Об’єднавчий собор українських церков відвідає Порошенко

 

Президент Петро Порошенко у суботу, 15 грудня, візьме участь в Об’єднавчому соборі українських православних церков.

Порошенка запрошено на Об’єднавчий собор як почесного гостя, передає УНІАН.

Раніше речник УПЦ Київського патріархату архієпископ Євстратій Зоря заявляв, що на Об’єднавчому соборі головуватиме представник вселенського патріарха митрополит Гальський Еммануїл. У зібранні братимуть участь візьмуть архієреї, клірики, монахи та миряни.

Як повідомляла “Новинарня“, 11 жовтня, за результатами Синоду в Стамбулі Вселенський патріархат оприлюднив документ, у якому підтвердив визнання недійсною анафеми патріарха УПЦ КП Філарета і митрополита УАПЦ Макарія (через задоволення їхніх апеляцій) та визнав незаконним томос 1686 року про зверхність Московського патріархату над Київською митрополією.

Константинополь оголосив, що продовжує реалізацію рішення про надання автокефалії церкві України, та заявив про ставропігію в Києві.

Після цього глава Київської патріархії Філарет закликав УАПЦ та УПЦ МП готуватися до Об’єднавчого собору, на якому оберуть голову Помісної церкви, що отримає томос Константинополя.

15 жовтня на Синоді РПЦ в Мінську Російська церква засудила такі рішення Фанара з визнання “розкольників” та оголосила, що розриває зв’язок із Константинопольським (Вселенським) патріархатом.

Раніше Синод УПЦ МП вимагав вислати з України екзархів Константинополя і припиняє співслужіння.

Читайте також:
Напередодні Об’єднавчого собору патріарх Філарет заявив про незгоду із Константинополем. ВІДЕО

Назустріч томосу: екзархи Константинополя поставили Порошенка
в ряд із князем Володимиром

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна