Томос про автокефалію ПЦУ продемонструють у Софії Київській на Різдво, – митрополит Епіфаній

 

На Різдво 7 січня у Софійському соборі за участю президента України Петра Порошенка і митрополита Київського і всієї України Епіфанія відбудеться літургія, на якій продемонструють томос про надання автокефалії Православній церкві України (ПЦУ).

Про це повідомляють на сторінці митрополита Епіфанія у Facebook.

“На свято Різдва Христового в давній святині українського народу – святій Софії Київській – предстоятель Православної церкви України блаженніший митрополит Київський і всієї України Епіфаній звершить Божественну літургію святого Василія Великого. Його Блаженству співслужитиме єпископат і духовенство об’єднаної церкви”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що богослужіння розпочнеться 7 січня о 10:00.

У спільній молитві запланована участь президента України, голови Верховної Ради України, народних депутатів України, членів Кабінету міністрів України, української інтелігенції, капеланів та волонтерів.

“Знаковість та історичність цього богослужіння полягатиме в тому, що в цей день український народ відзначатиме не лише спасительну подію народження у світ Богонемовляти, але й відродження та утвердження єдиної помісної Української православної церкви”, – сказано у повідомленні.

Так, зазначається, що під час літургії видимим знаком підтвердження церковної автокефалії й незалежності буде томос – документ, який Вселенський патріарх Варфоломій 6 січня передасть митрополиту Епіфанію. Вхід до собору Святої Софії та на його територію під час богослужіння буде обмежений. Віряни матимуть змогу спостерігати за літургією з великого екрану на Софійській площі.

“Після літургії томос буде перенесено для загального огляду в трапезний храм Софії Київської (Мала Софія), де кожний охочий зможе його побачити в будь-який день з 8:00 до 18:00. Вхід до трапезного храму Софії Київської, де зберігатиметься томос, вільний”, – йдеться у повідомленні.

Як інформувала “Новинарня“, 15 грудня у Києві, в Софійському соборі, відбувся Об’єднавчий собор зі створення єдиної української помісної православної церкви, який обрав її предстоятелем митрополита Переяславського і Білоцерківського Епіфанія з УПЦ КП.

Офіційна назва об’єднаної церкви за статутом – Православна церква України.

Перед Собором дві церкви, які взяли участь в об’єднанні – УПЦ Київський патріархат та Українська автокефальна православна церква – провели свої собори і постановили саморозпуск, щоб шляхом злиття утворити єдину помісну церкву. Юридично ця нова церква є спадкоємицею і автокефальної церкви, і Київського патріархату, пояснив архієпископ УПЦ КП Євстратій Зоря.

Саме йому має вручити томос про автокефалію Української православної церкви Вселенський патріарх. Рішення про це ухвалив синод Вселенського патріархату – материнської структури всіх православних церков світу.

Читайте також:
Митрополит Епіфаній попросив вірян не реагувати на заклики до розпалювання ворожнечі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна