Українська помісна церква буде повністю незалежною, — Павленко

 

Нова українська церква буде повністю незалежною, зокрема й від Константинополя.

Про це заявив представник України на синоді Вселенського патріархату, радник президента Ростислав Павленко під час брифінгу в Києві в четвер, 6 грудня, передає “Радіо Свобода”.

“Є багато версій, які закинуті в інформаційне поле і обговорюються. Деякі з них хотілося б спростувати… Йдеться про незалежну автокефальну православну церкву без будь-яких обмежень, без будь-яких компромісів, без будь-яких залишених залежностей від будь-якої церкви, включно зі Вселенським патріархатом”, – зазначив Ростислав Павленко.

Він наголосив, що право бути останньою інстанцією у вирішенні конфліктних питань нової української церкви за Вселенським патріархатом також не є залежністю. Навпаки, за словами Павленка, це дозволить Константинопольскому патріарху як арбітру виносити рішення на користь українського православ’я.

Вселенський патріарх Варфоломій, за словами Павленка, уже надіслав запрошення до всіх архієреїв щодо участі в об’єднавчому соборі. Ієрархи мають прибути 15 грудня до Софійського собору разом зі священнослужителем, мирянином або представником монашества.

У середу, 5 грудня, президент України Петро Порошенко повідомив, що об’єднавчий собор відбудеться 15 грудня у Святій Софії у Києві.

Собор має затвердити Статут нової церкви та обрати предстоятеля. Крім того, на соборі буде вирішено і статус нової церкви.

Як інформувала “Новинарня“, 11 жовтня, за результатами Синоду в Стамбулі Вселенський патріархат оприлюднив документ, у якому підтвердив визнання недійсною анафеми патріарха УПЦ КП Філарета і митрополита УАПЦ Макарія (через задоволення їхніх апеляцій) та визнав незаконним томос 1686 року про зверхність Московського патріархату над Київською митрополією.
Константинополь оголосив, що продовжує реалізацію рішення про надання автокефалії церкві України, та заявив про ставропігію в Києві.

Після цього глава Київської патріархії Філарет закликав УАПЦ та УПЦ МП готуватися до Об’єднавчого собору, на якому оберуть голову Помісної церкви, що отримає томос Константинополя.

15 жовтня на Синоді РПЦ в Мінську Російська церква засудила такі рішення Фанара з визнання “розкольників” та оголосила, що розриває зв’язок із Константинопольським (Вселенським) патріархатом.

Раніше Синод УПЦ МП вимагав вислати з України екзархів Константинополя і припиняє співслужіння.

29 листопада синод Вселенського патріархату затвердив текст томосу про автокефалію для Української помісної православної церкви та проект статуту цієї церкви, частиною якого стане томос. Також було прийнято рішення про проведення Об’єднавчого собору.

Читайте також:
Назустріч томосу: екзархи Константинополя поставили Порошенка
в ряд із князем Володимиром

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна