидатуру на пост предстоятеля майбутньої помісної православної церкви.

Запрошення на Об’єднавчий собор повернули 56 архієреїв Української православної церкви Московського патріархату. Зокрема, предстоятель УПЦ МП митрополит Онуфрій публічно повернув Вселенському патріарху Варфоломію лист-запрошення для участі в Соборі із супровідною заявою від МП.

За даними ТСН, в учасників Собору на вході відбирали мобільні телефони – для дотримання конфіденційності.

* * *

На роль предстоятеля нової української церкви також претендували митрополит Луцький і Волинський Михаїл від УПЦ КП. Від УПЦ МП кандидатом був митрополит Вінницький і Барський Симеон.

* * *

У першому турі голосували всі присутні священнослужителі, незалежно від сану. У другому турі голос могли віддати лише єпископи. Про це “Главкому” розказав архієпіскоп Дрогобицький УПЦ (КП) Яків.

“У другому турі митрополит Єпіфаній переміг Симеона із перевагою у приблизно 20 голосів”, – зазначив він.

Як стало відомо, на користь Епіфанія висловився Михаїл.

* * *

Архієпископ Яків також розповів, що митрополитів Московського патріархату було лише два (Симеонн і Олександр Драбинко), однак прибуло багато священників без єпископів.

За словами архієпископа, статут нової церкви буде прийматися на наступному помісному соборі пізніше, скоро ж відбуватимуться консультації.

“Українська православна церква поки що керуватиметься проектом статуту Константинополя”, – уточнив архієпископ Дрогобицький.

* * *

29 листопада стало відомо, що синод Вселенського патріархату підготував конституційну хартію (статут) для Української церкви.

Нову єдину Українську православну церкву очолюватиме предстоятель із титулом Митрополит Київський.

Про це йдеться у проекті статуту Церкви, який оприлюднила “Українська правда“, зазначивши, що отриманий редакцією документ є початковим варіантом статуту, і до нього можуть бути внесені правки.

Офіційна назва об’єднаної церкви за статутом – Православна церква України.

Синод нової Церкви, згідно з документом, має складатись із 12 архієреїв. Кожні півроку половина Синоду буде проходити ротацію, а термін повноважень члена Синоду складатиме один рік.

Предстоятеля автокефальної Церкви обиратимуть на помісному Соборі.

Миро для нової Церкви на даному етапі варитиметься Константинопольською церквою, але всі інші атрибути церковної незалежності Українська Церква отримує вже зараз.

* * *

У зв’язку з Собором у столиці близько 4 тисяч правоохоронців несуть службу у посиленому режимі.
Про це повідомили перший заступник міністра внутрішній справ України Сергій Яровий та начальник поліції Києва Андрій Крищенко.

Посилені заходи безпеки запроваджені в центральній частині міста та поблизу основних храмів Києва.

Прес-служба ГУ НП інформує, що до несення служби задіяні співробітники Національної поліції, військовослужбовці Національної гвардії України та працівники ДСНС.

“Від учора розгорнуто роботу ситуаційного центру поліції Києва, тож є повна комунікація між службами для того, аби максимально оперативно реагувати на будь-які порушення публічного порядку”, – зазначено в повідомленні.

Крім чергування посилених слідчо-оперативних груп, у місцях масового перебування громадян встановлені фільтраційні рамки, чергують спеціалісти вибухотехнічної служби, кінологи зі службовими собаками та групи швидкого реагування.

Об 11:50 у прямому ефірі каналу “Прямий” Андрій Крищенко заявив, що затримано двох вже осіб зі зброєю – одного чоловіка з великим ножем, який сходий на холодну зброю, іншого з нунчаками. Їх забрали у віддлок для з’ясування.

Загалом, за даними ЗМІ, ситуація і біля Софії, і біля Києво-Печерської лаври УПЦ МП вранці спокійна.

Проїзд автомобілів у центрі Києва ускладнений у зв’язку з фільтраційними заходами.

———————–

Читайте також:
Для Помісної церкви УПЦ КП готова відмовитися від статусу патріархату,
– Синод

Як інформувала “Новинарня“, 11 жовтня, за результатами Синоду в Стамбулі Вселенський патріархат оприлюднив документ, у якому підтвердив визнання недійсною анафеми патріарха УПЦ КП Філарета і митрополита УАПЦ Макарія (через задоволення їхніх апеляцій) та визнав незаконним томос 1686 року про зверхність Московського патріархату над Київською митрополією.
Константинополь оголосив, що продовжує реалізацію рішення про надання автокефалії церкві України, та заявив про ставропігію в Києві.

Після цього глава Київської патріархії Філарет закликав УАПЦ та УПЦ МП готуватися до Об’єднавчого собору, на якому оберуть голову Помісної церкви, що отримає томос Константинополя.

Цей процес модерували призначені Вселенським патріархатом екзархи Іларіон і Даниїл.

15 жовтня на Синоді РПЦ в Мінську Російська церква засудила такі рішення Фанара з визнання “розкольників” та оголосила, що розриває євхаристійний зв’язок із Константинопольським (Вселенським) патріархатом.

Раніше Синод УПЦ МП вимагав вислати з України екзархів Константинополя.

11 листопада УПЦ Московського патріархату заявила про припинення співслужіння з Константинополем за прикладом РПЦ, не визнавши рішення Фанару про автокефалію для України.

29 листопада синод Вселенського патріархату затвердив текст томосу про автокефалію для Української помісної православної церкви та проект статуту цієї церкви, частиною якого стане томос.

Президент Петро Порошенко оголосив про проведення Об’єднавчого собору 15 грудня.

УПЦ КП 13 грудня заявила, що Вселенський патріарх Варфоломій Константинопольський, “перший серед рівних” у світовій православній ієрархії, 6 січня передасть томос – указ про надання автокефалії (незалежності) – новообраному предстоятелю помісної православної церкви в Україні.

Читайте також:
“Філарет вистраждав автокефалію”.
Історик — про те, навіщо нам томос і чому його має отримати саме глава УПЦ КП

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна