Філарет не буде балотуватися на главу єдиної церкви, – джерело

 

Нинішній предстоятель УПЦ Київського патріархату, патріарх Філарет не буде балотуватись на посаду предстоятеля Єдиної помісної української церкви.

Про це в ефірі “Громадського” заявив релігієзнавець Андрій Ковальов, який раніше працював в інформаційному відділі УПЦ КП.

Коментуючи питання, хто може очолити об’єднану помісну православну церкву в Україні, експерт сказав: “За моєю інформацією, він (Філарет) не буде балотуватись на посаду предстоятеля…”

“Скоріше за все, для загалу, для українського суспільства, постать предстоятеля, якого обере Собор імовірно 15 грудня, це буде невідомий єпископ. Але, на мою думку, це буде все таки людина із середовища Київського патріархату, тому що єпископів КП буде більшість», — заявивив Ковальов.

За його словами, від семи до 15 єпископів від УПЦ Московського патріархату будуть присутні на Соборі.

Ковальов додав, що майбутній очільник помісної церкви буде “відомим і авторитетним єпископом у середовищі єпископату”.

На питання, чому Філарет відмовляється балотуватись на посаду предстоятеля, релігієзнавець відповів: “Філарету наступного року виповниться 90 років. Наскільки мені відомо, це такий елемент переговорів із Константинополем і прояв мудрості патріарха, що потрібно посаду предстоятеля у помісній церкві поступитися молодому предстоятелю… Це дуже правильний і символічний знак в контексті створення нової церкви, відродження”.

“Мені видається, що Філарет хоче бачити на цій посаді молодого, набагато молодшого за себе патріарха, предстоятеля. Щоб давати сигнал і в майбутнє мирянам, впевненість, що він приходить надовго. Він молодий, в нього є сили, є нова візія розвитку церкви”, — додав Ковальов.

Ранішепатріарший намісник, митрополит Переяславський і Білоцерківський Ефіпаній повідомляв, що єдиним кандидатом від УПЦ Київського патріархату на посаду очільника майбутньої помісної православної церкви буде нинішній глава УПЦ КП Філарет.

Водночас деякі навколоцерковні експерти називають імовірним предстоятелем єдиної церкви самого Епіфанія.

Проти обрання Філарета виступають деякі архієреї в УАПЦ та УПЦ МП.

Читайте також:
Патріарх Філарет повідомив, коли дасть відповідь на пропозицію очолити єдину УПЦ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна