Філарет скликав власний “собор”: приїхала чверть запрошених

 

У Києві у Володимирському соборі з ініціативи владики Філарета розпочалось зібрання частини ієрархів, священників та мирян колишньої УПЦ Київського патріархату, яке його учасники називають “помісним собором”.

Про це у четвер, 20 червня, інформує “ВВС-Україна”.

Головна мета “собору”, як раніше анонсував колишній патріарх УПЦ КП, — відродити Київський патріархат, який буде існувати окремо від автокефальної Православної церкви України.

Православна церква України на чолі з митрополитом Київським і всієї України Епіфанієм вже назвала цю подію “самовільними й позастатутними зборами невизначеної групи неуповноважених осіб”.

Там наголосили, що Філарет не має права одноосібно збирати помісний собор ні за чинним статутом ПЦУ, ні за колишнім статутом УПЦ КП.

У заяві ПЦУ напередодні “собору” чітко вказувалось, що всі організатори та учасники цих зборів будуть відділені від автокефальної церкви “з усіма канонічними та юридичними наслідками”.

На “помісний собор” УПЦ КП прибули всього кілька єпископів з понад 40, які до неї раніше належали.

“Собор” проводять у колишньому головному храмі УПЦ КП — Володимирському соборі, настоятель якого протоієрей Борис Табачек є прибічником та давнім соратником Філарета.

За інформацією журналістів, до Володимирського собору з Росії приїхали митрополит Білгородський і Обоянський Іоасаф та його вікарний єпископ Петро (Москальов).

Відповідно до списку учасників “собору”, на нього мав приїхати єпископ Фалештський і Східно-Молдовський Філарет (Теодор Панку), але він не прибув.

У РФ та Молдові існують декілька православних парафій, які належали до УПЦ КП, ними керують саме ці ієрархи.

Також на “собор” запрошені настоятелі деяких монастирів: Свято-Феодосіївського архімандрит Макарій (Папіш), Свято-Миколаївського (у Богуславі) архімандрит Арсеній (Пожарний).

За даними ЗМІ, архімандрит Макарій відмовився йти на “собор”.

У Володимирський собор запросили також насельника Свято-Феодосіївського монастиря архімандрита Андрій (Маруцак), протоієреїв: Леонтія Никитенка, Романа Загурського (США), Володимира Чайку (Німеччина) та диякона Василія Дідуха.

Журналістські джерела припускають, що частина вказаних у списках гостей настоятелів можуть не з’явитись на собор.

Як інформувала “Новинарня“, напередодні ПЦУ закликала священників не йти на “собор” до Філарета.

Читайте також: 
“Для збереження Київського патріархату”: Філарет скликає собор

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна