Хода УПЦ МП: організатори говорять про 250 тисяч і перешкоди, поліція – про трьох затриманих. ФОТО

 

Поліція нарахувала приблизно 20 тисяч учасників хресної ходи прибічників УПЦ Московського патріархату, що відбулася в Києві у п’ятницю, 27 липня. Натомість керівництво самої УПЦ МП говорить про нібито 250 тисяч учасників.

“За нашими даними, участь у заході УПЦ Московського патріархату з нагоди 1030-річчя хрещення Київської Русі-України в Києві взяли близько 20 тисяч”, – розповів на брифінгу перший заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий.

За його словами, публічний порядок під час ходи забезпечували 5 тисяч поліцейських, нацгвардійців та фахівців ДСНС.

Фото: УПЦ МП

Натомість керуючий справами УПЦ МП, митрополит Бориспільський і Броварський Антоній (Паканич) заявив про більш ніж у десять разів більшу кількість вірян на заходах 27 липня.

“За нашими підрахунками, взяли участь 250 тисяч чоловік. Це більше, ніж минулого року, і візуально це було відчутно, тому що хоча вулиці Києва широкі, не могли всіх вмістити. Всі відчували соборну сердечну молитву!” – сказав владика Антоній по завершенні Хресного ходу на брифінгу в Києво-Печерській лаврі.

Як відомо, учасників ходи МП звозили до Києва на автобусах, їм платили добові.

УПЦ МП заявляє, нібито влада та силовики чинили перепони цим перевезенням.

“Попри перешкоди, що масштабно чинилися чиновниками та перевізниками вірянам УПЦ, у святкуваннях 1030-літнього ювілею Хрещення Русі взяли участь віруючі з усіх єпархій Української православної церкви та паломники з-за кордону”, – сказано в повідомленні на сайті релігійної організації московського підпорядкування.

У п’ятницю заходи УПЦ МП з нагоди 1030-річчя Хрещення Русі, напередодні дня пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира, почалися з молебню на Володимирській гірці о 13:00, який відслужив предстоятель церкви, митрополит Київський  і всієї України Онуфрій.

Фото: УПЦ МП

У своїй промові Онуфрій оминув політичні моменти, зазначивши, що “ми повинні викорінювати у собі злобу, ненависть, ворожнечу, привчати себе любити Бога, поважати, терпіти і любити ближнього”.

Серед кліру на Володимирській гірці був присутній нардеп від “Опозиційного блоку” Вадим Новинський, якого називають “смотрящим” за УПЦ МП від Росії.

Після цього колона вірян на чолі зі священиками пройшла центром міста, по вулицях Грушевського і Лаврській до Києво-Печерської лаври.

Як передає УНІАН, у натовпі вірян МП бачили інших депутатів від “Опозиційного блоку”, зокрема Михайла Добкіна, Нестора Шуфрича та Юрія Бойка.

Фото: УНІАН

Крім того, на молебень прибули колишній голова Верховної Ради Володимир Литвин та ще один позафракційний – Андрій Деркач.

На шляху проходження хресної ходи навпроти Будинку уряду поліція затримала членів організації “Братство” Дмитра Корчинського, які представляються також журналістками “Всесвітнього Броварського телебачення”.

“П’ятеро чоловіків йшли у голові колони – поліція вже на цьому етапі оточила цю групу, – передає ТСН. – Біля Кабінету Міністрів молодики видерлись на парапет, де частину з них затримали. Попередньо, затриманих двоє. До провокацій група вдатись не встигла”.

На відео, яке поширив Корчинський, видно, що двоє його прибічників, стоячи на парапеті, зневажливо коментували ходу на камеру. Після цього їх почала відтісняти група поліцейських у жовтих жилетах. Зокрема, правоохоронці застосували силу до Олексія Середюка та повели його в парк, у напрямку автобусів поліції.

Олексій Середюк демонстративно і гучно багато разів кричав “Слава Україні!” та “Геть москалів!” Під час штовханини йому розірвали футболку.

Водночас заступник глави МВС Сергій Яровий заявив на брифінгу, що під час заходів УПЦ МП “фактів виявлення заборонених речей на фільтраційних пунктах та провокацій та не зафіксовано”.

“В цілому ситуація була спокійною та контрольованою. Особовий склад виконав всі поставлені завдання. Був незначний інцидент, коли трьох осіб затримали. Поліція зреагувала відповідним чином”, – сказав Сергій Яровий, якого цитує Департамент комунікації МВС України.

Заступник голови Національної поліції Андрій Крищенко повідомив, що з затриманими була проведена профілактична бесіда.

“У нас були обґрунтовані підозри, що ці особи могли вчинити провокації”, – додав він.

За словами правоохоронців, посилені заходи безпеки будуть у столиці ще й завтра, 28 липня, коли Хресною ходою за Єдину помісну церкву пройдуть вірні УПЦ Київського патріархату.

Увечері 27 липня на території Києво-Печерської Лаври відбувається всенічне бдіння УПЦ МП.
Рух по вулиці Грушевського розблоковано.

Читайте також:
Хресна хода УПЦ КП 2017: матері й дружини полонених,
капелани й ветерани АТО. ФОТОРЕПОРТАЖ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна