39-річний патріарх. Хто такий Епіфаній Думенко, якого УПЦ КП висунула на главу єдиної церкви

 

Архієрейський собор УПЦ Київського патріархату,що відбувся в четвер, 13 грудня, підтримав митрополита Переяславського і Білоцерківського Епіфанія (Думенка) як кандидата на пост предстоятеля єдиної Української православної церкви.

Про це повідомила “Українська правда“, посилаючись на джерела в УПЦ КП.

Один зі співрозмовників розповів журналістам, що процедура голосування була відкритою.
На соборі 30 архієреїв підтримали кандидатуру митрополита Епіфанія, 12 висловилися за висунення митрополита Луцького Михаїла.

Зазначається, що рішення собору УПЦ КП стосовно Епіфанія не означає, що на Об’єднавчому соборі із середовища Київського патріархату не може бути висунуто іншого кандидата.

Водночас, з огляду на найбільшу “квоту” УПЦ КП на соборі, її узгоджений висуванець має найбільші шанси стати предстоятелем – митрополитом об’єднаної УПЦ.

Хто такий Епіфаній

Патріарший намісник, митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній (Сергій Думенко) має лише 39 років. Він народився 3 лютого 1979 року в селі Вовкове Іванівського району Одеської областію

Він доктор наук із богослів’я, професор, ректор та професор кафедри біблійних і філологічних дисциплін Київської православної богословської академії, постійний член Священного синоду та голова Синодального управління у справах духовної освіти УПЦ Київського патріархату, член Вищої церковної ради УПЦ Київського Патріархату, намісник Свято-Михайлівського Видубицького чоловічого монастиря (Київ).
Член Національної спілки журналістів України та Міжнародної федерації журналістів.

1996 року закінчив Старожадівську середню школу І-ІІІ ступенів (Сторожинецького району Чернівецької області), Київську духовну семінарію і Духовну академію.
Стажувався в Афінському національному університеті на філософському факультеті (Греція).

Обіймав посади секретаря-референта Рівненського єпархіального управління та особистого секретаря митрополита Рівненського і Острозького Даниїла, прес-секретаря Рівненського єпархіального управління. Був редактором інтернет-проекту “Рівне православне”.

Із благословення святійшого патріарха Філарета 21 грудня 2007 року архієпископом Переяслав-Хмельницьким Димитрієм у Михайлівському Золотоверхому монастирі пострижений у чернецтво з іменем Епіфаній на честь святителя Епіфанія Кіпрського.

6 січня 2008 року рукоположений патріархом Філаретом у сан ієродиякона, а 20 січня 2008 року в сан ієромонаха.

У січні 2008 року призначений секретарем патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета.

16 березня 2008 року возведений у сан архімандрита.

20 березня 2008 року призначений намісником Свято-Михайлівського Видубицького чоловічого монастиря міста Києва.

30 травня 2008 року призначений керуючим справами Київської патріархії.

21 жовтня 2009 року Священним синодом УПЦ КП обраний на єпископа Вишгородського, вікарія Київської єпархії. 15 листопада того ж року відбулася архієрейська хіротонія.

Рішенням Священного синоду УПЦ КП від 27 липня 2010 року призначений ректором Київської православної богословської академії та керуючим Переяслав-Хмельницькою єпархією.

17 березня 2011 року рішенням Священного синоду призначений головою Редакційного комітету.

17 листопада 2011 року Епіфанію присвоєне вчене звання професора Київської православної богословської академії.

23 січня 2012 року указом патріарха Філарета возведений в сан архієпископа.

Рішенням Архієрейського собору УПЦ КП від 28 червня 2013 року возведений у сан митрополита Переяслав-Хмельницького і Білоцерківського та призначений Патріаршим намісником з правами єпархіального архієрея.

Рішенням Священного синоду УПЦ КП від 13 грудня 2017 року Епіфаній отримав титул митрополит Переяславський і Білоцерківський.

У науковому доробку митрополита Епіфанія понад 50 наукових публікацій, зокрема кількох монографій у царині православного богослів’я.

Митрополит Епіфаній (другий праворуч) на синоді УПЦ КП

Митрополит Епіфаній є активним церковним і громадським діячем, бере участь у багатьох наукових і просвітницьких заходах, своїм служінням здійснив значний особистий внесок у розвиток вітчизняної духовної освіти і науки та розбудову та зміцнення Української держави.

Крім багатьох церковних нагород, удостоєний державних орденів “За заслуги” ІІ і III ступенів, відзнак Уряду, Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ України, командування Сухопутних військ ЗС України тощо.

Епіфаній входить до найближчого оточення патріарха Філарета.

Раніше повідомлялося про наміри Філарета очолити єдину УПЦ.
26 жовтня на прес-конференції митрополит Епіфаній заявляв, що “це не виборча кампанія” і патріарх Київський Філарет буде єдиним кандидатом від Київського патріархату на Об’єднавчому соборі на предстоятеля Єдиної помісної православної церкви.

Нагадаємо, об’єднавчий собор, на якому повинні створити автокефальну Українську православну церкву, розпочнеться 15 грудня в Софійському соборі в Києві. Очікується, що за його підсумками повинні схвалити статут нової церкви та обрати предстоятеля, який 6 січня в Константинополі отримає з рук Вселенського патріарха томос про автокефалію. Його вже затвердили на Фанарі.

Читайте також:
В УПЦ КП зробили офіційну заяву щодо Об’єднавчого собору

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.