De Libertate: “Хорея Козацька” презентувала альбом пісень про свободу. ФОТО, ВІДЕО

 

У п’ятницю, 14 вересня, в Будинку звукозапису Українського радіо в Києві відбудеться концерт-презентація нового альбому гурту “Хорея Козацька” – De Libertate.

Новинарня” побувала на попередній презентації цього альбому в Софії Київській й отримала величезне естетичне задоволення. Тож з усією відповідальністю радимо відвідати цей концерт.

De Libertate — альбом про Свободу. Це збірка давніх артефактів та сучасних пісень про Свободу особисту, індивідуальну, та найбільше — про Свободу громадянську, національну. Вони неможливі одна без одної, доповнюють одна одну. А боротьба за особисту свободу для українців часто, а то й завжди була боротьбою за національну свободу”, — наголошує засновник “Хореї Козацької”, відомий музикант, композитор, поет і дослідник української музичної (й не лише) спадщини Тарас Компаніченко.

Серед композицій, які увійшли в альбом — пісні з різних епох, на слова Григорія Сковороди, стрілецький марш “Весна”, покладені на музику поезії Тараса Шевченка та Василя Стуса, а також присвята сучасним борцям за свободу України — “Дума про Савур-могилу”.

Відео:

Усе це, традиційно для “Хореї Козацької”, виконується під супровід стародавніх українських інструментів. Звучання унікальне, чудовий настрій — гарантовано!

Купити квитки на концерт 14 вересня – тут.

Фото Дмитра Клочка і Дмитра Лиховія:

Хорея козацька - меценати Де лібертате Ганс і Сибілія _1 Хорея козацька - Де лібертате _2 Хорея козацька - Де лібертате _3 Хорея козацька - Де лібертате Хорея козацька - Де лібертате _5 Хорея козацька - Де лібертате _6 Хорея козацька - Де лібертате - Малкович і Терен Дмитро і Леся - Хорея козацька - Де лібертате _ Хорея козацька - Де лібертате _ Хорея козацька - диск Де лібертате _1
<
>
Тарас Компаніченко і "Хорея Козацька"

Меценатами диску виступило німецьке подружжя Ганс і Сибілія Штрак-Цімерман, які фінансово підтримують також гурт “Гуляй-город”, бібліотеку міста Тростянець на Сумщині та ін.

Фото: Дмитро Клочко

 

Пісні, що ввійшли в альбом De Libertate
  • “Ангели знижайтеся” (слова Григорія-Варсави Сковороди, музика невідомого автора XVIII ст., із репертуару Галаганівського або Сокиринського вертепу, 1874)
  • “Войська Запорозького воїн знаменитий” (слова Григорія Грабянки 1708-1710, музика св. Дмитра Туптала кін. XVII – поч. XVIII ст., реконструкція Тараса Компаніченка)
  • De Libertate (слова Григорія Сковороди 1757, музика Тараса Компаніченка)
  • “Гей, була в мене коняка” (слова Якова Щоголіва 1846, музика народна, обробка та аранжування Тараса Компаніченка)
  • “Ой чого ти почорніло, зеленеє поле?” (слова Тараса Шевченка 1848, музика народна)
  • Стрілецький марш “Весна” (слова Спиридона Черкасенка 1919, музика Тараса Компаніченка)
  • “За рідний край” (слова Романа Купчинського 1917, музика Михайла Гайворонського 1917)
  • “За читанням Ясунарі Кавабати” (слова Василя Стуса 1972, музика Тараса Компаніченка)
  • “Та шукав козак чести й слави” (слова Тараса Компаніченка, музика народна)
    ….
  • “Дума про Савур-могилу” (слова і музика Тараса Компаніченка 2014)
  • Deus et Patria (слова Тараса Компаніченка, музика з Богогласника 1791 в обробці Порфирія Демуцького)
  • “Ще не вмерла Україна” (слова Павла Чубинського 1862 і Тараса Шевченка 1839, музика народна з Кубані”

 

“Хорея Козацька” — гурт, який веде слухачів через століття культурних, пісенних, музичних традицій. Назва гурту запозичена із назви музичної пам’ятки Chorea Kozacky, знайденої у клавірній табулятурі 1640 року музичного архіву Братислави (Словаччина). Означає вона “сакральний танець козацький”, який служив для очищення тіла і душі.
У доробку заснованої 2005 року “Хореї Козацької” — понад 200 пісень і музичних композицій, які охоплюють часовий простір Руси-України від середньовіччя, ренесансу, бароко, класицизму, романтизму, творів ХХ століття аж до модерної України.
Більшість старовинних творів у репертуарі колективу — це унікальні музичні пам’ятки, результат складної багатомісячної, а іноді багаторічної пошукової роботи в архівах, бібліотеках, експедиціях. Бо навіть віднайдений твір не може бути правильно реконструйований і виконаний без глибоких знань історичного контексту.
У своїх виступах та записах “Хорея Козацька” використовує такі рідкісні музичні інструменти як старосвітська бандура, кобза, лютня, колісна ліра, скрипка, пандора, шалмей, корнет (цинк), лізард, шалюмо, басоля, фідель, дуда, перкусія, ціле сімейство сопілкових, барочна траверс флейта, віуела, барабан, бубон.

Склад гурту “Хорея Козацька”:

  • Тарас Компаніченко (бандура, спів)
  • Сергій Охрімчук (скрипка, спів)
  • Северин Данилейко (віолончель, спів)
  • Михайло Качалов (фідель, спів)
  • Ярослав Крисько (віуела, барабан, спів)
  • Максим Бережнюк (сурма, сопілки, дуда, спів)

Читайте також:
Стартувало відзначення 100-ліття Української революції 2017-2021.
ПЛАН ЗАХОДІВ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна