Вселенський патріархат схвалив текст томосу про надання незалежності Українській помісній церкві, — Порошенко

оновлено

На Синоді Вселенського патріархату у четвер, 29 листопада, прийнято рішення про створення автокефальної Української церкви.

Про це повідомив президент України Петро Порошенко під час відеозвернення до українського народу.

За словами Порошенка, на Синоді схвалили текст томосу про надання незалежності Українській церкві, а також прийняли рішення про скликання Об’єднавчого православного собору.

“Сьогодні на Святому Священному синоді Вселенського Патріархату ухвалені історичні рішення про створення Автокефальної Української православної церкви. Схвалено текст томосу, а також прийнято рішення про скликання об’єднавчого православного собору”, — сказав президент України.

У виступі глава держави наголосив, що Росія і тамтешня церква доклали усіх зусиль, аби спробувати зірвати процес надання автокефалії Українській церкві. “ФСБшники та церковники, хто в погонах, хто в рясах, у хрестах чи лампасах, не боялися жодного гріха, аби тільки зірвати це рішення. Але Господь був з нами, бо ми ведемо праведну боротьбу за нашу незалежність”, — наголосив президент.

Також Вселенський патріархат затвердив проект статуту Української церкви, якій буде надано томос про автокефалію.

Про це йдеться в комюніке Вселенського патріархату за результатами засідання Синоду Константинопольського патріархату, розміщеному на сайті церкви, передає УНІАН.

“У контексті раніше прийнятого рішення Вселенського патріархату про надання автокефалії церкві України, а також в очікуванні надання патріархального та синодального томосу, Священний Синод схвалив проект конституційного статуту Української церкви“, — йдеться в повідомленні.

Водночас згадки про затвердження тексту томосу в комюніке немає. Проте джерела “Новинарні” в адміністрації президента підтверджують, що він справді був затверджений на засіданні Синоду.

Як пояснив журналістам у Стамбулі директор Національного інституту стратегічних досліджень, радник президента Ростислав Павленко, який займається питанням автокефалії УПЦ, Вселенський патріарх Варфоломій особисто передасть томос про автокефалію обраному предстоятелю єдиної Української православної церкви, тому наразі його текст не може бути опубліковано.

“Предстоятель у Стамбулі незабаром після [Об’єднавчого] собору отримає з рук Вселенського патріарха томос – грамоту. Саме тому це зараз не є публічним документом, тому що його передають обраному предстоятелю”, – цитує Павленка  “Інтерфакс-Україна”.

Водночас він повідомив, що затверджені синодом Вселенського патріархату пропозиції до статуту (конституційної хартії) української церкви були підготовлені на підставі положень томосу і будуть представлені на розгляд Собору УПЦ, який збереться в грудні.

Павленко запевнив, що дату проведення об’єднавчого Собору УПЦ незабаром оголосить Вселенський патріарх Варфоломій.

В УПЦ КП заявили, що очікують на офіційне отримання детальної інформації про ухвалені синодальні рішення щодо підготовленого Статуту Церкви.

“Київський патріархат висловлює сподівання, що спільними зусиллями всіх залучених до процесу сторін невдовзі буде успішно завершено підготовчу роботу, Собор збереться і ухвалить необхідні рішення щодо об’єднання, обрання предстоятеля Церкви та затвердження Статуту. Після чого, відповідно до раніше оголошених Вселенським Патріархатом рішень, томос про автокефалію буде вручений предстоятелю Церкви”, – йдеться у заяві прес-центру Київської Патріархії.

Як інформувала “Новинарня“, напередодні Стамбулі на Фанарі почався синод Вселенського патріархату, який, як очікувалося, мав затвердити текст томосу про автокефалію для Української помісної православної церкви та визначити дату проведення об’єднавчого собору в Україні.

Раніше, 11 жовтня, за результатами Синоду в Стамбулі Вселенський патріархат оприлюднив документ, у якому підтвердив визнання недійсною анафеми патріарха УПЦ КП Філарета і митрополита УАПЦ Макарія (через задоволення їхніх апеляцій) та визнав незаконним томос 1686 року про зверхність Московського патріархату над Київською митрополією.

Константинополь оголосив, що продовжує реалізацію рішення про надання автокефалії церкві України, та заявив про ставропігію в Києві.

Після цього глава Київської патріархії Філарет закликав УАПЦ та УПЦ МП готуватися до Об’єднавчого собору, на якому оберуть голову Помісної церкви, що отримає томос Константинополя.

15 жовтня на Синоді РПЦ в Мінську Російська церква засудила такі рішення Фанара з визнання “розкольників” та оголосила, що розриває зв’язок із Константинопольським (Вселенським) патріархатом.

Раніше Синод УПЦ МП вимагав вислати з України екзархів Константинополя і припиняє співслужіння.

Читайте також:
Українська церква отримає автокефалію найближчим часом,
— представник Константинополя

Назустріч томосу: екзархи Константинополя поставили Порошенка
в ряд із князем Володимиром

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна