Зустріч президента з ієрархами УПЦ МП зірвана

 

Зустріч президента Петра Порошенка із єпископами УПЦ МП у вівторок, 13 листопада, не відбудеться.

Про це повідомляють джерела , наближені до керівництва УПЦ, передає “Главком”.

Архієреї наполягають на зустрічі в Лаврі. Президент в Лавру їхати не хоче“, — заявило джерело.

Раніше повідомлялося, що зустріч відбудеться в Українському домі, але проходитиме в закритому режимі.

“В той час, як о 14 годині в Українському домі мала би розпочатися зустріч Президента України з єпископатом Московського Патріархату — запрошені на неї архієреї сидять за зачиненими дверима в Лаврі”, — зазначає прес-секретар УПЦ КП Євстратій Зоря у Facebook.

За його словами, вранці відбувся Синод представників Московського патріархату в Україні. “З очевидним натяком: хто з архієреїв не підкориться розпорядженням Митрополії (по факту ж — інструкціям з Москви), той рішенням Синоду сьогодні ж позбудеться посади”, — наголосив Зоря.

Він також розповів, що Москва через керівництво Митрополії намагається зробити все, щоби продемонструвати всередині та назовні, мовляв, вона контролює і тримає в руках єпископат в Україні. “Ну, і окремо це хоче показати один народний депутат, який фактично почуває себе capo di tutti capi (“повелитель усіх босів”, — “Н”) МПвУ”, — зазначив прес-секретар УПЦ КП.

Тепер з Українського дому, де готувалися до прибуття президента, всі розходяться.

Як повідомляла “Новинарня“,  3 листопада президент України Петро Порошенко підписав історичну угоду із Вселенським патріархатом про співпрацю та взаємодію.

11 жовтня за результатами Синоду в Стамбулі Вселенський патріархат оприлюднив документ, у якому підтвердив визнання недійсною анафеми патріарха УПЦ КП Філарета і митрополита УАПЦ Макарія (через задоволення їхніх апеляцій) та визнав незаконним томос 1686 року про зверхність Московського патріархату над Київською митрополією.

Константинополь назвав Київ своєю ставропігією й оголосив, що продовжує реалізацію рішення про надання автокефалії церкві України.

Після цього глава Київської патріархії Філарет закликав УАПЦ та УПЦ МП готуватися до Об’єднавчого собору, на якому оберуть голову Помісної церкви, що отримає томос Константинополя.

15 жовтня на Синоді РПЦ в Мінську Російська церква засудила такі рішення Фанара з визнання “розкольників” та оголосила, що розриває зв’язок із Константинопольським (Вселенським) патріархатом.

Раніше Синод УПЦ МП вимагав вислати з України екзархів Константинополя і припиняє співслужіння.

Читайте також:
До томосу: Порошенко підписав історичну угоду із Вселенським патріархатом. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна