В Андріївській церкві відбулася перша літургія Вселенського патріархату. ВІДЕО

 

У четвер, 13 грудня, в день святого апостола Андрія, в Андріївській церкві у Києві відбулася перша архієрейська літургія Патріаршої ставропігії Вселенського патріархату.

Богослужіння очолили екзархи Вселенського патріархату, зокрема єпископ Едмонтонський Іларіон, який із архієпископом Памфільським Даниїлом модерує процес отримання автокефалії єдиною помісною Українською православною церквою.

Під час служби було згадано патріарха Варфоломія.

Літургія відбувалася за участю митрополита Гальського Еммануїла, який виступив із промовою. (За даними ЗМІ, саме він головуватиме на Об’єднавчому соборі 15 грудня).

Богослужіння і літургія відбувалися різними мовами, переважно церковнослов’янською в російському читанні, також грецькою й українською.
Митрополит Еммануїл промовляв англійською (з українським перекладом).

Проповіді були українською. Прозвучала молитва за полонених і ув’язнених.

“Причащали всіх, включаючи тих, хто не сповідався”, – звітує присутній на події журналіст Віктор Трегубов.

На літургії були присутні, зокрема, міністр культури Євген Нищук, радник президента України – директор Національного інституту стратегічних досліджень Ростислав Павленко, директор департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури Андрій Юраш, гендиректор Національного заповідника “Софія Київська” Неля Куковальська, колишній нардеп Петро Ющенко, священики різних конфесій, рядові віряни.

В Андріївській церкві тривають реставраційні роботи, у зв’язку з чим частина стін та іконостас вкриті захисними завісами та будівельним риштуванням. На килимах простелена символіка Вселенського патріархату.

Апостол Андрій вважається засновником Константинопольського патріархату, оскільки саме він заснував першу християнську громаду у Візантії. Також є переказ, за яким йому належить пророцтво, що на Київських пагорбах засяє благодать Божа.

Читайте також:
Правоохоронці затримали киянина, причетного
до спроби підпалу Андріївської церкви

Як інформувала “Новинарня“, 18 жовтня Верховна Рада ухвалила закон про передачу Андріївської церкви в Києві у постійне користування Вселенському патріархату, що де-факто є частиною плану з надання церкві України томосу про автокефалію.

Законопроект про передачу Андріївської церкви Вселенському патріархату подав президент Петро Порошенко.
У документі зазначається, що держава намагається всебічно надавати підтримку, в межах чинного законодавства, процесові створення в Україні помісної церкви та допомагає створити гідні умови для здійснення своїх надзвичайно важливих представницько-комунікативних функцій екзархами Вселенського патріархату.

Закон встановлює, що Андріївська церква Національного заповідника “Софія Київська” (м. Київ, Андріївський узвіз, 23), “яка є визначним об’єктом культурної спадщини, пам’яткою архітектури національного значення, як культова споруда, що перебуває у державній власності, передається в безоплатне постійне користування Вселенському Патріархату для здійснення богослужінь, релігійних обрядів, церемоній і процесій”.

Закон набув чинності 15 листопада.

Раніше Андріївська церква перебувала в користуванні УАПЦ.

Читайте також:
Об’єднавчий собор українських церков відвідає Порошенко

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна