Єдина помісна церква забере назву УПЦ

 

Предстоятель УПЦ Київського патріархату, патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявив, що єдина помісна церква, яка буде утворена на Об’єднавчому соборі українських православних церков, матиме офіційну назву – Українська православна церква, та ще одну назву – Київський патріархат.

Як передає УНІАН, про це Філарет сказав на прес-конференції в Києві в п’ятницю, 26 жовтня.

“Назва буде – “Українська православна церква” офіційна, друга назва – Київський патріархат”, – зазначив глава УПЦ КП.

Він також прокоментував той факт, що зараз офіційну назву “Українська православна церква” має УПЦ Московського патріархату.

“Що стосується непорозумінь, то непорозуміння в усіх є, але непорозуміння можна залагодити”, – заявив Філарет.

“Якщо в Автокефальної церкви (УАПЦ – “Н”) є якісь питання по відношенню до Київського патріархату, ми знайдемо шляхи порозуміння”, – додав патріарх Філарет.

Своєю чергою, голова інформаційного управління УПЦ КП, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря) уточнив: “Усі помісні православні церкви, окрім давніх патріархатів, які називаються по назві міста, всі помісні православні церкви мають фактично однакову структуру назви – Румунська православна церква, Болгарська православна церква, Сербська православна церква, Кіпрська православна церква та інші. Оскільки в Україні утворюється єдина помісна православна церква, відповідно і назва – Українська православна церква”.

За його словами, це не особиста ідея УПЦ КП, а це думка, яка була обговорена за участі представництва Вселенського патріархату.

Патріарх Філарет також запевнив що між УПЦ КП та УАПЦ непорозумінь немає.

“Між Київським патріархатом і Українською автокефальною православною церквою непорозумінь нема. Тому що ми за автокефальну [церкву] і вони за автокефальну”, – сказав патріарх Філарет.

Він висловив думку, що розбіжності, які є між деякими єпископами, буде залагоджено на соборі.

Читайте також:
Митрополит Макарій розповів про суперечки з Філаретом щодо Собору

Главу єдиної Помісної церкви оберуть за формулою “41+12+10”, – Філарет

Як повідомляла “Новинарня“, 11 жовтня за результатами Синоду в Стамбулі Вселенський патріархат оприлюднив документ, у якому підтвердив визнання недійсною анафеми патріарха УПЦ КП Філарета і митрополита УАПЦ Макарія (через задоволення їхніх апеляцій) та визнав незаконним томос 1686 року про зверхність Московського патріархату над Київською митрополією.
Константинополь назвав Київ своєю ставропігією й оголосив, що продовжує реалізацію рішення про надання автокефалії церкві України.

Після цього глава Київської патріархії Філарет закликав УАПЦ та УПЦ МП готуватися до Об’єднавчого собору, на якому оберуть голову Помісної церкви, що отримає томос Константинополя.
Очікується, що УПЦ МП на соборі представлять близько десяти ієрархів.

15 жовтня на Синоді РПЦ в Мінську Російська церква засудила такі рішення Фанара з визнання “розкольників” та оголосила, що розриває зв’язок із Константинопольським (Вселенським) патріархатом.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна