“Це не виборча кампанія”. УПЦ КП визначилася з кандидатом на Об’єднавчий собор

 

Очільник УПЦ Київського патріархату, патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет буде єдиним кандидатом від Київського патріархату на Об’єднавчому соборі на предстоятеля Єдиної помісної православної церкви.
Як передає УНІАН, про це під час прес-конференції 26 жовтня заявив доктор наук з богослів’я, професор, патріарший намісник, митрополит Епіфаній (Думенко).

Говорячи про обрання майбутнього предстоятеля Єдиної помісної православної церкви, він зазначив: “Святійший патріарх не буде висувати себе як кандидата. Його будемо [висувати] ми, архієреї Київського патріархату, одноголосно, всі ми єдині, 40 архієреїв, в тій думці, що тільки святійший патріарх має досвід, має всі необхідні якості для того, щоб очолити цю єдину помісну православну церкву”.

Владика Епіфаній зауважив, що в церкві немає “передвиборчої кампанії”, відповідно, не вестимуться якісь обговорення чи “передвиборча агітація”.

“Тільки на соборі будуть обрані кандидати. А для того, щоб кандидат був обраний, потрібно мати необхідну кількість підтримки архієреїв”, – пояснив він.

Епіфаній додав, що ця кількість визначається регламентом собору, і набравши її, кандидат матиме можливість брати участь у виборах майбутнього предстоятеля.

“Ми, архієреї Київсього патріархату, всі єдині в думці, що від нашої церкви єдиним кандидатом на вибори майбутнього предстоятеля буде святійший патріарх Філарет. А собор вже вибере і затвердить того, хто очолить цю єдину помісну православну церкву”, – сказав патріарший намісник.

Крім того, за його словами, на соборі як спостерігач буде присутній екзарх Вселенського патріарха. І від його присутності залежатиме точна дата скликання Об’єднавчого собору.

Про це сказав і сам патріарх Київський та всієї Руси-України Філарет.

“Назвати дату скликання цього собору ми не можемо, тому що це залежить від Вселенського патріарха”, – зазначив Філарет, додавши, що УПЦ КП сподівається, що собор буде скликаний найближчим часом.

Також патріарх Філарет заявив, що Москва готує підґрунтя, аби втрутитися військовою силою в Україну, і новим приводом має стати нібито захист церкви Московського патріархату в Україні.

“Не стільки говорять про надання томосу, скільки про захоплення храмів. Чому? І звідкіля це йде? Це йде від Москви. Москва готує підґрунтя, для того, щоб втрутитися військовою силою”, – заявив він.

“На Донбасі який був привід – захист російськомовного населення, коли втрутилися – забули про причину втручання. Зараз хочуть нову причину придумати – це захист російської церкви Московського патріархату, захист православних. Ми, знаючи це не допустимо ніякого насилля і не дамо підстав для Москви втручатися в наші українські справи, в наше українське церковне життя”, – додав Філарет.

Читайте також:
Єдина помісна церква забере назву УПЦ

Главу єдиної Помісної церкви оберуть за формулою “41+12+10”, – Філарет

Як повідомляла “Новинарня“, 11 жовтня за результатами Синоду в Стамбулі Вселенський патріархат оприлюднив документ, у якому підтвердив визнання недійсною анафеми патріарха УПЦ КП Філарета і митрополита УАПЦ Макарія (через задоволення їхніх апеляцій) та визнав незаконним томос 1686 року про зверхність Московського патріархату над Київською митрополією.
Константинополь назвав Київ своєю ставропігією й оголосив, що продовжує реалізацію рішення про надання автокефалії церкві України.

Після цього глава Київської патріархії Філарет закликав УАПЦ та УПЦ МП готуватися до Об’єднавчого собору, на якому оберуть голову Помісної церкви, що отримає томос Константинополя.
Очікується, що УПЦ МП на соборі представлять близько десяти ієрархів.

15 жовтня на Синоді РПЦ в Мінську Російська церква засудила такі рішення Фанара з визнання “розкольників” та оголосила, що розриває зв’язок із Константинопольським (Вселенським) патріархатом.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна