“Поки що не томос”. Представники Константинополя привезли Порошенку послання

 

Президент Петро Порошенко прийняв делегацію Вселенського патріархату, яка прибула в Україну для участі у святкових заходах з нагоди святкування 1030-річчя хрещення України-Русі.
Зустріч в адміністрації президента відбулася в п’ятницю, 27 липня.

Єпископ Едмонтський Української православної церкви в Канаді Іларіон (Рудник) зачитав послання Вселенського патріарха Варфоломія, в якому наголошено: “Визнаючи високу відповідальність першопрестольної Константинопольської церкви, яка ніколи не переставала і не змирялася перед незаконними і неканонічними ситуаціями, які потрясали природне функціонування православної церкви, і в ці відповідальні часи вона взяла на себе ініціативу відновити єдність православних віруючих України з кінцевою ціллю дарувати українській церкві автокефалію”.

Патріарх Варфоломій відзначив важливість хрещення святого князя Володимира від Першопрестольної церкви Константинополя в метрополії Херсонесу та хрещення України-Русі.

“Новохрещений народ увійшов під духовне керівництво, нестримну турботу і церковний покров церкви Константинополя через створення митрополії Київської і всієї Русі, яка стала 60-ю метрополією Вселенського патріархату”, – йдеться в посланні, яке цитує прес-служба Банкової.

Петро Порошенко подякував за “такий важливий сигнал, благословення України і підтримку” щодо отримання автокефалії Єдиною помісною православною церквою в Україні.

Президент зазначив, що Україна чекає на рішення про надання Томосу про автокефалію.

“Ми впевнені, що це рішення має бути прийняте, причому в суворій відповідності до канонічних норм”, – сказав Порошенко.

“Це історичний момент не лише для України і української церкви повернутися в лоно Церкви-Матері”, – підкреслив глава держави.

Також Порошенко висловив вдячність Його Всесвятості патріарху Варфоломію “за постійну турботу Матері-Церкви про віруючих українського народу, який переживає непрості часи агресії проти нашої держави з боку Російської Федерації, у зв’язку з незаконною анексією Криму”.

“Для більшості українців є дуже важливими слова Його Всесвятості про те, що Україна не є канонічною територією російської православної церкви. Що передача в 17-му столітті контролю Москві відбувалася в неканонічний спосіб. І так само, як і ми, Його Всесвятість вважає нашою Матір’ю-Церквою саме Константинопольський патріархат», – наголосив президент України.

Як інформувала “Новинарня“, після візиту в Стамбул і переговорів у Вселенському патріархаті Петро Порошенко у квітні заявляв, що до Дня хрещення України-Русі (28 червня) Константинополь може надати томос про автокефалію Помісній українській церкві.

За його словами, Вселенський патріархат “як ніколи близький” до визнання автокефалії Української помісної православної церкви (фактично – УПЦ Київського патріархату) і що він та ієрархи УПЦ КП і УАПЦ вирішили офіційно звернутися до Вселенського патріарха Варфоломія I з цього приводу та просять парламент підтримати це звернення.

19 квітня Верховна Рада ухвалила постанову про підтримку звернення президента до Вселенського патріарха про надання томосу на автокефалію Православної церкви в Україні.

Президент України повідомляв, що Вселенський патріархат почав процедури для надання автокефалії УПЦ КП.

У червні в інтерв’ю ЗМІ патріарх Філарет (УПЦ КП) висловив думку, що томос буде надано у 2018 році.

Водночас проти томосу виступає Росія та Московський патріархат.

Читайте також:
Порошенко в Зарваниці: “Немає підстав вважати, що томос уже у нас в кишені
– протидія надто сильна”

Порошенко в Іспанії: молимося, щоб Українська церква отримала
автокефалію до 28 липня

УПЦ КП: Поїздка Новинського в Стамбул – ознака усвідомлення того,
що Томос наближається

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна