Для Помісної церкви УПЦ КП готова відмовитися від статусу патріархату, – Синод

 

Синод УПЦ КП погодився на певний час відмовитися від патріархального укладу, “якщо цього вимагатимуть обставини”.

Про це йдеться в журналі засідання Синоду Української православної церкви Київського патріархату, що відбулося 6 грудня.

“З огляду на всі обставини, наша Церква готова, якщо це буде потрібно, на деякий час відкласти прохання про визнання своєї гідності Патріархату, зберігаючи це найменування у власних межах і для внутрішнього вжитку”, – наголошується в журналі.

Архієреї УПЦ КП також нагадали, що “зараз ієрархи Київського патріархату та ієрархи інших православних юрисдикцій використовують одні й ті ж титули і діють на жодній адміністративній території. Дійсно, за канонічними правилами в одному місті повинен бути тільки один єпископ. […] Сучасна практика показує, що більшість Помісних Церков дотримуються не стільки букви, скільки духу даного правила, особливо в Діаспорі”, – зазначено в постанові.

У журналі № 11 вказано, що в даний час єпископи всіх Православних церков, які є в Україні, “мають у своєму підпорядкуванні відповідні приходи, і немає такого, щоб один прихід підпорядковувалася двом ієрархам”.

“Вважаємо, що для досягнення єдності і збереження церковного миру і після об’єднання кожен архієрей надалі повинен очолювати єпархію, яка буде складатися з тих самих, до сих пір ввірених йому парафій, і зберігати засвоєний йому на момент об’єднання титул”, – сказано в рішенні.

Також Синод Київської патріархії постановив, що в регламенті Об’єднавчого собору українських церков має бути враховано, що він є архієрейським і право голосу матимуть лише українські ієрархи – члени Собору.

“Під час підготовки регламенту Собору має бути враховано, що це є архієрейський Собор єдиної помісної автокефальної Української православної церкви, тому право голосу повинні мати лише українські ієрархи – члени Собору. Присутність духовенства, чернецтва та мирян можлива лише без вирішального голосу”, – ідеться в повідомленні КП.

У Київській патріархії зазначили, що участь делегатів від духовенства, чернецтва та мирян з правом вирішального голосу передбачає проведення Помісного собору, представництво на якому можливе лише на основі рівності та пропорційності (в залежності від кількості парафій), що ускладнює процедуру скликання Собору, особливо у визначений строк.

Також в УПЦ КП зауважили, що оскільки участь у Об’єднавчому соборі братимуть ієрархи УПЦ КП, УАПЦ та ієрархи від Московського патріархату в Україні, президія Собору повинна включати представників від цих церков, зокрема – патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета як предстоятеля УПЦ КП.

“Висунення кандидатур на предстоятеля єдиної помісної автокефальної УПЦ повинно відбуватися за процедурою, що буде затверджена Собором і передбачатиме, що кожен кандидат повинен під час висунення отримати відкриту підтримку визначеного процедурою числа членів Собору. Один член Собору може висловити підтримку лише одному кандидату. Кількість кандидатур визначиться за підсумками процедури висунення”, – вважають в УПЦ КП.

Як повідомлялося, раніше цього дня радник президента з церковних питань, директор Національного інституту стратегічних досліджень Ростислав Павленко розповів, що архієреї православних церков України, запрошені для участі в Об’єднавчому соборі, зможуть прийти на Собор у супроводі священнослужителя й представника або мирян, або чернецтва.
За його словами, Собор, запланований на 15 грудня, може тривати кілька днів.
Також він наголосив, що Українська помісна церква буде повністю незалежною.

Як інформувала “Новинарня“, 11 жовтня, за результатами Синоду в Стамбулі Вселенський патріархат оприлюднив документ, у якому підтвердив визнання недійсною анафеми патріарха УПЦ КП Філарета і митрополита УАПЦ Макарія (через задоволення їхніх апеляцій) та визнав незаконним томос 1686 року про зверхність Московського патріархату над Київською митрополією.
Константинополь оголосив, що продовжує реалізацію рішення про надання автокефалії церкві України, та заявив про ставропігію в Києві.

Після цього глава Київської патріархії Філарет закликав УАПЦ та УПЦ МП готуватися до Об’єднавчого собору, на якому оберуть голову Помісної церкви, що отримає томос Константинополя.

15 жовтня на Синоді РПЦ в Мінську Російська церква засудила такі рішення Фанара з визнання “розкольників” та оголосила, що розриває зв’язок із Константинопольським (Вселенським) патріархатом.

Раніше Синод УПЦ МП вимагав вислати з України екзархів Константинополя і припиняє співслужіння.

29 листопада синод Вселенського патріархату затвердив текст томосу про автокефалію для Української помісної православної церкви та проект статуту цієї церкви, частиною якого стане томос. Також було прийнято рішення про проведення Об’єднавчого собору 15 грудня.

При цьому Синод УПЦ КП склакав на 13 грудня власний Архієрейський собор.

Читайте також:
Філарет не буде балотуватися на главу єдиної церкви, – джерело

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна