Статут – на потім: стали відомі подробиці виборів на Об’єднавчому соборі

оновлено

Стали відомі подробиці виборів митрополита Київського і всієї України-Руси на Об’єднавчому соборі, що відбувся 15 грудня в Софії Київській.

На роль предстоятеля нової Української православної церкви претендували митрополит  Переяславський і Білоцерківський Епіфаній, митрополит Луцький і Волинський Михаїл від УПЦ КП; також кандидатом був митрополит Вінницький і Барський Симеон від УПЦ Московського патріархату.

В Об’єднавчому соборі взяли участь 192 делегати – архієреї, священики, миряни від трьох конфесій.

Серед почесних гостей були президенти Петро Порошенко, який виступив із промовою – зверненням до архієреїв, Віктор Ющенко, голова Верховної Ради Андрій Парубій.

У першому турі голосували всі присутні священнослужителі, незалежно від сану. У другому турі голос могли віддати лише єпископи. Про це “Главкому” розповів архієпіскоп Дрогобицький УПЦ КП Яків.

“У другому турі митрополит Епіфаній переміг Симеона із перевагою у приблизно 20 голосів”, – зазначив він.

Журналістам стало відомо, що Михаїл підтримав Епіфанія (креатуру патріархата Філарета) в другому турі.

“Патріарх Філарет зайняв жорстку позицію щодо свого кандидата. Попри це, після першого туру голосування підтримку делегатів поділили між собою митрополити Михаїл, Симеон та Епіфаній, які набрали близько 30-50-80 голосів відповідно”, – пише “Українська правда”.

Позиція групи Філарета стала ключовою.
Як розповів “УП” один із присутніх на Соборі, після того, як стало відомо, що Михаїл має набагато більше голосів, ніж очікувалось, Філарет навіть пригрозив встати і піти з Собору.

“Це б означало провал всієї справи. Тому волинського владику “вмовили” зняти свою кандидатуру. Говорив із ним і сам Порошенко”, – пише видання.

У підсумку патріарх Філарет залишився духовним і почесним лідером нової Церкви і домігся лідерства для свого намісника за рахунок голосів КП. Тоді як представники УАПЦ і МП голосували за Симона.

За даними ТСН, щоб учасники Собору дочасно не порушили конфіндеційнійсть, на вході до Софії їх попросили здати мобільні телефони.

Архієпископ Яків також розповів, що митрополитів Московського патріархату було лише два (крім Черкаського Симеона – митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр Драбинко), однак прибуло чимало священників і мирян МП без архієреїв.

За словами архієпископа Якова, статут нової церкви буде прийматися на наступному помісному соборі пізніше, скоро ж відбуватимуться консультації.

“Українська православна церква поки що керуватиметься проектом статуту Константинополя”, – уточнив архієпископ Дрогобицький.

Офіційна назва об’єднаної церкви за статутом – Православна церква України.

Нагадаємо, 29 листопада стало відомо, що синод Вселенського патріархату підготував конституційну хартію (статут) для Української церкви, а також томос, який буде вручено новообраному предстоятелю 6 січня.

Синод нової Церкви, згідно з документом, має складатися з 12 архієреїв. Кожні півроку половина Синоду буде проходити ротацію, а термін повноважень члена Синоду складатиме один рік.

Миро для нової Церкви на даному етапі варитиметься Константинопольською церквою, але всі інші атрибути церковної незалежності Українська Церква отримує вже зараз.

Читайте також:
Предстоятелем Української помісної церкви став митрополит Епіфаній,
– рішення Собору

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна