Хресна хода московської церкви в Києві: поліція нарахувала 30 тисяч, МП – 300. ВІДЕО

 

За даними поліції, в традиційній хресній ході так званої “Української православної церкви Московського патріархату” (філія РПЦ в Україні) з нагоди Дня хрещення Русі-України в Києві в суботу, 27 липня, взяли участь близько 30 тисяч людей.

Проросійські віряни провели урочистий молебень на Володимирській гірці, а потім – хресну ходу за маршрутом: Володимирська гірка – вулиця Трьохсвятительська – Європейська площа – вулиця Грушевського – вулиця Мазепи – вулиця Лаврська.

Як передає “Новинарня“, колону очолювали предстоятель церкви, митрополит Онуфрій (Березовський) та народний депутат, голова “Опоблоку” Вадим Новинський.

“Біля поклінного хреста на вулиці Грушевського Блаженніший Владика разом з усім духовенством та мирянами помолився за упокій душ тих, хто загинув у трагічних подіях лютого 2014 року”, – ідеться в повідомленні на сайті РПЦ в Україні.

Онуфрій поклав квіти на місці загибелі перших майданівців.

Зазначається, що хресний хід супроводжували “великі святині: мощі святого благовірного князя Володимира — Хрестителя Русі; Стопа апостола Андрія Первозваного; мощі 18 святих сповідників: святителя Луки Кримського, преподобного Алексія Карпаторуського, преподобного Лаврентія Чернігівського, преподобного Кукші Одеського, священномученика Володимира (Богоявленського), преподобного Амфілохія Почаївського, святого праведного Петра Калнишевського, Собору 11 Святогірських святих та 5 чудотворних ікон: Почаївська ікона Пресвятої Богородиці, Зимненська ікона Божої Матері, Касперівська ікона Божої Матері, Святогірська ікона Богородиці, Ікона «Успіння Богородиці» з Києво-Печерської лаври”.

Керуючий справами “УПЦ МП” митрополит Антоній заявив на брифінгу, нібито в ході взяли участь 300 тисяч вірян (вочевидь завищена цифра).

За повідомленням Нацполіції, охорону громадського порядку на акції забезпечували близько чотирьох тисяч співробітників поліції й Нацгвардії.

Заходи пройшли без порушень порядку.

За інформацією “УПЦ МП”, разом із митрополитом Онуфрієм на Володимирській гірці молилися представники Сербської православної церкви та Православної церкви Чеських земель і Словаччини, єпископат і духовенство усіх єпархій “УПЦ МП”.

“Ми будемо молитися за свій народ, за свою владу, щоб Господь припинив війну, що запанував мир Божий, щоб був мир і в нашій державі, і в наших сім’ях, і в наших серця”, – сказав Онуфрій.

У зв’язку з ходою прибічників РПЦ центр Києва був паралізований, рух для авто перекрито, маршрут ходи – відгороджений турнікетами.

Священик ПЦУ Сергій Дмитрієв написав у соцмережі: “Серед цих вірян не було людей з національною символікою, у вишиванці, ніхто не посміхався, суворо та похмуро вони тягнули «тяжкий хрест московської церкви»”.

“Я бачив це на власні очі, був біля Михайлівського собору, коли поруч проходила ця хода. Знаєте, як вони реагували на Стіну пам’яті загиблих за Україну? Відверталися та говорили одине одному: «Ради чего они погибли? Зачем это все нужно было? Политики отправили их умирать!»
Одна жінка зупинилася та перехрестилась. Я вже майже зрадів, що серед цих зомбованих Москвою людей є хоча б хтось живий, небайдужий, адекватно оцінюючий ситуацію. Але жінка, дивлячись на фотографії наших героїв, голосно сказала: «Прости их, Господи, за то, что развязали войну!»
А я подумав: «Прости ії, Господи, бо не відає, що говорить, не відає що робить. І зупини тих, хто, використовуючи церкву, просуває у нашій країні політику Кремля»”.

Як відомо, на 28 липня, День хрещення Руси-України, в Києві заплановані урочисті заходи помісної Православної церкви України: хресна хода ПЦУ від Софійської площі до Володимирської гірки й молебень там.

Нагадаємо про хресний хід Української церкви 2018 року:
“Вальгалла” Київського патріархату. Великий репортаж із маніфестації, найбільшої після Майдану

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна