“Вальгалла” Київського патріархату. Великий репортаж із маніфестації, найбільшої після Майдану

автори:
Дмитро Лиховій, Леся Шовкун
фото: “Новинарня

Про те, що “українська” хода в Києві з нагоди 1030-річчя хрещення буде особливою – не такою, як щороку 28 липня, ставало зрозуміло ще на підходах до маршруту її слідування.

Бульвар Шевченка, вулиця Володимирська та її продовження, аж до Михайлівського собору, були закриті для стороннього доступу щільно зімкнутими металевими парапетами. Уздовж парканів розгорнулися в ланцюг люди в штатському. Із їхніх радіостанцій долинали накази “провєріть контур дєвять” і т. ін.

Підрозділи нацгвардійців чергували в прилеглих районах. Численні поліцейські фільтрували доступ навіть до зон зовні огорожі. Всередині пантрували кінологи й собаки УДО.

Власне, потрапити в колону можна було, лише якщо приєднатися до неї на початку руху, біля Володимирського собору. Тож багато людей, які планували долучитися до ходи пізніше – наприклад, на “Золотих воротах” – мусили вдаватися до обхідних маневрів.
Так, біля Національної опери можна було побачити, що “за бортом” опинився колишній народний депутат, брат екс-президента Петро Ющенко – засновник всеукраїнського об’єднання “За помісну Україну” ще 2007 року.

Якими були підстави для суттєво посилених заходів безпеки? Припущення справдилися: приблизно о 12:30 в першій шерензі одної з “цивільних” колон на Володимирську вийшли керівники держави, уряду й армії на чолі з президентом Петром Порошенком.

Дай Боже пам’яті, навряд чи він в останні три роки брав участь у таких масових патріотичних маніфестаціях. А тут привід був серйозний: президент вийшов на марш за Єдину помісну православну церкву.

Хода-мікс із піар-ефектом

УПЦ Київського патріархату проводить такий хресний хід уже багато років, і він давно перестав бути клерикальним заходом (якщо колись узагалі був таким). А після початку війни на Донбасі щорічні ходи кліру й прибічників УПЦ КП перетворилися на потужні демонстрації з політичним спрямуванням.

Ці походи об’єднують не лише парафіян Київської патріархії, а й ті середовища, які колись називалися “рухівцями”, а тепер – “майданівцями”.

Кожна хресна хода УПЦ КП 28 липня засвідчує проукраїнський, державний характер цієї церкви і – куди ж без цього – є своєрідним “алаверди” на масові заходи Московського патріархату: “подивіться – нас, україномовних і києвоцентричних, ще більше”.

А цього року “українські” святкові заходи з нагоди Дня хрещення України-Русі ще й увійшли в резонанс з очікуванням томосу Вселенського патріарха про автокефалію Помісної православної церкви в Україні – власне, це має бути УПЦ КП, яка остаточно стане “канонічною” та на цьому ґрунті почне притягувати до себе інші православні конфесії, єпархії та парафії.

Тож цього року вийшла така собі хода-мікс, яка об’єднала і церковну, і ще більшою мірою світську, політичну складову – з великим піар-ефектом та масовішим, ніж раніше, “підвозом” із єпархій та регіонів.

Піар-ефект виявився незайвим і для президента Порошенка на старті нової виборчої кампанії, і – заодно – для інтересів Помісної церкви Київського патріархату. Адже саме в ці дні активізувалася медіа-кампанія зі сторони УПЦ МП та її політичних патронів, які доводять, нібито через томос для Києва розколеться світове православ’я, почнеться громадянська війна (хоча, за методичками Путіна-Медведчука, вона й так триває) і небо впаде на землю.

Літинії та “Смерть ворогам”

Поки закінчувалася літургія у Володимирському, колони на вулиці чекали початку руху (тоді ще не знали, що з президентом). Тож можна було добре роздивитися, хто і як вишикуваний у стрій.

На чолі – військові капелани УПЦ Київського патріархату, які становлять абсолютну більшість капеланського корпусу української армії. Вони були вбрані в новенькі підрясники кольору хакі – цей елемент облачення кілька днів тому освятив патріарх Філарет особисто у Михайлівському соборі.

На деяких панотцях було видно ще й піддітий камуфляж-піксель.

Після дощового тижня хмари розійшлися, сонце пекло прямим влучанням (на 29 градусів у тіні, якої не було). “Ходаки” в очікуванні обливалися потом. Панотці-щасливчики порозкривали над головами парасольки, прихоплені на випадок дощу.

Далі по всій ширині проїжджої частини були роззосереджені священики різного віку у святкових жовтих та оранжевих ризах. Деякі з них тримали хоругви своїх парафій, деякі – синьо-жовті прапори, символіку областей, транспаранти з назвами єпархій. Одна з перших – Закарпатська, де позиції УПЦ КП дуже слабкі.

Деякі панотці встигають зробити селфі, тримаючи в кадрі вулицю, запруджену людьми і прапорами.

У цій, “клерикальній” частині колони виділялися молодші служки в чорних підрясниках, які тягнули на собі мобільні каркасні конструкції з кількома гучномовцями, розвернутими в різні боки.

Тут “заряджали” протяжні літанії – “Святий рівноапостольний княже Володимире, моли Бога за нас!”

Імена святих змінювалися, але князя-хрестителя згадували частіше: 28-ме – якраз Володимира.

Звуковий супровід ходи повеселішав, коли почався рух і замість “авангарду” священиків вийшла більш цивільна колона. Її було позначено сотнями синьо-жовтих прапорів – вочевидь від одного виробника, на однакових (авжеж, розданих) вудлищах.

Бачимо активізацію на периметрі великої кількості “людей у цивільному” – і так, на чолі колони, посеред шеренги крокує президент Петро Порошенко із дружиною Мариною.

Фото: прес-служба АП

Він махає рукою нечисленним глядачам з іншого боку парапету і час від часу гукає: “Слава Україні!”, “Хай живе Єдина помісна церква!”

Поруч крокують святійший патріарх Філарет, перший віце-прем’єр Степан Кубів, віце-прем’єри Геннадій Зубко і В’ячеслав Кириленко, міністр оборони Степан Полторак, голова СБУ Василь Грицак, командувач Нацгвардії Юрій Аллеров, міністр молоді і спорту Ігор Жданов, культури – Євген Нищук, Герой України Володимир Жемчугов – партизан, звільнений з полону бойовиків, та, як згодом напише прес-служба АП – інші “представники уряду, члени Всеукраїнської ради церков, відомі громадські діячі, волонтери, представники культури, науки та освіти”.

Важливо, що був і блаженнійший митрополит Макарій, предстоятель Української православної автокефальної церкви, та інші віряни УАПЦ: значить, вони точно підтримують створення Єдиної помісної церкви, хоча й проводили власну ходу з нагоди 1030-річчя хрещення кількома днями раніше.

Багато людей – у вишиванках. Справді ж свято.

Словесна сутичка учасників ходи КП із “ватною” монахинею Московського патріархату на Михайлівській площі

У колонах ішло чимало ветеранів АТО в одностроях, які, було видно, приїхали в Київ із дружинами та/або з побратимами.

“Valhalla” – можна було прочитати на бувалому шевроні одного з ветеранів. Що по-своєму прикольно підтверджувало “міжконфесійний” характер маршу.

“Слава Україні – героям слава! Слава нації – смерть ворогам! Україна – понад усе!” – і ці гасла, традиційні для кожного нормального проукраїнського мітингу, теж лунали неодноразово.

Утім, і сотні однаковісіньких прапорів, і “фабричні” транспаранти з написами “Молитва за Україну”, які несли молоді миряни в шеренгах, показували: не все в оформленні ходи було самодіяльним.

Як написав у коментарях до одного з ФБ-дописів голова правління Національної суспільної телекомпанії України Зураб Аласанія, Перший національний канал відмовився від трансляції ходи ще й тому, що режисером цих заходів виступив Сергій Проскурня – творець усіх театралізованих урочистостей за участі президента, в яких на перший план виходить Петро Порошенко.

Якщо так, тоді зрозуміло, звідки взялися гігантські плазми на Софійській і Михайлівських площах, по яких учасники ходи могли бачити трансляцію ходи, показ її з квадрокоптерів та молебень на Володимирській гірці.

Із динаміків поруч з екранами знайомий “голос Майдану” зачитував підводки, зокрема про те, що 37% українців (відносна більшість) підтримують Єдину помісну церкву.

Фотогалерея “Новинарні“:

Хресна хода 2018 - УПЦ КП _прапор Хресна хода 2018 - УПЦ КП _прапори Хресна хода 2018 - УПЦ КП _Михайлівська площа _2 Хресна хода 2018 - УПЦ КП _АТО Хресна хода 2018 - УПЦ КП _6 Хресна хода 2018 - УПЦ КП _5 Хресна хода 2018 - УПЦ КП _3 Хресна хода 2018 - УПЦ КП _2 Хресна хода 2018 - УПЦ КП _1 Хресна хода 2018 - Порошенко _ Хресна хода 2018 - Петро Ющенко Хресна хода 2018 - молебень Хресна хода 2018 - 1 УПЦ КП jpg Хресна хода 2018 - УПЦ КП _7
<
>

Далі Михайлівського ходу немає

На Михайлівській площі учасників ходи чекало розчарування: стоп. Далі, на Володимирську гірку потрапила тільки невелика частина колони – клір і “передові загони” з президентом і чиновниками. Тоді як більшість “ходаків” мусили зупинитися перед парапетами, якими поліція наглухо загатила вулицю Трьохсвятительську – акурат на початку стіни з портретами загиблих в АТО на мурі Михайлівського Золотоверхого монастиря.

“Копи” старанно пояснювали демонстрантам, що далі не можна йти з міркувань безпеки, парк Володимирська гірка не гумовий.

(У попередні роки хресні ходи на гірці якось поміщалися – втім, вони були й менш масові, і без участі першої особи держави.)

Поліція пояснювала й пояснювала, люди все напирали й напирали. Кінець колони в цей час виднівся ще десь біля Софії.

Якби справді йшлося про “міркування безпеки” для всіх, організатори акції та поліція мали б зважити, чим може закінчитись тиснява на майданчику, який обмежений з одного боку мурами собору, з іншого – парапетами і рядами силовиків, а з третього – натовпом тисяч людей, які прибувають і хочуть іти далі.

За таких умов частина юрби відступила у ворота Золотоверхого, де теж утворилася тиснява.

Щоправда, коли стало зрозуміло, що молебень доведеться дивитися в кращому разі по плазмі на площі, натовп трохи розсмоктався – в напрямку до фунікулера, МЗС, назад, до Софії і Золотих воріт.

А по тому, як емоційно учасники ходи намагалися пробитися через парапети і кордони поліції ближче до місця молебню, як вони скандалили, можна було пересвідчитись: неправий той, хто говорить про адміністративний ресурс і суцільний “підвоз”, щоб забезпечити масовість акції.

Тисячі вірян, прибічників КП ішли на маніфестацію за традиційним маршрутом, аби під пам’ятником князю Володимиру послухати виступ патріарха Філарета, побачити його зблизька.

“Можна було б якось раніше пояснити, що на гірку не пускатимуть”, – скаржилися знервовані учасники акції.

Тим, хто залишився, після молебню міг підкріпитися їжею та напоями, які роздавали на території Михайлівського Золотоверхого.

Яка чисельність?

Фото: УПЦ КП

На око журналістів “Новинарні“, в “українській” ході взяло участь кілька десятків тисяч осіб. Маніфестація розтягнулася від бульвару Шевченка до Михайлівської площі, однак про точніше число важко говорити напевне, оскільки заповненість вулиць була нерівномірна.

Як заявив перший заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий, участь у  хресній ході “За єдину помісну церкву” взяли близько 65 тисяч вірян.
За їхню безпеку відповідало 2,5 тисячі правоохоронців, зазначив представник МВС.

Сайт УПЦ КП називає цей хресний хід “наймасштабнішим в історії України”.

“За різними оцінками, в центрі Києва на молитву зібралося від 65 до 150 тисяч, або й більше віруючих – море людське важко було злічити. Дотепер так багато патріотично налаштованих громадян, які моляться за перемогу правди і мир в Україні, збирав лише Майдан під час Революції Гідності”, – зазначено у звіті на сайті Патріархії.

Напередодні, коли відбувався хід УПЦ Московського патріархату, поліція нарахувала 20 тисяч учасників, організатори з МП – майже 250 тисяч.
По правді, не мали рації ні ті, ні інші.

При цьому, за опосередкованими даними (кількістю залучених автобусів, наприклад), “українська” маніфестація все ж була масовіша.

За інформацією наших джерел, було бажання зробити ходу КП більш масовою, і організатори вважають, що їм це вдалося. Кажуть -“умили Москву і Новинського”.

Філарет проголосив наслідком ходи
перемогу України над окупантами на Донбасі

Фото: прес-служба АП

“Багато разів по Володимирській вулиці проходив хресний хід, але такого хресного ходу Україна ще не знала. Про що це говорить? Це говорить про те, що єднається як в цілому український народ, так єднається і українське Православ’я”, – сказав у виступі на Володимирській гірці патріарх Філарет.

На відміну від попередніх років, цього разу на гірці охорона забезпечила “картинку” замість юрми, тож архіпастирі стояли не на постаменті, а на вільному майданчику під ним, повернувшись до Володимира обличчями.

Очільник УПЦ КП відзначив прибуття до Києва делегації Вселенського патріарха  Варфоломія, “який має твердий намір дати українській церкві томос про автокефалію нашої церкви”.

“Це означає не тільки те, що в Україні буде, обов’язково, одна Українська православна церква. Не буде багато українських церков, а буде одна, визнана, яка увійде в молитовне спілкування з усіма православними церквами [світу], і це наша дуже важлива перемога, бо ми до цієї перемоги йшли десятиліттями, і завдяки енергії нинішнього нашого президента ми маємо такі результати”, – сказав Святійший.

Фото: прес-служба АП

Крім того, він відзначив єдність українців, яка має стати запорукою перемоги у війні над РФ.

“Другий висновок із цього хресного ходу такий, що перемога наша на Сході забезпечена. Чому забезпечена? Тому що український народ уже об’єднався, а якщо український народ об’єднався, то його агресор північний перемогти не зможе.
І тому ми цим хресним ходом святкуємо дві перемоги: створення єдиної в Україні православної церкви, правдивої української, і друга – перемога над нашим зовнішнім ворогом”, – заявив патріарх Філарет.

“Слава Ісусу Христу і слава Україні!” – підсумував патріарх.

Ранковий мітинг про “щупальця,
якими орудує країна-агресор”

Вранці на цьому ж місці відбувався інший, світський захід (хоча й із запрошеними архіпастирями), із промовою президента Петра Порошенка.
Він ще раз заявив, що українське суспільство очікує на рішення про надання томосу про автокефалію Помісної української православної церкви, і суспільство готове до нього.

Петро Порошенко на Володимирській гірці. Фото: АП

“Але опоненти в безсилій злобі застосовують увесь арсенал пропаганди і маніпуляцій… Від поширення міфів і відвертої неправди, в тому числі і про Його Всесвятість (Вселенського патріарха Варфоломія), до відвертих погроз і залякування. Послухаєш їх, то ледве не кінець світу настає.  Але ж колесо історії ще ніхто не міг повернути назад”, – сказав глава держави, якого цитує прес-служба Банкової.

Він ще раз підкреслив: “Я гарантую, влада не втручатиметься у суто внутрішні церковні справи.  Але наголошую, проте й іншим державам українська влада не дозволить цього робити. Для того і вважаю конче необхідним обрубати всі щупальця, якими всередині нашого державного організму орудує країна-агресор”.

За словами Порошенка, православна церква лише на папері  відокремлена від держави, а насправді вона сама назвалася “скрепою” режиму та беззастережно підтримує реваншистську імперську політику Кремля.

“Ба більше: сама доктрина «русского мира» народилася в люксових келіях ієрархів РПЦ. І така ситуація – пряма загроза національній безпеці України, що просто зобов’язує нас діяти”, – зазначив президент.

Він назвав Вселенський патріархат “церквою-матір’ю”.

“Томос, хай пошле нам його Господь, не означатиме, що в Україні постане державна церква. Влада ж, як і раніше і тепер, поважатиме усі конфесії, не відступаючи від духу і букви Основного закону – Конституції України”, – підкреслив також Петро Порошенко, додавши, що “Україна – багатоконфесійна держава, для якої релігійний мир – велика цінність”.

Митрополит Гальський Еммануїл. Фото: АП

Як інформує прес-служба АП, під час ранкових урочистостей на Володимирській гірці представник Вселенського патріарха Варфоломія митрополит Гальський Еммануїл заявив, що Константинополь “не полишить чад своїх українських необороненими і напризволяще кинутими”.

“Вселенський Патріарх не може залишатися сліпим і глухим до звернень, які повторюються вже понад чверть століття”, – наголосив митрополит Еммануїл.

“Чада Української церкви та її провідники мають право на своє місце серед церков”, – додав він.

“Материнська Церква вже винесла ухвалу 20 квітня цього року. А саме – розпочати процедуру для досягнення остаточної мети – надання автокефалії Українській православній церкві”, – сказав представник Фанара.

“Ми впевнені в тому, що Вселенський патріархат на вашому боці. Ви не будете сиротами, тому що Матір-Церква знайде вихід для того, щоб долучитися до вашого поступу, вашого успіху, вашого зростання у вірі Христовій”, – сказав митрополит Еммануїл, додавши, що Вселенський патріархат “не дасть тим, хто ненавидить правду, провадити свої витівки тут, в Україні”.

Читайте про ходу в попередні роки:
Хресна хода УПЦ КП 2017: матері й дружини полонених,
капелани й ветерани АТО. ФОТОРЕПОРТАЖ

Як проходить хресна хода УПЦ КП 2016.
ФОТОРЕПОРТАЖ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна