Хресна хода УПЦ КП: матері й дружини полонених, капелани й ветерани АТО. ФОТОРЕПОРТАЖ

 

Фото: Дмитро Лиховій, Новинарня

Сьогодні, 28 липня, православна церква відзначає день пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира та День хрещення Київської Русі-України.

З цієї нагоди у Києві відбувся хресний хід та молебень на Володимирській гірці, організований Українською православною церквою Київського патріархату.

Очолював хресний хід 88-річний патріарх Київський і всієї Русі-України Філарет, який перед тим правив тригодинну літургію у Володимирському кафедральному соборі.

Фото: ФБ Євстратій Зоря

Уперше хресному ходу пройшла колона учасників АТО та військових капеланів УПЦ КП – загалом понад 500 осіб.

Фото (це й наступні): Дмитро Лиховій, Новинарня

Капелани Київського патріархату були в камуфляжі, з шевронами “ЦПЦ КП. Синодальне управління військового духовенства”, деякі при цьому – з хрестами і в єпитрахилях.

Читайте також:
Київський патріархат на знак протесту вийшов із ради капеланів ЗСУ.
Там диктує УПЦ МП

Під час молебню капелани зайняли праву (якщо дивитися від Дніпра) сторону постаменту пам’ятника князю Володимиру

Крім національних прапорів, церковних хоругв і транспарантів, над юрбою можна було побачити знамена бригад ЗСУ, інших військових підрозділів, ДУК “Правий сектор”, ОУН тощо.

Інші учасники маніфестації час від часу вигукували: “Слава воїнам АТО!”, “Слава захисникам України!”, “Слава Збройним силам України!” – і натовп підхоплював: “Слава! Слава! Слава!”

За даними поліції, на початку хресної ходи у ній брало участь близько 2 тисяч осіб. Ближче до завершення різні ЗМІ наводили цифри 5-7 тисяч.

У свою чергу керуючий Чернігівською єпархією УПЦ КП, голова інформаційного управління Київської патріархії Єстратій (Зоря) нарахував 20 тисяч учасників.

Як відзначають кореспонденти “Новинарні“, ближче до Михайлівського собору учасників акції справді побільшало, адже на початку заходу, близько 11:45, іще йшов сильний дощ, а після 12-ї розпогодилося і хмари розійшлися.
Утім кількість учасників цього ходу була помітно менша, ніж у 2016 році.

Згодом владика Євстратій написав у “Фейсбуці”, реагуючи на заяви Московського патріархату про 100 тисяч учасників їхньої ходи 27 липня (за даними поліції – 15 тисяч):
“Київський патріархат проводить Хресний хід на день Хрещення Руси щорічно, починаючи з 2009-го. Московський патріархат до 2013-го року включно – зосереджувався на приїздах свого шефа з Росії (про які вже, здається, і забули всі – а скільки шуму тоді щороку робив Кирил навколо своїх візитів до Києва!) Тому хресний хід їм був не потрібний – ну не буде ж САМ ніжками топати від Гірки аж до Лаври…

Тобто і хронологічно, і фактично саме МП взявся “мірятися” з нами, коли візити ПК припинилися, а потреба в “мобілізації” – зросла.

Нам, щиро кажучи, байдуже до цього “міряння”, а ось наші опоненти, здається, на ньому зациклилися. “У нас більше, у нас більше” – кричать вони. Минулого року я вже доводив фальш їхніх тверджень. Але якщо їм так мило – нехай вірять, що їх було 100 тисяч (як заявив їхній речник), або й 500 тисяч – як вважає ФСБшний фрік Кіріл Фролов.

Ситуація виглядає, як спроби у відповідь на Майдан звозити “Антимайдан”. Навіть “лідери” – ті самі: вчорашні “регіонали”/сьогоднішні “опоблоківці”. В центрі всього ходу, по правиці від номінального митрополита. Щоб знали, “хто у домі господар”.

Хресний хід традиційно пройшов від Володимирського собору бульваром Шевченка, вулицею Володимирською й далі – через Софіївську та Михайлівську площі до пам’ятника князю Володимиру на Володимирській гірці.

Там відбувся молебень на честь Дня хрещення Київської Русі-України, який також провів патріарх Філарет разом із духовенством УПЦ КП.

Серед учасників молебню була група матерів, дружин та інших родичів українських військових, які залишаються в полоні бойовиків “ДНР/ЛНР”.

Під час молебню та промови патріарха вони тримали портрети полонених.

Зокрема, на силу молитви сподівається Наталія Герасименко – дружина Миколи Герасименка, бійця 40 омпб “Кривбас”, який залишається в заручниках “ДНР” ще з 9 лютого 2015 року (на фото – третя ліворуч).

“У той час, коли Україна проходить важкі випробування, що випали на її долю, лише єдність народу дозволить їх гідно пройти. Україна – миролюбна держава, і не ми нападали на Росію, а навпаки, Росія тимчасово відняла у нас Крим і хоче відняти Донбас. А Христова віра полягає не в тому, щоб загарбувати чуже, а в тому, щоб жити в мирі і єдності”, — наголосив предстоятель УПЦ КП Філарет у промові по завершенні молебню.

Відео:

Патріарх нагадав, що Росія останнім часом дедалі частіше намагається привласнити собі українську історію і культуру. Як приклад предстоятель УПЦ КП навів встановлення у Москві пам’ятника Володимиру Великому, “який лкдве не Москву хрестив”, та заяви президента РФ Володимира Путіна про те, що французька королева, дочка князя Ярослава Мудрого Анна Ярославна є “російською Анною”.

“Чужу історію привласнюють собі і землю хочуть привласнити, і мову нашу зневажають. Тому ми як ніколи маємо єднатися в один народ, народ, що гідний мати свою незалежну державу, свободу, демократію і правду“, — наголосив Філарет.

Він також зазначив, що в УПЦ Київського патріархату та УПЦ, яка перебуває під юрисдикцією Московської патріархії, “різні поняття миру”.

“Ви знаєте, що тут вчора теж був Хресний хід (УПЦ МП – “Н”), і теж молилися до рівноапостольного князя Володимира, і молилися за соборну Україну, і молилися за мир. І ми за соборну Україну, за мир. Що ж нас роз’єднує, чому ми не разом?” — запитав предстоятель УПЦ КП.

І сам дав відповідь: “Тому що ті, хто молився тут за мир учора, мають на увазі не той мир, за який молимося ми. Ми маємо на увазі мир у демократичній незалежній державі — такий мир ми хочемо. А вони хочуть мир, але у складі Російської імперії. Ми — за справедливий мир, а вони — за мир у неволі. В цьому і різниця між нами”, — наголосив патріарх Філарет.

“Ми у своєму гімні співаємо: душу й тіло ми положим за нашу свободу. То нам потрібна свобода, демократія, правда, а їм потрібне рабство, бо вони звикли до рабства. В цьому і наша різниця”, – додав патріарх.

Після молебню й промови він окропив паству свяченою водою.

Фотогалерея:

Хресний хід - УПЦ КП 28 липня 2017_ капелани 2 Хресний хід - УПЦ КП 28 липня 2017_ капелан Хресний хід - УПЦ КП 28 липня 2017_ духовенство Хресний хід - УПЦ КП 28 липня 2017_ 07 Хресний хід - УПЦ КП 28 липня 2017_ 06 Хресний хід - УПЦ КП 28 липня 2017_ 04 Хресний хід - УПЦ КП 28 липня 2017_ 05 Хресний хід - УПЦ КП 28 липня 2017_ 10 Хресний хід - УПЦ КП 28 липня 2017_ 11 Хресний хід - УПЦ КП 28 липня 2017_ 08
<
>

Публічну безпеку у місцях проведення урочистостей 28 липня, як і напередодні, постійно забезпечували близько 3500 правоохоронців: поліцейські структурних підрозділів, бійці Національної гвардії, наряди патрульних, велопатрулі, співробітники оперативних служб, фахівці-вибухотехніки, кінологи зі службовими собаками.

“Завдяки злагодженим діям усіх підрозділів столичної поліції під час цих заходів вдалося на високому рівні забезпечити правопорядок, а також права і свободи мирних громадян”, – підсумував начальник Головного управління Національної поліції у м. Києві Андрій Крищенко.

Прес-служба ГУ НП столиці назвала акцію “багатотисячною”.

Як писала “Новинарня“, на хресну ходу 28 липня Українська православна церква Київського запрошувала всіх охочих, у тому числі й вірних УПЦ Московського патріархату: “кому не байдужа доля українського православ’я і хто хоче бачити в Україні Єдину помісну православну церкву”.

Читайте також:

Найбільше прихильників Єдиної помісної церкви – серед греко-католиків і віруючих УПЦ КП. СОЦІОЛОГІЯ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна