Патріарх Філарет повідомив, коли дасть відповідь на пропозицію очолити єдину УПЦ

 

Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет (УПЦ КП) наголосив на неприпустимості використання підготовки до Об’єднавчого собору для підриву єдності Української церкви.

Про це йдеться в заяві предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату, оприлюдненій 19 листопада.

“У зв’язку з поширенням низки публікацій, явною метою яких є посіяти замішання в Українській церкві та в суспільстві, підірвати процес діалогу між українською стороною та Константинопольською Матір’ю-Церквою – Вселенським патріархатом”, патріарх наголошує, що обрання предстоятеля для єдиної помісної Української православної церкви “відбуватиметься на Соборі, після того, як на ньому буде проголошене і утверджене церковне об’єднання”.

Патріарх нагадує, що самовисування кандидатур на предстоятельство в Церкві не допускається канонами.

Водночас раніше повідомлялося, що єпископат УПЦ Київського патріархату пропонуватиме саме його кандидатуру для обрання предстоятелем єдиної Української православної церкви.

Глава УПЦ КП наголосив, що має сформоване бачення подальших дій, про яке “знають наші партнери з діалогу, що триває”.

“Запевняю, що в рамках цього діалогу ми дотримувалися і будемо дотримуватися взятих на себе зобов‘язань так само, як і його інші учасники”, – підкреслив Філарет.

Він зауважив, що свою відповідь на пропозицію про обрання предстоєтелем єдиної УПЦ, якщо його офіційно висунуть на цю посаду, оголосить під час об’єднавчого Собору.

“Дотепер, коли було потрібно для Церкви – я був твердим і непохитним, не полишаючи предстоятельства, хоч і вимагали цього від мене у Москві, вживаючи і примус, і обіцянки. Так само заради блага Церкви я йшов і на поступки, зокрема коли бувши предстоятелем УПЦ, я заради об’єднання у 1992 р. поступився цією посадою”, – нагадує патріарх.

“Рік тому Московська патріархія моє бажання досягти визнання автокефалії Української церкви і мій лист про кроки, спрямовані до цього, сприйняла як нагоду зруйнувати і поглинути Київський патріархат. Я рішуче став на заваді цьому – і московський план провалився”, – наголосив очільник УПЦ КП.

“Тому і зараз, маючи відповідальність як патріарх Київський і всієї Руси-України, я робив і робитиму все необхідне для того, щоби об‘єднавчий процес був успішно довершений, щоби єдина Помісна УПЦ була утверджена, а потім визнана іншими помісними церквами”, – додав він.

“Одночасно недопустимо, щоби привід змін у Церкві був використаний недоброзичливцями аби підірвати її єдність чи перетворити на знаряддя чужих інтересів, – таке знаряддя, яким, на жаль, є зараз митрополія Московського патріархату в Україні. Нашому народу і країні потрібна справді незалежна Церква, а не чужий інструмент, лише прикритий найменуванням незалежності”, – підкреслив патріарх Філарет, закликавши і церкву, і суспільство, і всіх учасників об’єднавчого процесу “зберігати мудрість і тверезість”.

Як повідомляла “Новинарня“, дата проведення Об’єднавчого собору Української православної церкви має бути названа найближчим часом.

Серед імовірних кандидатів на предстоятельство в єдиній Українській православній церкві, окрім патріарха УПЦ КП Філарета, ЗМІ називають, зокрема, митрополита Вінницького і Барського (УПЦ МП) Симеона.

Читайте також:
Зустріч ієрархів УПЦ МП з Порошенком зірвала російський сценарій, – Цеголко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна