В УПЦ КП зробили офіційну заяву щодо Об’єднавчого собору

 

Київський патріархат має свої пропозиції до регламенту Об’єднавчого собору та процедури обрання предстоятеля майбутньої церкви і буде їх узгоджувати із Вселенським патріархатом.

Про це повідомив речник УПЦ Київського патріархату, архієпископ Євстратій Зоря у Facebook.

“Наявність пропозицій з боку Київського патріархату до регламенту Собору чи процедури обрання предстоятеля не означає, що у підсумку не буде узгоджене спільне бачення”, — заявив він.

За словами архієпископа, як учасник майбутнього Об’єднавчого собору УПЦ Київського патріархату з очевидністю має право вносити свої пропозиції, аргументувати і підтримувати їх.

“Враховуючи активну роль, яку відіграє президент України у питанні надання томосу, а також, що фактично вже триває виборча кампанія, зрозумілим є, що деякі опоненти президента через політичні мотиви максимально зацікавлені в тому, щоби розбурхувати пристрасті та підкреслювати суперечності”, —  додав Зоря.

Як повідомляла “Новинарня“, напередодні Об’єднавчого собору патріарх Філарет заявив про незгоду із Константинополем.

Найбільших розбіжностей у баченні собору між Києвом та Константинополем наразі дві. По-перше, УПЦ КП за те, щоби собор був лише архієрейським, тоді як у Стамбулі наполягають на участі у ньому вірян та пересічних священників. По-друге, у Києві вважають, що голосування під час виборів очільника церкви має бути відкритим. Константинополь за таємні вибори.

Як відомо, Об’єднавчий собор, учасники якого мають проголосити створення автокефальної православної церкви в Україні, затвердити її статут та обрати предстоятеля, відбудеться 15 грудня в Софійському соборі у Києві.

11 жовтня, за результатами Синоду в Стамбулі Вселенський патріархат оприлюднив документ, у якому підтвердив визнання недійсною анафеми патріарха УПЦ КП Філарета і митрополита УАПЦ Макарія (через задоволення їхніх апеляцій) та визнав незаконним томос 1686 року про зверхність Московського патріархату над Київською митрополією.
Константинополь оголосив, що продовжує реалізацію рішення про надання автокефалії церкві України, та заявив про ставропігію в Києві.

Після цього глава Київської патріархії Філарет закликав УАПЦ та УПЦ МП готуватися до Об’єднавчого собору, на якому оберуть голову Помісної церкви, що отримає томос Константинополя.

15 жовтня на Синоді РПЦ в Мінську Російська церква засудила такі рішення Фанара з визнання “розкольників” та оголосила, що розриває зв’язок із Константинопольським (Вселенським) патріархатом.

Раніше Синод УПЦ МП вимагав вислати з України екзархів Константинополя і припиняє співслужіння.

29 листопада синод Вселенського патріархату затвердив текст томосу про автокефалію для Української помісної православної церкви та проект статуту цієї церкви, частиною якого стане томос. Також було прийнято рішення про проведення Об’єднавчого собору.

Читайте також:
Назустріч томосу: екзархи Константинополя поставили Порошенка
в ряд із князем Володимиром

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна