УПЦ КП: Поїздка Новинського в Стамбул – ознака усвідомлення того, що Томос наближається


Євстратій (Іван Зоря)

голова інформаційного управління (прес-центру) УПЦ Київського патріархату, архієпископ Чернігівський і Ніжинський

(FB)

Головні новини з Фанару (район перебування Вселенської патріархії в Стамбулі) після подій останніх вихідних такі:

1. Процес надання Томосу про автокефалію [Українській церкві] запущено – і він не буде скасований.
Питання полягає не в тому, чи буде Томос про автокефалію, чи не буде, а в тому – станеться це трохи швидше чи трохи пізніше, з підтримкою рішення Вселенського патріарха з боку більшого числа помісних церков чи меншого.

2. Якби Константинопольський патріархат не розраховував на те, що зможе довести справу Томосу про автокефалію до логічного завершення, він би не починав цього процесу.
Істерики з боку Московського патріархату (цілком очікувані) не зупинять справу – як не зупинили вони скликання і проведення Всеправославного собору. Бо відступити під тиском Москви в обох випадках не можна, адже це – поразка.

3. Вадим Владиславович Новінський та супроводжуючі його особи не отримали те, за чим їхали [у Фанар] – запевнень, що “автокефалії не буде”, що “визнається лише одна канонічна Церква” (тобто Московський патріархат в Україні), “засудження розкольників” тощо. Навпаки – почули про те, що раз за майже три десятиліття в Україні ієрархи МП не змогли вирішити проблему церковного розділення – Вселенський патріархат не може далі не діяти у цій справі, бо порушений порядок у цілому православ‘ї, а справа стосується мільйонів віруючих, які звертаються до патріарха Варфоломія з проханням діяти.

Те, що Москва дозволила Вадиму Новінському з оточенням поїхати на Фанар для переговорів (без дозволу Москви жоден із делегатів би цього не зробив), – ознака усвідомлення того, що Томос наближається, а всі попередні дії МП не змогли зупинити процес.

Упевнившись, за підсумками переговорів, що Томос – неминучий, Москва, з великою долею вірогідності, обиратиме один з трьох шляхів реагування (який саме – буде видно у близькій перспективі):

  • Надалі торпедувати процес погрозами про “велику схизму”, готуватися до розриву відносин з Константинополем та гуртувати навколо себе всі можливі сили.
  • Максимально затягувати процес, граючи з Фанаром у “поганого і доброго поліцейського”, тобто то лякаючи “схизмою”, то пропонуючи якусь форму згоди на автокефалію, але “колись пізніше”. Мета – дотягти до виборів в Україні в надії, що після них можна буде вже з боку сподіваної проросійської влади також торпедувати процес (у Москві, як і в “Опоблоці”, сподіваються на виборчу перемогу чи хоча б “золоту акцію” проросійських сил).
    Цей варіант, судячи з коментарів з боку МПвУ після поїздки – найбільш вірогідний.
  • Спробувати «очолити» процес, запропонувавши через МПвУ якийсь алгоритм, за яким би автокефальна Українська церква була би створена на базі МПвУ та залишилася б сателітом Москви (як ними є зараз кілька інших помісних церков). Хоча зовсім не зрозуміло, навіщо Константинополю власними руками створювати для Москви додаткового сателіта?

Тобто у підсумку – залишаємося обережними оптимістами, працюємо та далі молимося Богу за успіх справи.

Читайте також:
Як Москва працює проти української автокефалії,
– інсайд від архієпископа Євстратія

Вселенський патріарх: Наше зобов’язання – повернути українців до канонічності

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна