“Хвороба змінила його невпізнанно”: Філарет дав телеканалу “Россия 24” розгромне інтерв’ю про томос

 

Почесний патріарх Православної церкви України, колишній очільник УПЦ Київського патріархату Філарет дав інтерв’ю журналістці російського пропагандистського каналу “Россия-24” Ганні Афанасьєвій.

Репортаж під назвою “Нічого святого” оприлюднений на YouTube 6 липня.

“Пропагандистка «Россия 24» Анна Афанасьєва не тільки спокійно працює в центрі Києва, а й записує інтерв’ю з Філаретом. А Філарет їй розповідає про те, чому отриманий нами томос — поганий і неправильний. Не знаю, що тут можна додати, шановні патріоти”, — написав український журналіст Мілан Лєліч. Він першим звернув увагу на інтерв’ю почесного патріарха російським ЗМІ, які впродовж багатьох років називали Філарета не інакше як “підданим анафемі розкольником” та іншими епітетами такого типу.

Тепер владика Філарет поділився з російською пропагандисткою своїми міркуваннями про те, як його “обдурили” митрополит Епіфаній та президент Петро Порошенко, висловив претензії до томосу про автокефалію Української церкви і висловив незгоду з її назвою.

За словами Філарета, що в наданому Православній церкві України томосі було написано “зовсім не те, чого очікували”

“Якби було поставлено питання про те, що я відстороняюся від управління церквою, я б на такі умови не пішов”, — наголосив почесний патріарх.

На питання російської журналістки: “Чи правильно я розумію, що вас фактично обдурили?” патріарх відповів ствердно. “І президент обдурив, і митрополит Епіфаній”.

Назва ПЦУ владиці не подобається тим, що, з його точки зорку, “не є незалежною”. За його словами, назва мала бути “Українська православна церква”.

“Ця церква (ПЦУ. – “Н”) має право служити тільки на території України. За територією України Європа, Америка, Канада, ця ж Росія, Австралія – це належить Константинопольському патріарху”, – обурився Філарет.

Він також вкотре заявив, що мав нібито “керувати ПЦУ в Україні, а митрополит Епіфаній – представляти її за кордоном”. Філарет також назвав “ударом у спину” рішення ПЦУ про позбавлення його права керувати Київською єпархією після того, як він скликав так званий собор щодо відновлення УПЦ КП.

Інтерв’ю почесного патріарха російським пропагандистам прокоментував давній речник спершу УПЦ КП, а нині – ПЦУ, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря).

“Рівно півроку тому томос був вручений Митрополиту Епіфанію та прибув до України. Тоді разом з усіма НАШ Патріарх Філарет дякував Вселенському Патріарху і президенту Порошенку за велику працю. І його самого шанували за жертовність та мужність, щиро раділи заслуженій нагороді – званню Герой України. Бо НАШ Патріарх справді був героєм. Який був натхненним і сам надихав…” – нагадав владика Євстратій.

На його думку, зміні позиції Філарета сприяла хвороба.

“Хвороба змінила його невпізнанно. Ззовні нібито все залишилося звичним. Але я не можу собі навіть уявити, щоби НАШ Патріарх давав інтерв‘ю кремлівським пропагандистам, знаючи, для чого воно їм потрібне – щоби далі руйнувати Україну”, – зауважив архієпископ, наголосивши, що хвороба зробила Філарета “фактичним союзником Москви у боротьбі проти томосу”.

“Користуючись хворобою патріарха, Москва принижує і нищить його, а він цього вже не здатен зрозуміти. Спецслужби Кремля мстяться за те, що він колись порвав з ними. Зараз, через багато років, з‘явилася нагода відплатити, зробивши так, що їхній ворог сам себе нищить і принижує”, – додав речник ПЦУ, пояснивши свою думку тим, що “здорова українська людина не дає інтерв’ю «Россия 24»”.

Як інформувала “Новинарня“, 20 червня відбувся так званий “помісний собор” УПЦ Київського патріархату, на якому почесний патріарх Філарет заявив про скасування рішення архієрейського собору від 15 грудня 2018 року про саморозпуск УПЦ КП і не прийняв томос про автокефалію, виданий Константинополем.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна