Глава об’єднаної української церкви отримає томос 6 січня, – УПЦ КП

 

Томос про автокефалію майбутньому голові помісної православної церкви в Україні вручить Вселенський патріарх у Константинополі 6 січня 2019 року.

Про це заявив речник УПЦ Київського патріархату архієпископ Євстратій Зоря у четвер, 13 грудня, після закінчення архієрейського собору цієї церкви у Києві, передає ВВС.

УПЦ КП провела свій архієрейський собор для підготовки до об’єднавчого собору та визначила єдиного кандидата від себе на пост предстоятеля майбутньої церкви.

“Томос Вселенського патріарха, за тією інформацією, яку ми отримали, має бути вручений предстоятелю православної церкви України 6 січня”, — сказав архієпископ Євстратій.

Він зазначив, що 6 січня у Константинополі “має бути звершена божественна літургія, співслужіння Вселенського патріарха та предстоятеля (помісної церкви, — “Н”), і після цього йому буде вручено томос”.

Архієпископ зазначив, що ієрархи УПЦ КП прийдуть на об’єднавчий собор 15 грудня. Кожен візьме з собою двох осіб: одного клірика та одного монаха чи мирянина. Саме так, як і раніше визначив Вселенський патріарх.

УПЦ КП представить свого кандидата на главенство у помісній церкві вже на соборі.

“У нас є єдина пропозиція щодо кандидатури, яку запропонують собору”, — сказав речник УПЦ КП. Він відмовився назвати цю людину, зазначивши, що її почують учасники собору 15 грудня.

За його словами, голосування на соборі буде таємним, як раніше і запропонував Вселенський патріарх Варфоломій.

Спочатку всі учасники собору визначать трьох головних претендентів. А потім виключно архієреї таємним голосуванням оберуть з цієї трійки предстоятеля.

Архієпископ Євстратій Зоря додав, що комісія представників православних церков України, яка веде підготовку до об’єднавчого собору, розглянула проект статуту майбутньої помісної церкви.

“Ми пройшли по проекту статуту, який був запропонований від синоду Вселенського патріархату. Дискутували, певні речі збережені, певні речі змінені, дещо відкинуте”, — сказав речник УПЦ КП.

Як повідомляла “Новинарня“, 11 жовтня, за результатами Синоду в Стамбулі Вселенський патріархат оприлюднив документ, у якому підтвердив визнання недійсною анафеми патріарха УПЦ КП Філарета і митрополита УАПЦ Макарія (через задоволення їхніх апеляцій) та визнав незаконним томос 1686 року про зверхність Московського патріархату над Київською митрополією.

Константинополь оголосив, що продовжує реалізацію рішення про надання автокефалії церкві України, та заявив про ставропігію в Києві.

Після цього глава Київської патріархії Філарет закликав УАПЦ та УПЦ МП готуватися до Об’єднавчого собору, на якому оберуть голову Помісної церкви, що отримає томос Константинополя.

15 жовтня на Синоді РПЦ в Мінську Російська церква засудила такі рішення Фанара з визнання “розкольників” та оголосила, що розриває зв’язок із Константинопольським (Вселенським) патріархатом.

Раніше Синод УПЦ МП вимагав вислати з України екзархів Константинополя і припиняє співслужіння.

Читайте також:
В Андріївській церкві відбулася перша літургія Вселенського патріархату. ВІДЕО

Вселенський патріархат схвалив текст томосу про надання незалежності Українській помісній церкві, — Порошенко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна