Груба відповідь: глава УПЦ МП Онуфрій повернув лист Варфоломія назад у Стамбул

 

Глава УПЦ Московського патріархату митрополит Онуфрій (Березовський) повернув назад у Стамбул листа від Вселенського патріарха Варфоломія.

Про це в суботу, 8 грудня, повідомила прес-служба УПЦ МП.

“Лист, в якому Патріарх Варфоломій погрожує предстоятелю УПЦ ультиматумами та вимагає співслужити з розкольниками, Блаженніший Митрополит Онуфрій поклав назад у конверт і відправив у Стамбул за адресою відправника”, – йдеться в повідомленні.

В УПЦ МП зазначили, що в листі Варфоломія присутні пасажі на кшталт: віднині УПЦ перейшла “в полную зависимость от нашего Святейшего Апостольского и Патриаршего Вселенского Престола”, “по снисхождению, называя Вас Высокопреосвященным Митрополитом Киевским”, “увещеваем Вас и тех, кто с Вами, войти в общение с бывшим [митрополитом] Киевским Филаретом и бывшим [митрополитом] Львовским Макарием и их последователями” тощо.

Прес-служба заявляє, нібито цілий ряд єпископів українського відділення Московського патріархату, отримавши запрошення для участі в об’єднавчому соборі від патріарха Варфоломія, так само відправили свої запрошення у Стамбул на Фанар.

Раніше, 6 грудня, митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський УПЦ МП Олександр (Драбинко) оприлюднив переклад листа патріарха Варфоломія до Онуфрія, датованого ще 12 жовтня.

У ньому Варфоломій запрошує Онуфрія на об’єднавчий собор українських православних церков, зазначаючи, що той зможе бути кандидатом на позицію предстоятеля УПЦ.

“Після виборів предстоятеля Української церкви органом, котрий складатиметься з кліриків та мирян, Ви не зможете еклізіологічно та канонічно носити титул митрополита Київського, котрий Ви все одно носите зараз у порушення описаних умов офіційних документів 1686 року”, – йдеться, зокрема, в листі Варфоломія.

У листі патріарх Варфоломій нагадує, що “Київська митрополія завжди належала до юрисдикції матері-церкви Константинополя”, але 1685 року “патріарх московський Іоаким неканонічно втрутився до іншої церковної юрисдикції, піднявши єпископа луцького Гедеона до рангу митрополита Київського, без дозволу на те Вселенського патріарха”.

Згодом Вселенський престол пробачив це канонічне порушення і дарував дозвіл патріарху Московії “рукопокладати митрополита Київського” за умови при таїнствах першим згадувати Вселенського патріарха – але цю вимогу не дотримали через “небратські інтриги” РПЦ.

Тож Синод вселенського патріархату 11 жовтня 2018 року “відкликав обов’язкову силу патріарших листів благословенного патріарха Діонісія IV від 1686 року, котрі були в односторонньому порядку порушені” патріархами УПЦ МП та РПЦ.

За словами Варфоломія, ще 22 квітня у Константинополі одностайно вирішили дарувати автокефалію Україні, аби “вилікувати вже усталені розколи та розділення, оскільки сестринська церква Москви не змогла принести їм зцілення”.

Патріарх Варфоломій зазначає, що хотів повідомити митрополиту Онуфрію про зміни і плани через призначених до Києва екзархів – але той відмовився взаємодіяти з ними.

Читайте також:
Для Помісної церкви УПЦ КП готова відмовитися від статусу патріархату, – Синод

Як інформувала “Новинарня“, 11 жовтня, за результатами Синоду в Стамбулі Вселенський патріархат оприлюднив документ, у якому підтвердив визнання недійсною анафеми патріарха УПЦ КП Філарета і митрополита УАПЦ Макарія (через задоволення їхніх апеляцій) та визнав незаконним томос 1686 року про зверхність Московського патріархату над Київською митрополією.
Константинополь оголосив, що продовжує реалізацію рішення про надання автокефалії церкві України, та заявив про ставропігію в Києві.

Після цього глава Київської патріархії Філарет закликав УАПЦ та УПЦ МП готуватися до Об’єднавчого собору, на якому оберуть голову Помісної церкви, що отримає томос Константинополя.

15 жовтня на Синоді РПЦ в Мінську Російська церква засудила такі рішення Фанара з визнання “розкольників” та оголосила, що розриває зв’язок із Константинопольським (Вселенським) патріархатом.

Раніше Синод УПЦ МП вимагав вислати з України екзархів Константинополя.

11 листопада УПЦ Московського патріархату заявила про припинення співслужіння з Константинополем за прикладом РПЦ, не визнавши рішення Фанару про автокефалію для України.

29 листопада синод Вселенського патріархату затвердив текст томосу про автокефалію для Української помісної православної церкви та проект статуту цієї церкви, частиною якого стане томос.

Президент Петро Порошенко оголосив про проведення Об’єднавчого собору 15 грудня.

Читайте також:
Філарет не буде балотуватися на главу єдиної церкви, – джерело

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна