Зустріч ієрархів УПЦ МП з Порошенком зірвала російський сценарій, – Цеголко

 

Представники групи архієреїв УПЦ МП, які підтримують створення в Україні єдиної церкви, своєю зустріччю з президентом Петром Порошенком зірвали “російський сценарій”.

Про це написав у “Фейсбуці” прес-секретар президента Святослав Цеголко.

Російський сценарій вчора було зірвано. Представники групи архієреїв УПЦ МП, які підтримують звернення до Вселенського патріарха про надання автокефалії, зустрілися в Українському домі з президентом України“, – наголосив він.

За словами Цеголка, Порошенко поінформував ієрархів про свої переговори з Вселенським патріархом Варфоломієм, про угоду між Україною і Вселенським патріархатом, і про готовність Вселенського престолу сприяти проведенню в Україні об’єднавчого Собору.

“Владики розповіли президенту про безпрецедентний тиск Москви, який чиниться на тих єпископів УПЦ МП, які готові приєднатися до творення єдиної церкви“, – повідомив речник глави держави.

“Президент Порошенко запевнив, що українська держава буде захищати право священнослужителів і мирян на вільний вибір церковної юрисдикції. Він також розповів, що Вселенський патріарх, зі свого боку, гарантує повний канонічний захист прихильникам автокефалії в Україні“, – наголосив Цеголко.

Тим часом видання LB.ua із посиланням на власні джерела повідомляє ім’я єдиного з 83 учасників Собору Української православної церкви Московського патріархату в Києво-Печерській лаврі, який не підписав постанову Синоду.

Йдеться про митрополита Вінницького і Барського Симеона, який єдиний не поставив підпис під цією постановою, незважаючи на тиск з боку інших ієрархів.

За даними видання, сам митрополит своє рішення пояснив тим, що не згоден з розривом євхаристійного спілкування з Константинополем.

Як інформувала “Новинарня“, 13 листопада вдень мала відбутися зустріч президента України Петра Порошенка з ієрархами УПЦ МП в Українському домі, проте у запланований час вона не розпочалася.
Ієрархи УПЦ Московського патріархату в цей же час проводили в Києво-Печерській лаврі терміново скликаний собор єпископів. За підсумками цього зібрання УПЦ МП заявила про припинення євхаристійного спілкування зі Вселенським патріархатом.

Також УПЦ МП завила, що “собор єпископів Української православної церкви ухвалив рішення зустрітися з президентом, але не в Українському домі, а на території Києво-Печерської лаври”. Однак президент від зустрічі на території Лаври відмовився.

У адміністрації президента заявили, що УПЦ МП не хотіла діалогу і шукала причин для відмови у зустрічі.

“Велика частина архієреїв УПЦ МП почала шукати пояснення, щоб не прийти на зустріч: мовляв, місце не підходить. Президент України готовий до діалогу. Двері Українського дому залишаються відкритими”, – повідомили в адміністрації.

І ввечері того ж дня Порошенко таки провів зустріч із частиною ієрархів УПЦ МП в Українському домі. За даними ЗМІ, на неї приїхали троє ієрархів: колишній помічник покійного митрополита Київського Володимира, митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр (Драбинко), архієпископ Новокаховський і Геничеський Філарет (Звєрєв) та вже згаданий митрополит Вінницький і Барський Симеон (Шостацький).

Читайте також:
До томосу: Порошенко підписав історичну угоду
із Вселенським патріархатом. ВІДЕО

Як повідомляла “Новинарня“, 11 жовтня за результатами Синоду в Стамбулі Вселенський патріархат оприлюднив документ, у якому підтвердив визнання недійсною анафеми патріарха УПЦ КП Філарета і митрополита УАПЦ Макарія (через задоволення їхніх апеляцій) та визнав незаконним томос 1686 року про зверхність Московського патріархату над Київською митрополією.

Константинополь назвав Київ своєю ставропігією й оголосив, що продовжує реалізацію рішення про надання автокефалії церкві України.

Після цього глава Київської патріархії Філарет закликав УАПЦ та УПЦ МП готуватися до Об’єднавчого собору, на якому оберуть голову Помісної церкви, що отримає томос Константинополя.

15 жовтня на Синоді РПЦ в Мінську Російська церква засудила такі рішення Фанара з визнання “розкольників” та оголосила, що розриває зв’язок із Константинопольським (Вселенським) патріархатом.

Раніше також Синод УПЦ МП вимагав вислати з України екзархів Константинополя.

Читайте також:
Українська церква отримає автокефалію найближчим часом, — представник Константинополя

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна