Порошенко таки зустрівся з “проукраїнськими” ієрархами УПЦ МП

 

Президент Петро Порошенко у вівторок, 13 листопада, таки провів зустріч із частиною ієрархів Української православної церкви Московського патріархату.

Як повідомляє “BBC News Україна“, зустріч проходила у закритому режимі в Українському домі.
На заході були присутні щонайменше три ієрархи УПЦ МП, серед них – митрополит Переяслав-Хмельницький Олександр (Драбинко), колишній помічник покійного митрополита Київського Володимира (Сабодана).

Директор Національного інституту стратегічних досліджень Ростислав Павленко – екс-заступник голови адміністрації президента, який веде тему створення помісної церкви – після завершення зустрічі розповів журналістам, що на ній були присутні “представники (УПЦ МП) з числа тих, хто підтримує об’єднання”.

За його словами, на зустрічі обговорювались різні питання. Президент зокрема розповів про свої переговори з Вселенським патріархом, а представники УПЦ МП висловили свою підтримку процесу отримання автокефалії церквою в Україні.

“Досить велика частина єпископату Української православної церкви Московського патріархату виступає за створення єдиної Помісної православної церкви”, – сказав Павленко, додавши, що кількість прихильників автокефалії православної церкви в Україні набагато більша за число присутніх на зустрічі з президентом.

У свою чергу голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ МП архієпископ Климент (Вечеря) в коментарі BBC заявив, що не знає про цю зустріч.

“Із президентом може зустрічатися будь-хто, у нас єпископи вільні люди, громадяни України з усім спектром всіх прав, і вони можуть зустрічатися з будь-ким”, – сказав він.

Климент додав, що “якщо це якісь світські заходи і спілкування на якісь державно-церковні питання, то немає ніяких проблем. У нас багато архієреїв зустрічаються з президентом і поза межами Києва в різних форматах, у ньому немає нічого особливого”.

Як інформувала “Новинарня“, у вівторок вдень мала відбутися зустріч президента України Петра Порошенка з ієрархами УПЦ МП в Українському домі, проте у запланований час вона не розпочалася.
Ієрархи УПЦ Московського патріархату в цей же час проводили в Києво-Печерській лаврі собор єпископів. За підсумками цього зібрання УПЦ МП заявила про припинення євхаристійного спілкування зі Вселенським патріархатом.

Також УПЦ МП завила, що “собор єпископів Української православної церкви ухвалив рішення зустрітися з президентом, але не в Українському домі, а на території Києво-Печерської лаври”. Однак президент від зустрічі на території Лаври відмовився.

У адміністрації президента заявили, що УПЦ МП не хотіла діалогу і шукала причин для відмови у зустрічі.

“Велика частина архієреїв УПЦ МП почала шукати пояснення, щоб не прийти на зустріч: мовляв, місце не підходить. Президент України готовий до діалогу. Двері Українського дому залишаються відкритими”, – повідомили в адміністрації.

Читайте також:
До томосу: Порошенко підписав історичну угоду
із Вселенським патріархатом. ВІДЕО

Як повідомляла “Новинарня“, 11 жовтня за результатами Синоду в Стамбулі Вселенський патріархат оприлюднив документ, у якому підтвердив визнання недійсною анафеми патріарха УПЦ КП Філарета і митрополита УАПЦ Макарія (через задоволення їхніх апеляцій) та визнав незаконним томос 1686 року про зверхність Московського патріархату над Київською митрополією.

Константинополь назвав Київ своєю ставропігією й оголосив, що продовжує реалізацію рішення про надання автокефалії церкві України.

Після цього глава Київської патріархії Філарет закликав УАПЦ та УПЦ МП готуватися до Об’єднавчого собору, на якому оберуть голову Помісної церкви, що отримає томос Константинополя.

15 жовтня на Синоді РПЦ в Мінську Російська церква засудила такі рішення Фанара з визнання “розкольників” та оголосила, що розриває зв’язок із Константинопольським (Вселенським) патріархатом.

Раніше також Синод УПЦ МП вимагав вислати з України екзархів Константинополя.

Читайте також:
Українська церква отримає автокефалію найближчим часом, — представник Константинополя

Назустріч томосу: екзархи Константинополя поставили Порошенка в ряд із князем Володимиром

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна